Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Жовтень 2018 15:13

Новий епідсезон, що він нам готує?

Rate this item
(0 votes)

Епідемічний сезон (або, простіше, період грипу) у нашій хаті став уже звичним, як, приміром, початок сезону відпусток для всіх трудящих чи початок футбольного сезону для вболівальників. Одне слово, рутинна справа.
Утім, епідемія ще не наступила, а народ уже щосили хворіє. Ще у вересні українці масово стали скаржитися на погане самопочуття, застуди, кашель і подібні нездужання.
Доморощені «фахівці» вважають, що це ранній початок епідемії грипу. Лікарі заспокоюють — зараз період ГРВІ, тому одягаємося по погоді. А грип прийде не раніше ніж через місяць.
— Отже, хворіємо застудами і чекаємо справжнього грипу? — з таким запитанням ми звернулися до фахівця — сімейного лікаря Галини УСТЕНКО.

— Новий епідсезон уже практично на порозі, фахівці прогнозують, що у цьому році грип почне циркулювати вже у жовтні, набере сили в листопаді, а триватиме аж до травня. Уже майже за традицією в Україні чекають три штами грипу: вірус «Мічиган», «Сінгапур» і «Колорадо».
З «Мічиганом» ми вже знайомі — циркулювати у нас він буде другий рік поспіль, від «Колорадо» особливих неприємностей фахівці не очікують.
А ось «Сінгапур (H3N2)» стане основним збудником хвороби. Підступність його полягає ще й у тому, що він може призводити до розвитку пневмонії і летальних випадків.
— А на які періоди припаде пік захворюваності?
— Лікаріпрактики вивели свою формулу, коли чекати напливу пацієнтів. Зазвичай перед Новим роком і десь до кінця лютого — на початку березня для нас аншлаг, люди приходять не тільки з грипом, але й з ГРЗ, різними вірусними інфекціями.
Зараз, на початку осені, люди звертаються в основному з погіршенням самопочуття через інфекції, це не грип. До того ж дітки повернулися в школу, обмінюються вірусами з однокласниками і починають хворіти.
Ще один традиційний стрибок буде, коли погода стане сирою і трохи похолодає. Думаю, що зараз, щоб не захворіти, важливо одягатися по погоді, добре харчуватись і не забувати про фізичну активність, а якщо все ж з’являться ознаки застуди, слід іти до лікаря і не переносити хворобу на ногах.
— Кажуть, що ще не пізно зробити щеплення від грипу і не тремтіти в очікуванні недуги?
— Авжеж, саме час. Але щеплень ми, українці, боїмось, як і раніше. Вакцинуватися від грипу українці все ще не люблять: торік епідемія хоч і не була такою агресивною, як попередні, але від ускладнень після грипу померли 7 людей, ніхто з них щеплений не був.
Як свідчить статистика, за попередні три епідсезони рівень щеплень серед населення становив близько 0,5%. Як ви розумієте, такий рівень вакцинації жодним чином не може вплинути на рівень захворюваності серед популяції.
До речі, вакцини в аптеках вже з’явилися. Категорії ризику незмінні — це вагітні, діти, працівники соціальних сфер, люди похилого віку. У МОЗ порахували, що в сезон середньостатистичний українець витрачає на ліки від грипу від 400 до 2700 гривень, у той час як щеплення обійдеться лише у 300–400 гривень.
— А коли варто робити щеплення від грипу?
— Робити щеплення потрібно, і зробити це краще у вересніжовтні, до епідемії. Щеплення захистить вас від грипу.
— А наскільки захистить?
— Існує тверде переконання, що ймовірність захворіти на грип у щеплених своєчасно людей на 50% нижча, ніж у незахищених вакцинацією, а загалом навіть ті, котрі все ж таки захворіють, отримають полегшений варіант перебігу недуги.
Але слід розуміти: вакцинація від грипу не гарантує, що ви не будете хворіти в епідсезон зовсім, вакцина не захищає від респіраторних захворювань.
— Давайте все ж нагадаємо, як слід діяти, якщо грип таки дістанеться нашої оселі?
— Грип починається раптово і бурхливо: швидко підвищується температура, з’являється головний біль, загальне нездужання, втрата апетиту. При температурі тіла до 38°С (за умови відсутності судом) не рекомендується вживати жарознижуючі препарати, адже підвищена температура тіла є потужним захисним засобом.
При температурі 38°С і вище віруси грипу гинуть унаслідок утворення в організмі інтерферону — противірусної речовини. Варто пам’ятати, що грип небезпечний своїми ускладненнями, такими як пневмонія, бронхіт, отит, гайморит, енцефаліт.
Передумовами швидкого одужання без ускладнень є дотримання постільного режиму, виконання всіх призначень лікаря, дотримання призначеної вітамінізованої дієти.
— А які заходи треба вжити, аби уникнути поширення грипу серед здорових людей?
— Найкраще — своєчасна ізоляція хворого в окремій кімнаті. Виділення для нього окремого посуду та рушника. У приміщенні, де перебуває хворий, необхідно проводити вологе прибирання, провітрювання 4–5 разів на день.
Люди, які доглядають за хворими, мають носити маску з 4–5 шарів марлі. Маску треба змінювати протягом дня та кип’ятити чи прасувати. Кожна людина повинна пам’ятати, що не слід під час хвороби виходити на роботу. Треба уникати місць масового перебування людей.
— Що можна зробити, коли тількино з’явилися перші ознаки хвороби?
— Коли з’являються перші ознаки захворювання, можна застосувати засоби народної медицини. Хворому слід давати пити напої, чай з ягодами або листям малини, квітками липи, листям матиймачухи. При ознаках нежиті можна закапувати ніс соком алое, моркви, буряка.
Для зміцнення опірності організму людини до інфекцій необхідно споживати продукти, які містять у собі багато вітамінів, особливо С та Р. Це — часник, цибуля, цитрусові, горіхи, калина, чорна редька, малина. Ефективним профілактичним засобом є щоденне вживання лимонів.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».