Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Червень 2018 19:40

Що слід робити при отруєнні?

Rate this item
(0 votes)

Отруєння будьякою речовиною — це сильний струс для організму. Деякі випадки отруєння закінчуються вельми трагічно.
Прояви — це, як правило, пронос, нудота, біль у животі і блювота. Ці симптоми відомі всім.
Що робити? Наскільки ваш випадок становить серйозну загрозу життю і здоров’ю? На ці та інші запитання ми попросили відповісти лікарягігієніста — кандидата медичних наук, доцента Нелю КРУПКУ.

— Усіх турбує, як оцінити небезпеку отруєння в кожному разі...
— Наскільки ймовірна небезпека отруєння, в основному залежить від типу хвороботворних організмів, від кількості спожитої їжі, від вашого віку і від стану вашого здоров’я.
Основні причини зараження харчових продуктів зазвичай криються в їх неякісному виготовленні, зберіганні та транспортуванні. Основні бактерії, що викликають отруєння, — це сальмонели, стафілококи, кишкова паличка та паличка ботулізму.
Лікарі радять постільний режим, голодування, спокій і велику кількість рідини. Зазвичай хвороба може тривати від 2 до 5 днів, після чого настає самовилікування, але не варто ризикувати. Тому при перших симптомах отруєння необхідно передусім викликати швидку допомогу.
— Але ж карета швидкої допомоги не відразу прибуде на підмогу, тож, відповідно, слід кожному знати, що робити при отруєнні?
— Треба насамперед покласти потерпілого на ліжко, навіть якщо він каже, що почувається добре. Якщо отруйні речовини потрапили на слизові поверхні організму, необхідно промити їх водою.
При потраплянні отрути у шлунок потрібно викликати блювоту. Це виведе отруту зі шлунка. Для того щоб вивести всю отруту, необхідні повторні промивання шлунка. Між кожним викликом блювоти хворий повинен випити 3–4 склянки води.
Якщо отруїлися ліками, то промийте шлунок слабким розчином марганцівки. І щоб повністю очистити шлунок, слід випити до 3 л такого розчину.
Також допоможе проносне. У нього лікарі радять додати активоване вугілля. Суміш запийте великою кількістю води. Крім того, фахівці радять прийняти препарати, що підтримують серцеву діяльність. Розчин питної соди використовують для промивання шлунка в разі отруєння метиловим спиртом.
Якщо ви отруїлись їдкими речовинами, то не викликайте блювоти, інакше можна отримати пошкодження слизової оболонки стравоходу при зворотному русі речовин через нього.
— А якщо потерпілий при харчовому отруєнні знепритомнів?
— У цьому разі потрібно покласти його на живіт або на бік. Людина може задихнутися, тому необхідно направити її голову вниз, підтримуючи при цьому руками.
Якщо людина отруїлася припікальними рідинами, то необхідно приготувати таку суміш: змішайте 6 яєчних жовтків з 0,5 л води. Потерпілому потрібно випити цю суміш.
Після того як промивання шлунка закінчено, слід подрібнити таблетки активованого вугілля та запропонувати їх потерпілому. Щоб зменшити вплив отрути на мозок, необхідно покласти на лоб хворого щось холодне. Це може бути лід або змочений холодний рушник.
— Як діяти після проведення зазначених маніпуляцій?
— Після отруєння потрібно виміряти температуру тіла потерпілого. Як правило, при отруєнні паралітичними речовинами температура тіла падає. У цьому випадку необхідно закутати потерпілого у щось тепле.
Якщо ж температура тіла висока, потрібно покласти лід на пахові ділянки, туди, де проходять головні кровоносні судини. Запропонуйте хворому холодної води. Її необхідно пити періодично.
Якщо лікарі так і не прийшли на допомогу, то при отруєнні потрібно зробити ось що. Після того як хворий прийме активоване вугілля, дайте йому глауберової солі. Вона позбавляє кишечник можливості всмоктування рідини. Розведіть 1 ст. ложку солі у 0,5 склянки теплої води.
Якщо отрута потрапила в організм через дихальну систему, необхідно вивести постраждалого на свіже повітря.
Якщо отрута потрапила на шкіру, то слід негайно змити її струменем води або видалити за допомогою шматка тканини. Рану треба обмити холодною водою зі слабколужним розчином.
Коли ж отрута потрапила в очі, то у першу чергу необхідно рясно промити їх водою, двопроцентним розчином питної соди або борної кислоти.
— Як бачимо, з багатьма симптомами отруєння можна впоратися своїми силами. А коли ж звернення до лікаря є обов’язковим?
— Це визначити дуже просто. Якщо отруєння не минає протягом тижня, якщо температура потерпілого тримається на позначці від 37,5°С і вище.
У потерпілого протягом двох днів спостерігаються сильний пронос і блювота, а також коли домашні засоби лікування не допомагають.
А ще до лікаря звертатись обов’язково, якщо потерпілий — це дитина або літня людина. І головне — у жодному разі не пускайте ситуацію з отруєнням на самоплив. Ніколи невідомо, чим усе може закінчитися.
— Які профілактичні поради можна дати нашим читачам з огляду на спекотний період, аби уникнути отруєння?
— Улітку дуже багато свіжих овочів та фруктів можна купити просто на вулиці. Однак далеко не кожен ретельно їх промиває. Крім того, це — період пікніків, проте споживати їжу на природі теж може бути ризиковано.
Тому зауважу, що салати з грибами, яйцями, м’ясом чи рибою — у групі ризику, тож краще їх виключити з меню для пікніка.
Також улітку краще взагалі відмовитися від кондитерських виробів із білковим кремом, якщо умови їхнього зберігання в магазині у вас викликають підозру. Якщо ж ви не можете відмовитися від вищеперелічених продуктів, то краще готуйте їх удома.
Усі фрукти, овочі, зелень та ягоди купуйте лише у перевірених постачальників, навіть якщо вони вирощені вами — ретельно мийте. Консервовані продукти теж можуть стати причиною отруєння, тож краще виключити їх із раціону до настання осені.
І пам’ятайте, що, звернувшись до лікаря, ви отримаєте незамінні у даній ситуації поради і кваліфіковану допомогу. Тому ніколи не нехтуйте ними.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».