Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Грудень 2018 11:37

Як не постраждати від надмірностей застілля на свята

Rate this item
(0 votes)

Прий­шла зи­ма, все вкри­ло­ся сні­гом, ди­тин­ча­та сі­ли на сан­ча­та, а лю­ди літ­ні по­тяг­ли­ся до трав­мпунк­тів — сли­зо­та, од­на­че.
Втім, окрім ри­зи­ку впас­ти там, де ра­ні­ше не іс­ну­ва­ло жод­них за­гроз, при­нес­ла зи­ма і при­єм­ні очі­ку­ван­ня та роз­ва­ги, зок­ре­ма від но­во­річ­них свят до Різд­ва і на­віть до ста­ро­го Но­во­го ро­ку — це все се­зон за­кон­но­го за­до­во­лен­ня.
І не­за­леж­но від то­го, чи бу­де у вас стіл, який ло­мить­ся від страв, чи ви свят­ку­ва­ти­ме­те ли­ше з шам­пан­ським та ман­да­рин­ка­ми, в обох ви­пад­ках важ­ко чи­ни­ти опір над­мір­но­му спо­жи­ван­ню і пит­тю під час свят.

Біль­шість лю­дей ус­ві­дом­лю­ють, що в цей пе­рі­од мо­же по­страж­да­ти та­лія, од­нак ма­ло хто за­мис­лює­ть­ся над тим, що над­мір­не спо­жи­ван­ня ще й шко­дить здо­ров’ю.
Щоб діз­на­ти­сь, як уник­ну­ти на­слід­ків цих важ­ких свят­ко­вих за­стіль, ми звер­ну­ли­ся за по­ра­дою до фа­хів­ця-діє­то­ло­га — Ми­хай­ла ПОДО­ЛЯ­НА.

