Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 09 Серпень 2018 12:11

Відпочинок на дачі має бути безпечним для здоров'я

Rate this item
(0 votes)

Які асоціації у вас викликає слово «дача»? Нескінченно довгі грядки, боротьба з бур’яном, ломота у спині? Тоді вам терміново й радикально слід змінити своє уявлення про неї.
Отже, як треба поводитися за містом на улюбленій, як тепер кажуть, фазенді? Про це ми розпитали фахівця зі здорового способу життя кандидата медичних наук Григорія САЙКА.

— Відпочинок на дачі чи каторга на ділянці?
— Що є вашою головною метою — відпочинок чи робота? Звичайно, що набагато приємніше, коли стіл накривається не купленими продуктами, насиченими хімією, а вирощеними на своїй грядці овочами.
Але от якою ціною часом дістається «своє, рідне»? І чи так буде радувати око і рот стиглий помідор із грядки, коли спину розбирає ревматизм?
— Чому так відбувається?
— Перед виїздом на дачу встаємо ще до сходу сонця, щоб устигнути на електричку. Тягнемо на вокзал величезні сумки зі «всім необхідним». Приїхавши на потрібну станцію, ми ще від електрички півгодини добираємося до місця, тягнучи на своєму горбу баули.
З прибуттям — маленький відпочинок на 5 хвилин, щоб перевести подих і переодягнутися, а потім, прийнявши позу «зю», — вперед на боротьбу з бур’яном.
Таким чином, ми заробляємо собі остеохондроз і наносимо шкоди своєму здоров’ю, зокрема хребту. Але все одно, пересилюючи біль, ми продовжуємо працювати в ім’я врожаю.
До кінця дня ми просто валимося з ніг і засипаємо мертвим сном — у цьому і полягає відпочинок на дачі. Проте хвора спина не дає нам виспатися, нагадуючи про себе при кожному перевороті з боку на бік. На наступний день, охаючи й ахаючи, ми прокидаємося і знову йдемо працювати на грядку.
— То що ж робити в такому разі?
— Якщо здоров’я вже не дозволяє працювати на ділянці заради врожаю, то варто переглянути сам принцип так званого відпочинку, можна висадити квіти й насолоджуватися їх красою. Можна влаштувати на своїх сотках кам’яний сад, створити невеличкий куточок відпочинку, встановивши басейн, де бавитимуться малюки і дорослі.
Зрештою, організувати спортивний майданчик із тренажерами й гойдалкою. Можливо, ми зобразили все доволі перебільшено, але в принципі картина близька до оригіналу. За винятком тих випадків, коли на дачу добираються на машині і «горбатитися» доводиться там не з ранку до вечора.
Але здоров’ю від цього не легше. Тому вікенд на відпочинку потрібно прожити так, щоб потім не було нестерпно боляче.
Відпустка та вихідні на те й дані людині, щоб вона відпочивала. Якщо ви з понеділка по п’ятницю працюєте на роботі, а потім ще й у законні вихідні віддаєте всі сили на дачі, то тут недалеко до перевтоми, виснаження організму і лікарняного листка. Тому робота — роботою, а відпочинок — це святе.
— Як же слід організувати дачні клопоти, якщо праця на городі і в садочку вкрай потрібна?
— Коли здоров’я ще дозволяє вам розумні навантаження, то приступати до дачних «жнив» потрібно з ранку і працювати, поки сонце не опиниться у зеніті, безжально опаливши усе своїми променями. До речі, поливати теж краще до настання сонячного піку.
Коли сонце почне припікати, зробіть перерву і перепочиньте. Якщо є поруч водойма, то сходіть, викупайтеся — змиєте втому і наберетеся сил. Зробіть собі перепочинок аж до вечірньої пори. У всякому разі — не працюйте на сонці, ви можете до того ж обгоріти, особливо якщо у вас бліда шкіра. Не працюйте на знос!
— Але якщо примудрились обгоріти, то що не варто робити?
— Не варто вдаватися до лікування сметаною або змочуванням спиртовмісними рідинами. А краще заздалегідь купити в аптеці мазь або крем від сонячних опіків.
