Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Квiтень 2018 17:34

Хронічна кропив'янка: причини і методи лікування

Rate this item
(0 votes)

Як свідчить медична наука, у клінічній практиці кропив’янка зустрічається порівняно часто. Протягом усього життя із цим захворюванням стикається 20% людей у популяції.
Що ж таке хронічна кропив’янка? Які її прояви? Що робити, аби уникнути негараздів при зустрічі з нею?
Про це ми розпитали фахівця — лікаря-алерголога, кандидата медичних наук, доцента Христину ЛІЩУК-ЯКИМОВИЧ.

— Кропив’янка — це поліетіологічне захворювання (дерматоз), основним клінічним проявом якого є скороминучі еритематозні висипання, що підносяться над поверхнею шкіри.

Це третій за поширеністю алергічний прояв після бронхіальної астми та алергії на лікарські препарати. Прояви, симптоми кропивниці — це висипання, які нагадують опіки кропиви і супроводжуються настільки сильним свербінням, що іноді це призводить до нервових розладів у пацієнтів.
— Що таке хронічна кропив’янка?
— Кропив’янка — це шкірне захворювання, пов’язане з відповіддю нашого організму на алергічний подразник.
Хронічна кропив’янка спостерігається в тому випадку, якщо захворювання буде розвиватися в довгостроковому часі. Хронічна кропив’янка характеризується постійним висипом або висипом, що з’являється періодично, якого не так просто позбутися. В основному прийнято вважати кропив’янку в хронічному стані, коли всі ознаки не проходять протягом шести тижнів і більше.
Захворювання частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків. У деяких людей симптоми хронічної кропив’янки не проходять протягом декількох місяців або навіть років.
— Якими є характерні симптоми хронічної кропив’янки?
— Висип може вразити будь-яку ділянку шкіри. Однак, крім висипу, кропив’янка може проявлятися пухирями, у середині яких накопичується вода з організму.
— Чи може поява висипу і свербіння стати причиною стресу?
— Звісно. Адже дискомфорт і постійний свербіж тисне на психічний стан людини. Людина замикається в собі. Більш того, стрес у багатьох випадках несе за собою купу супутніх хвороб травного тракту і навіть статевої системи.
— Чим ще може загрожувати хронічна кропив’янка?
— Стан, в якому тривалий час перебуває людина, маючи хронічну кропив’янку, може викликати ангіонабряк, або набряк Квінке, який виникає час від часу у деяких людей із постійною (хронічною) кропив’янкою. У цьому стані рідина також просочується в глибші тканини під шкірою, що призводить до їх набрякання.
Ангіоневротичний набряк може статись у будь-якій частині тіла, але найчастіше вражає повіки, губи і статеві органи.
Іноді набрякає язик та горло, що може викликати утруднення дихання і навіть летальний результат. Симптоми ангіонабряку, як правило, спостерігаються у людини довше, ніж звичайний висип.
— Що викликає хронічну кропив’янку?
— Збудник кропив’янки, як вважають, викликає вивільнення хімічних речовин (наприклад, гістаміну) з клітин у шкірі. Хімічні речовини провокують витік рідини із дрібних кровоносних судин під поверхню шкіри.
Хімікати також викликають розширення кровоносних судин, що призводить до утворення пухирів. Причини таких процесів невідомі в багатьох випадках. Можливі причини хронічної кропив’янки у деяких випадках включають у себе різного роду алергічні реакції.
У багатьох випадках причиною може бути аутоімунна реакція організму. Це означає, що наша власна імунна система призводить до пошкодження деяких власних клітин нашого організму. Він виробляє білки, так звані антитіла для боротьби з інфекціями. Наприклад, коли ми застудились або просто болить горло, ці антитіла допомагають усунути бактерії, що викликають інфекцію.
Алергія на продукти харчування, ліки або паразитів (наприклад, глистів у кишечнику) є рідкісною причиною хронічної кропив’янки. Спеціалісти-дерматологи у таких випадках рекомендують пройти обстеження на підтвердження кропив’янки.
В інших випадках хронічна кропив’янка виникає завдяки таким фізичним подразникам: теплу, холоду, менструальному періоду, надмірному емоціональному стану, фізичним вправам, впливу прямих сонячних променів.
Фізична кропив’янка часто викликає напади раптових симптомів гострої кропив’янки, але іноді від таких подразників гостра кропив’янка може викликати хронічні симптоми.
— Які існують ефективні методи лікування хронічної кропив’янки?
— Лікування даного захворювання потрібно для того, щоб контролювати симптоми й уникати збудників алергічних реакцій.
Якщо у вас хронічна кропив’янка і набряк Квінке, вас можуть направити до дерматолога (спеціаліста зі шкірних захворювань). Це потрібно тому, що набряк Квінке є потенційно більш серйозною недугою і може викликати труднощі з диханням.
Різні методи лікування хронічної кропив’янки були випробувані фахівцями і на сьогодні можуть бути рекомендовані суворі дієти, які дають можливість уникнути можливих харчових алергічних реакцій.
Допомагають і антигістамінні препарати, що блокують вивільнення і дію гістаміну, стероїдні таблетки, у свою чергу, знижують запалення і полегшують симптоми. креми й мазі з ментолом полегшують свербіж. Кортікостероїдні таблетки знімають симптоми, але мають побічні ефекти.
Так, антигістамінні препарати допомагають зменшити ангіоневротичний набряк. Зрідка потрібні ін’єкції адреналіну — в тому випадку, коли набрякає горло.
Лікування хронічної рецидивуючої кропив’янки, яка складно виліковна, може тривати протягом багатьох років.
— Багато молодих матусь стурбовані питанням, як лікувати хронічну кропив’янку у дітей?
— Насправді всі перелічені вище препарати можна застосовувати і для дитини, тільки в менших дозах.
Плюс до всього цього можна додати лікування травами, наприклад компресами з ромашки, що не зробить гірше і зніме симптоми. Давайте малюкові сечогінні препарати, які прискорять виведення рідини, що, безсумнівно, зніме набряки.
Дотримання дієти є невід’ємною частиною лікування не тільки для дитини, але й для дорослого. Приберіть із раціону всілякі алергічні продукти: молюски, полуницю, помідори, рибу, шоколад і цитрусові.
Навіть якщо у вас немає алергії на ці продукти, щоб уникнути можливих проявів гострих симптомів, від них краще відмовитися.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».