— По­бу­тує дум­ка, що ко­ли вве­че­рі гу­лян­ка, то їс­ти вдень не вар­то. Чи так во­но на­справ­ді, Ми­хай­ле Гри­го­ро­ви­чу?
— Це — помилка. Коли ви збираєтеся на вечірку чи святкування, не їсти нічого впродовж дня може здатися хорошою ідеєю. Але це лише може призвести до того, що на святкуванні ви менше контролюватимете себе.
Слід їсти регулярно й у певні години, тоді ви будете більш здатні контролювати кількість спожитого на святкуванні. А ще концентруйтеся на продуктах із високим вмістом клітковини та овочах.
Хоча вас може тягнути до простих вуглеводів, які можуть підвищити рівень цукру і погіршити наш стан. Такі прості вуглеводи є у гарбузовому пирозі, картопляному пюре чи солодкій запіканці.
— А як Ви оці­ню­єте по­ра­ду їс­ти за свят­ко­вим сто­лом ма­ли­ми пор­ці­ями, усь­ого пот­ро­ху, так би мо­ви­ти?
— Щодо «малими порціями», то заперечень ця порада не викликає, а от стосовно «усього потроху», то тут є певні застереження. Коли ви сидите за святковим столом, а перед вами — десяток смачнющих страв, важко встояти перед спокусою з’їсти ще одну-дві додаткові порції.
Тому не намагайтеся покуштувати кожну страву на столі, оберіть одну-дві, котрі для вас особливо привабливі, і ще лиш продегустуйте одну-дві і досить! Приділіть на вечірці більше уваги приємному спілкуванню з рідними, друзями й просто знайомими чи не дуже людьми, бо то є найвища розкіш — людське спілкування.
А ще ж існують танці, то підготуйтеся, поки є час, до вальсу, сальси чи гопака.
До речі, уникайте під час застілля надмірного споживання важких страв, бо ж вони можуть погіршувати травлення і навіть призвести до погіршення сну.
— Що то за важ­кі стра­ви та­кі?
— Дієтологи називають важкими для організму продукти, які найважче перетравлюються організмом. Зауважимо, що до їх числа належать навіть ті продукти, які вважаються корисними.
— От­же, які про­дук­ти дов­ше пе­ре­трав­люю­ть­ся ор­га­ніз­мом?
— Найперше це — смажена їжа. Такі продукти вимагають найбільше часу, щоб організм повністю встиг їх переробити. Наприклад, смажений шашлик цілком засвоюється і переробляється протягом трьох днів! Але найважче організму переробляти продукти, котрі містять жир, які додатково присмажуються на олії.
Гострі страви небезпечні тим, що вони подразнюють слизову шлунково-кишкового тракту, й організму потрібні додаткові зусилля, щоб нейтралізувати подразнення. Медики навіть рекомендують відмовитися від гострих продуктів (червоний перець, часник, цибуля) тим, у кого є проблеми зі шлунково-кишковим трактом.
Квасоля, здавалося б, у чому тут загроза? Адже цей продукт є натуральним джерелом рослинного білка і дуже корисний для здоров’я. Але є інша сторона медалі. Квасоля багата на олігосахариди, які довго засвоюються і сприяють газоутворенню, через що виникають неприємні відчуття внизу живота та здуття.
І навіть цибуля для травної системи все-таки є важкою. Цибуля подразнює слизову шлунка і призводить до газоутворення.
— Ко­ли вар­то при­пи­ня­ти їс­ти?
— Дуже просто: відчули ситість — зупиніться! Після ситого харчування ви можете бути схильні сказати: «Ну, я і так уже з’їв забагато. Чому б не взяти ще шматочок пирога?»
Але те, чи зупинилися ви після того, як наситилися — має значення. Ви завжди можете доїсти шматок пирога завтра. Адже переїдання й алкоголь можуть призвести до розладу шлунка, газів, здуття і навіть болю у жовчному міхурі та сонливості.
— Окрім пе­ре­їдан­ня, за­стіл­ля за­гро­жу­ють і пе­ре­пи­ван­ням... Як за­по­біг­ти не­при­єм­ним на­слід­кам ал­ко­го­ліч­ним?
— Під час застіль головне — знати міру. Максимальна доза алкоголю у кожного своя. І визначається вона на генетичному рівні. Тому не намагайтеся боротися з природою: навчитися пити багато неможливо за визначенням. Це прописано у вашій генетичній карті, і нічого тут не виправиш. Усе, що ви можете зробити, — це знати свою норму і не намагатися перепити інших.
Ще бажано не змішувати різні види алкоголю. Аби уникнути важкого ранку, вживайте на одній вечірці представників однієї з груп: виноградний алкоголь — вино, коньяк, шампанське; напої зернового походження — горілка, віскі, пиво, джин; фруктово-ягідні спирти — це те саме бренді, тільки настояне на яблуках і грушах, абрикосах і персиках, полуниці і малині, а також різноманітні лікери, наливки та настоянки; спирти з цукрової тростини (чорна патока) — ром і кашасе; ароматизовані спирти — їх виробляють на будь-якому спирті, зокрема з чорної патоки, зернового спирту, фруктів і потім ароматизують якоюсь рослинною сировиною.
Напій виходить безбарвним, але зі стійким запахом ароматичних компонентів. До таких напоїв належать, зокрема, аквавіт, абсент, текіла та сотол.
Тобто треба дивитися, що за сировина лягла в основу алкогольного напою, на який ви плануєте налягати. Ви можете як завгодно знижувати і підвищувати градус, але категорично не можна змішувати спирти. Саме це стає причиною і важкого сп’яніння, і важкого похмілля.
Адже печінка — надскладна фабрика з переробки речовин і нейтралізації токсинів — налаштовується на роботу з одним видом спирту, і їй дуже складно працювати з різними одночасно.
Крім того, не рекомендується запивати алкоголь газованими напоями, бо вуглекислота прискорює його всмоктування.
— Чи мож­на вжи­ти до­дат­ко­вих за­по­біж­них за­хо­дів пе­ред за­стіл­лям?
— Якщо перед застіллям прийняти ентеросорбенти, частина алкоголю абсорбується і залишить організм, не потрапивши у кров. Якщо ви знаєте, що святкування буде довгим, візьміть сорбент із собою і приймайте його час від часу.
Для кожного ентеросорбенту є максимальні добові дози. Наприклад, активованого вугілля максимум можна прийняти 8 г (32 таблетки, по 3–4 таблетки 4 рази на добу), ентеросгелю — 45 г (3 столові ложки), полісорбу для дорослого — 2 столові ложки.
Одне слово, якщо дотримуватися міри у спиртному і приймати ентеросорбенти, жодного похмілля точно не буде. Завдяки сорбенту алкоголь поглинається, наче губкою, і не всмоктується в кров. Відповідно, він проходить організмом транзитом. А гарні враження від вечірки залишаються.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».