Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Березень 2018 17:00

Люди, які регулярно недосипають, частіше хворіють на ГРВІ

Rate this item
(0 votes)

У на­уко­во­му се­ре­до­ви­щі вже ба­га­то ро­ків го­во­рять про шко­ду не­до­си­пан­ня. Ри­зик зі­ткну­ти­ся з різ­ни­ми за­хво­рю­ван­ня­ми у лю­дей, які не від­по­чи­ва­ють пов­но­цін­но, знач­но ви­щий, ніж у тих, хто про­во­дить уві сні ре­ко­мен­до­ва­ну кіль­кість го­дин. Но­ве до­слі­джен­ня під­твер­ди­ло точ­ни­ми циф­ра­ми по­зи­цію вче­них.
Спеціалісти запросили взяти участь в експерименті 164 людини. Усі добровольці заповнили анкети, пройшли медичне обстеження, їм визначили рівень стресу і тип темпераменту, а також з’ясували, які шкідливі звички є у кожного з учасників.

Усім було видано сенсорні браслети, які протягом 7 днів фіксували кількість годин, проведених людиною уві сні, а також визначали якість цього сну.
Через один тиждень усім добровольцям було введено через носову порожнину вірус ГРВІ. Протягом ще одного тижня вчені відстежували зміну стану учасників. У підсумку фахівці проаналізували отримані результати і побачили, що на збільшення ризику зараження ГРВІ не впливає вік людини, почуття стресу, шкідливі звички так, як це робить хронічне недосипання.
Якщо говорити про точні цифри, то вчені зі Сполучених Штатів Америки з’ясували, що люди, які сплять менше 6 годин, у 4 рази частіше хворіють на застуду, ніж ті, хто спить від 7 і більше годин. У людей, котрі постійно виділяють на сон менше 5 годин, ризик захворіти на застуду вищий у 4,5 разу.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».