Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Березень 2018 17:03

Нейропатія: що робити?

Rate this item
(0 votes)

Чи до­во­ди­ло­ся вам чу­ти про ней­ро­па­тію, що сер­йоз­но зни­жує якість жит­тя хво­рих на неї? Мож­ли­во, й ні, а ось від­чу­ва­ти оні­мін­ня та слаб­кість рук і ніг, не­зро­зу­мі­лий біль у кін­ців­ках, на жаль, звич­на річ для ба­га­тьох літ­ніх лю­дей.
Що при­зво­дить до та­ких не­га­раз­дів? Як упо­ра­тись із цією проб­ле­мою? Про це ми по­ра­ди­лись із фа­хів­цем — кан­ди­да­том ме­дич­них на­ук, до­цен­том На­та­лією БО­ЖЕ­НКО.

— Нейропатія — це стан, при якому ушкоджуються периферичні нерви, що і призводить до болю, оніміння та слабкості рук і ніг. Якщо людина страждає від незрозумілого болю цих нервів, то це, можливо, і є нейропатія.
Адже нейропатія — це захворювання, при якому відбуваються функціональні порушення або зміни патологічного характеру у нервах. Коли порушення відбуваються в одному нерві, захворювання діагностується як мононейропатія.
Якщо патології спостерігаються у кількох нервах одночасно, це називається множинною нейропатією. При дифузному і двосторонньому ураженні захворювання іменується полінейропатією.
— Що ж спри­чи­няє ней­ро­па­тію?
— Причини розвитку нейропатії залежать від форми захворювання. По-перше, це може бути підвищений рівень цукру в крові при цукровому діабеті, який пошкоджує дрібні судини, через які відбувається живлення нервових волокон.
По-друге, існує така форма хвороби, як посттравматична нейропатія. Вона може розвинутися в результаті травми, при якій було порушене живлення нервових волокон і відбулось їх стиснення. І, по-третє, інтоксикація організму, при якій розвивається токсична форма нейропатії.
При нейропатії може потрапити під ураження абсолютно будь-який нерв периферичної системи. А прояви захворювання будуть залежати від місця розташування ураженого нерва та його функціонального призначення в організмі.
— Які симп­то­ми не­ду­ги є ха­рак­тер­ни­ми?
— Симптомами периферичної нейропатії при цукровому діабеті виступають: оніміння, відчуття поколювання в ділянці нервового ураження, загальна м’язова слабкість, порушення чутливості пальців, причому як на руках, так і на ногах. Нерідко буває порушене травлення, сечовипускання і функції статевих органів.
При токсичній нейропатії порушується чутливість у стопах і долонях, на шкірі виникає почуття печіння, проявляється нашкірна гіперемія кінцівок, набряклість тканин кінцівок.
При посттравматичній нейропатії відбувається розвиток м’язової атрофії, порушується м’язова скорочувальна здатність, відбувається зниження до повної втрати рефлексів.
— Як про­во­дить­ся діа­гно­сти­ка за­хво­рю­ван­ня?
— Діагностування будь-якого виду та будь-якої форми нейропатії проводиться лікарем-неврологом. Перш за все збирається детальний анамнез, аналізуються його дані і на їх підставі ставиться передбачуваний діагноз.
Для точного встановлення діагнозу проводиться диференціація його від інших видів нейропатії, лікар призначає проведення додаткових діагностичних методів: комп’ютерну томографію, магнітно-резонансну томографію, електронейроміографію.
За допомогою цих методів дослідження визначається локалізація ураження нервової системи людини і функціональні ураження нервів.
— Чи мож­ли­ва ефек­тив­на про­фі­лак­ти­ка цієї не­ду­ги?
— Профілактика нейропатії має на меті нормалізацію порушених обмінних процесів у середині організму. Так само до профілактики належать: своєчасне виявлення й лікування будь-яких системних або інфекційних захворювань. Важливо у процесі лікування ортопедичних захворювань проводити стимуляцію м’язів.
Як вторинна профілактика для запобігання рецидивам нейропатії пацієнтам призначають періодичне санаторно-курортне лікування, де застосовують такі методи профілактичного лікування, як: психотерапія, магнітотерапія, голкорефлексотерапія, лікувальна фізкультура, світлолікування, лазерне лікування, аромафітотерапія.
Для профілактики рецидивів пацієнту призначають дієту, у раціон якої мають входити продукти, багаті на вітаміни В, С, Е.
— А як про­во­дить­ся лі­ку­ван­ня ней­ро­па­тії?
— Лікування нейропатії комплексне і складається насамперед із терапії основного захворювання (цукрового діабету), відмови від вживання алкоголю (якщо це токсична нейропатія при алкоголізмі), виведення з організму залишків токсичних речовин, які спричинили ураження нерва, та лікування травми при травматичній нейропатії.
Вплив на уражений нерв і тканини, які його оточують, здійснюється за допомогою лікувальної фізкультури, масажів, акупунктури, методів фізіотерапії, а також із використанням препаратів, що відновлюють структуру та функції нерва. Зокрема, це вітаміни групи В, особливо вітамін В1 (бенфотіамін) та вітамін В6 (піридоксин). Бенфотіамін допомагає швидко відновлювати уражені нервові корінці.
Важливу роль у відновлювальних процесах відіграє піридоксин — вітамін В6. Він необхідний для нормального функціонування нервової системи, а його дефіцит може викликати симптоми, схожі на ознаки нейропатії — оніміння кінцівок, відчуття мурашок на шкірі, поколювання або втрату чутливості в різних ділянках тіла. На хронічний дефіцит вітаміну В6 страждають 70% чоловіків і 90% жінок.
Призначення при нейропатії препарату мільгама таблетки, який містить бенфотіамін (100 мг) і піридоксин (100 мг), дає змогу ефективно купірувати больовий синдром, завдяки чому вдається зменшити дози нестероїдних протизапальних препаратів.
При нейропатії дуже важливо правильно харчуватися й стежити, щоб у раціоні були всі необхідні вітаміни, мікро- та макроелементи. При цукровому діабеті слід приймати цукрознижуючі препарати, щоб зменшити ризик розвитку нейропатії. А ще потрібні системність і послідовність у лікуванні, дотримання здорового способу життя, оптимізм.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».