Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Вiвторок, 10 Квiтень 2018 14:34

Свірбіж: як із ним боротися?

Rate this item
(0 votes)

Свербіж — одна з найбільш частих скарг, з якими доводиться мати справу дерматологам. А ще — найпоширеніша неприємність для пацієнтів. Якщо говорити простими словами, це — бажання чесати, дряпати і терти шкіру.
Існує величезна кількість причин сверблячки, і вони можуть бути різними — від шкірних захворювань до невротичних розладів. Що ж таке свербіж? Які причини і типи свербіння? Як проводиться діагностика?
На ці та інші запитання про свербіж ми попросили відповісти фахівця — кандидата медичних наук, доцента Вікторію САВОСЬКІНУ.

— Що ж таке свербіж?
— У середньому людина стикається зі cвербіжем до п’яти разів на день, і це нормально. Відповідно виникає запитання — коли слід звертатися до лікаря? Чи потрібно бігти на прийом до дерматолога, якщо ви почухалися десять разів, а не п’ять? Або якщо вам свербить одне і те ж місце? Або, навпаки, свербить у різних місцях?
Дерматологи рекомендують звертатися за допомогою, якщо свербіж заважає вам жити нормальним життям. Здорова людина здатна контролювати себе і не чухатися на очах у людей.
Якщо ви не можете цього зробити і змушені підшуковувати хвилинку, коли вас ніхто не бачить, чи бігати у туалет, щоб почухатися, то це серйозний привід звернутися до лікаря.
Отже, якщо шкіра свербить настільки, що ви роздерли її до крові, якщо, крім свербежу, ви відчуваєте й інші симптоми — печіння, біль, висип, температуру, лихоманку, блювоту, запаморочення, час вживати заходів.
— У чому причини виникнення свербежу?
— Раніше вважалося, що свербіж є різновидом болю, однак зараз усе більше лікарів схиляється до думки, що це самостійне відчуття.
Існує чотири типи свербежу: прурітоцептивний, причиною якого є запалення або пошкодження шкіри; невропатичний, причиною якого є пошкодження нервової системи і розлади чутливості. Нейрогенний свербіж виникає за відсутності будьяких ознак пошкодження нервової системи (наприклад, при застої жовчі), а психогенний свербіж викликають складні емоційні стани. Причини в усіх перелічених вище типів свербежу різні.
Свербіж може вражати все тіло або виникати лише у певних місцях. Він може бути наслідком або симптомом серйозного захворювання, а може виявитись ознакою сухості шкіри або укусу комахи. До найпоширеніших причин свербежу можна віднести стани шкіри:
— дерматит або запалення шкіри;
— екзема;
— псоріаз;
— дерматографізм.
Свербіж викликають і такі інфекції, як вітрянка, кір, короста, грибок, а також кліщі і клопи, воші, гострики. Причиною можуть стати подразники: мило, креми, лосьйони та інші засоби з догляду за шкірою, а також декоративна косметика, парфуми, одяг із вовни, миючі засоби і навіть їжа.
До розвитку свербежу можуть призвести і загальні розлади: хвороби печінки, анемія, лейкемія, захворювання щитовидної залози, лімфома, ниркова недостатність, депресія. Провокують свербіж і порушення в роботі нервової системи, викликані діабетом, розсіяним склерозом, поперековим лишаєм, нейропатією.
Алергію можуть викликати й окремі ліки: протигрибкові, антибіотики, сильні болезаспокійливі засоби, протисудомні препарати. Свербіж також частий супутник вагітних жінок.
— У чому полягає діагностика свербежу?
— Метою діагностики сверблячки є пошук її причини. Для цього ваш лікар може запитати вас: коли ви вперше зіткнулися з цією проблемою? Свербіж постійний чи ні? Контактували ви з речовинами, які могли стати причиною сверблячки? Чи є у вас алергія? Де свербить найсильніше? Які ліки ви приймаєте?
Діагностика свербежу, особливо якщо його причина неочевидна, може включати проведення багатьох тестів і аналізів: це аналіз крові і сечі на інфекції, тести щитовидної залози, алергопроби, біопсія шкіри.
Метод діагностики визначається симптомами, які відчуває пацієнт. Якщо він скаржиться на свербіж у паховій ділянці, то першим кроком має бути аналіз на венеричні захворювання й інфекції, а не на алергопроби.
— Наскільки ефективним є лікування свербежу різної етіології?
— Майже всі найпоширеніші причини свербежу піддаються лікуванню. Метод лікування залежить від причини свербежу — це можуть бути антибіотики, якщо у пацієнта виявлена інфекція, або антигістамінні засоби, якщо йдеться про алергію.
Лікування свербежу передбачає й використання спеціальних засобів, котрі допомагають вгамувати неприємний симптом, поки пацієнт проходить лікування від основного захворювання.
До методів лікування свербежу можна віднести: застосування зволожуючого крему для сухої шкіри; відмову від контакту з дратівливими речовинами — милом, косметикою, миючими засобами, барвниками, купання у холодній воді, застосування безрецептурних засобів від свербежу та прийом антигістамінних препаратів.
Подряпини та інші поверхневі травми погіршують стан шкіри і можуть посилити свербіж, тому намагайтеся бути обережнішими, поки проходите курс лікування.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».