А ще обов’язково зробіть зону відпочинку з гамаком, столиком, стільчиками, гойдалками та іншими атрибутами. Як тільки відчуєте, що втомилися — вирушайте туди, посидьте в затінку, почитайте книжку, попийте трав’яного чаю або квасу (до речі, не варто нехтувати у спеку вживанням рідини, інакше ви ризикуєте отримати зневоднення).
Пам’ятайте, що це ви — господар ділянки, а не навпаки! І тут відпочинок повинен бути пріоритетнішим за роботу.
Пощастило тим людям, для котрих колупання в землі і метушня з рослинами є улюбленою справою і свого роду відпочинком. Але навіть їм не варто сильно захоплюватися городом — організм не обдуриш, йому теж потрібен відпочинок перед робочим тижнем. Увечері, після шостої, можна починати цілком і повністю байдикувати, насолоджуючись виконаною роботою, довколишньою красою і шашличком.
— Частогусто на природі дошкуляють комарі й мошки. Як із ними бути?
— На жаль, справжній відпочинок дуже часто затьмарюють «крилаті вампіри» — комарі та інша літаюча нечисть. Тим більше що збитки від їхніх укусів виражаються не тільки у втраті декількох мілілітрів крові. Найменше — це свербляча шкіра, пухирі.
У розчесану ранку може потрапити бруд зпід нігтів — от і готове запалення. Але навіть і без запалення у схильних до алергії людей можуть спровокуватися відповідні захворювання — бронхіальна астма, наприклад.
А ще комарі можуть переносити чимало захворювань. Найнебезпечніші з них — «геморагічні лихоманки», вірусні захворювання, що супроводжуються кровотечами, смертність при яких доходить до 80%, як при чумі у давні часи до винаходу антибіотиків. Бореліоз, гепатит С, дирофіляріоз — і багато інших болячок. На щастя, це не означає, що абсолютно кожен комар заразний, але всетаки краще поберегтися.
Тож питання захисту від комарів та інших кровососів — не розкіш, а життєва необхідність. На жаль, іноді «ліки виявляються ще гірші за хворобу». Так, іноді до лікарні потрапляють із гострим отруєнням — репелентами, якими мастять шкіру і одяг для захисту від комарів.
— Як же можна запобігти таким ексцесам при забезпеченні протикомариного захисту?
— Почнемо з того, що кращий спосіб уникнути ускладнень від хімії — не застосовувати її без крайньої необхідності. Хто заважає замість того, щоб намазувати шкіру мазями і гелями перед сном, надійно захистити відкриті вікна протикомариними сітками? А комах, які таки прорвалися, спробувати знищити звичайною мухобойкою.
Також є спеціальні лампиуловлювачі, що в темряві випромінюють привабливе для «вампірів» світло і зустрічають гостей високою напругою. До речі, такі прилади, але за більшими розмірами, використовують у відкритих кафе, на танцювальних майданчиках та інших подібних місцях.
Слід зазначити, що відлякувати комарів можна і ультразвуком — таких приладів нині багато.
— Коли поруч є водойма, то гріх не купатися...
— Найперша засторога — не купайтесь у незнайомих місцях і не стрибайте у воду, адже там можуть виявитися затоплені корчі, холодні течії (від яких бувають судоми), глибокі ями і осколки. Навіть якщо ви купаєтесь у знайомому вам ставку, нехтувати безпекою не варто.
Ще одна порада — не заходьте у воду, температура якої нижча за 18 градусів. Інакше легко застудитися, особливо коли повітря ще не прогрілося. Людям з ослабленим імунітетом не варто купатися, якщо вода холодніше 23°C. Щоб скупати дитину, дочекайтеся, коли вода прогріється до 24–25°C.
Дуже тепла вода теж не є безпечною: у ній комфортно почуваються не тільки люди, але й хвороботворні бактерії. При температурі вищій за 26°C взагалі слід утриматися від купання.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».