Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Листопад 2018 11:55

Якою має бути дієта взимку?

Rate this item
(0 votes)

Чи має різ­ни­ти­ся діє­та літ­ня й зи­мо­ва? І чи ли­ше се­зон­ни­ми об­ста­ви­на­ми зу­мов­лює­ть­ся ця різ­ни­ця в на­шо­му ра­ціо­ні? Скіль­ки взим­ку слід їс­ти са­ла, чо­му ко­рис­ні ква­ше­ні про­дук­ти?
Про це і не тіль­ки ми роз­пи­та­ли лі­ка­ря-діє­то­ло­га Ми­хай­ла БА­РА­БА­ША.

— От­же, Ми­хай­ле Ва­си­льо­ви­чу, да­вай­те поч­не­мо з кін­ця — яку їжу не вар­то вжи­ва­ти в хо­лод­ну по­ру ро­ку?
— Є багато корисних продуктів, які необхідні нашому організму. Але перш за все потрібно сказати про ту їжу, яку вживати не можна, яка погіршує стан здоров’я і шкодить нам. На жаль, саме ці шкідливі продукти в українців щодня на столі.
На першому місці — їжа, яка містить цукор, це рідкі та шипучі напої, нектари та соки. На другому — випічка та солодощі, все, що містить поєднання борошна, цукру та жиру. Третє місце — це смажена їжа, вона перевантажує нашу травну систему, печінку та нирки.
Коли ви вживаєте смажену їжу, органи не в змозі засвоювати поживні речовини та вітаміни, а спрямовують свою енергію на боротьбу за виживання організму.
Четверте — варто відмовитися від глибоко переробленої їжі, яка містить консерванти, це — ковбаси, сосиски, їжа тривалого зберігання.
— То що ж тре­ба їс­ти взим­ку?
— Найперше — це овочі. Узимку корисними є морква, капуста різних видів — цвітна, броколі, кольрабі, звичайна, а особливо квашена. Адже саме капуста посилює здатність печінки відновлювати організм, підвищує імунітет і піклується про наші клітини.
Потім важливо вживати продукти, які містять фітонциди та пригнічують розмноження вірусів і бактерій. А це один зубчик часнику, одна часточка цибулі, одна четверта чайної ложечки імбиру в чай, половина чайної ложечки куркуми в якусь страву на день.
Велику увагу варто приділити саме квашеним продуктам узимку — це помідори, огірки, капуста, адже вони сприяють росту корисної мікрофлори кишечника.
Будете вживати квашені продукти — буде менший ризик підхопити віруси та застуду і захворіти надовго.
— А як та­ка їжа по­в’яза­на з на­стро­єм?
— Усе дуже просто. Енергії взимку мало: короткий світловий день, низький рівень серотоніну, мало сонця, не так багато, як улітку, натуральних джерел вітамінів. Якщо ми ще й їмо важку їжу, організму доводиться витрачати на її засвоєння і без того не такий великий енергетичний ресурс.
У підсумку ми вічно сонні, мляві, та ще й постійно застуджені, тому що на опір вірусам організм просто не має сил — усе йде на травлення. До того ж гра не варта свічок: у важкій калорійній їжі, як правило, дуже мало корисних речовин. Тобто енергія витрачається даремно.
Сирі овочі і коренеплоди швидко засвоюються, дають організму море вітамінів, мікро та макроелементів, підвищують імунітет. Звідси енергія, легкість, здоров’я і гарний настрій. До того ж якщо ви доповните свіжі салати олією або горіхами й насінням, то ситими будете довго. І хліба з картоплею точно не захочеться.
Сезонні овочі та коренеплоди прекрасно поєднуються з білковими продуктами. Якщо ви їстимете свіжі салати з м’ясом, рибою, яйцями, то важкий білок набагато швидше і простіше засвоїться. Якщо ви їсте м’ясо, то особливо важливо саме взимку віддавати перевагу нежирним його видам: щоб не перевантажувати організм зайвою роботою, відволікаючи від боротьби із сезонними вірусами.
А рибу взимку якраз навпаки — краще їсти жирну, на зразок скумбрії. Скумбрія, оселедець (не солоні чи копчені, а свіжі) недорогі і в них багато корисних для імунітету і загального здоров’я ненасичених жирів. Саме такі жири, до речі, добре зігрівають.
Уранці, а також замість м’яса, корисно вживати крупи: гречку, нешліфований рис, вівсяні пластівці. Якщо ви додасте до них трохи олії або горіхів і насіння, енергії вистачить дуже надовго.
— Які ще про­дук­ти є важ­ли­ви­ми взим­ку?
— Ще важливими є продукти, які містять вітамін D, бо саме у холодну пору року нам не вистачає сонця. І тут на першому місці яйця, але вони мають бути обов’язково не круті, а рідкі.
Яйце — це мегакорисний продукт. У його складі присутні амінокислоти, всі білки, які живлять і відновлюють наш організм. Жовток — це фосфоліпіди, які дбають про здорову нервову систему, печінку, а ще вони є профілактикою хвороби Альцгеймера і Паркінсона.
Тому яйця мають бути щодня у нашому раціоні. Можна вживати сирі перепелині яйця. Але якщо у вас є вибір між домашнім курячим яйцем і промисловим перепелиним, обирайте звичайно куряче.
Корисно в день з’їсти половинку грейпфрута, бо цитрусові багаті на вітамін С і омолоджують наш організм. Не відмовляйтеся від салату із зелені.
Якщо любите шоколад, то зверніть увагу на упаковку — не менше ніж 80% має бути вміст какао. А краще візьміть чайну ложку порошку какао на склянку води і зробіть такий напій без молока та цукру. Любите з молоком? Не проблема!
Можна власноруч зробити рослинне молоко. Для цього візьміть жменьку горіхів, залийте на ніч водою, вранці злийте її і залийте окропом півсклянки, збийте блендером, процідіть, додайте до какао, і корисний напій для організму готовий.
— А чи вар­то вжи­ва­ти взим­ку та­кі жи­ри, як са­ло, при­мі­ром?
— Потрібно вживати правильні жири, такі як сало, але лише невеликий шматочок, як фаланга нашого пальця. Ще одна умова — воно має бути не смаженим чи копченим, а свіжим або замороженим.
Сало — це дуже корисний продукт, він містить корисні жири, які нагадують оливкову олію, вони знімають запалення, окислення, справді зігрівають.
Сало не сприяє росту холестерину, не дає розвиватись атеросклерозу і позитивно впливає на весь організм. Варто завжди пам’ятати про дози всіх продуктів, які ви вживаєте, щоб це було дійсно корисно.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».