Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Лютий 2018 16:35

Як метеозалежним людям поліпшити свій стан

Rate this item
(0 votes)

Як­що лю­ди­на від­чу­ває змі­ни, що від­бу­ваю­ть­ся в по­го­ді, це вва­жає­ть­ся нор­маль­ною ме­тео­чут­ли­віс­тю, яка не при­но­сить не­при­єм­нос­тей.

А ось метеозалежність — патологічний стан, що характеризується тим, що загострюються хронічні хвороби при зміні погоди, передає «СобКор».
Тим, хто страждає від метеозалежності, слід знати, яким чином можна скоригувати стан, щоб у цей період здоров’я не погіршилося.

Найчастіше на метеозалежність страждають ті, у кого є такі захворювання: збої артеріального тиску, патології опорно-рухового апарата, алергічні реакції і власне хвороби нервової, серцево-судинної систем і органів дихання. Їх стан погіршується при атмосферному тиску, який підвищується в холодний період року, коли вологість повітря зменшується, а концентрація шкідливих речовин, навпаки, збільшується.
Найпоширенішими симптомами є зниження тонусу, мігрень, важке дихання, оніміння рук і ніг, набряки, біль у суглобах.
У спекотну погоду в крові знижується кількість солей, які виводяться з потом. Це негативно впливає на серцеву діяльність. Адже коли посилюється сонячна активність, збільшується кількість інсультів та інфарктів.
Крім того, медики кажуть, що в дні з магнітними бурями частіше відбуваються передчасні пологи.
Метеозалежними вважаються близько 50% жінок і майже 1/3 чоловіків.
Також є люди, які не мають патологій, проте їх реакція на погодні примхи досить сильна. Йдеться про психологічну метеозалежність, що спостерігається у 20% пацієнтів. Вони, як правило, скаржаться лікарям на знесилення і сонливість. Незважаючи на те що подібний стан не є хворобою, однак невелика корекція все-таки необхідна.
Є деякі правила поведінки, які підходять майже всім пацієнтам, чий стан погіршується, коли змінюється погода.
У цей період слід не забувати приймати звичні ліки, під рукою повинні бути препарати, необхідні для надання термінової допомоги (особливо це стосується хворих на серцево-судинні захворювання); здійснювати прогулянки на свіжому повітрі; виключити жирні і гострі страви, алкоголь, газовані напої; дотримуватися режиму дня; більша частина прийнятої їжі повинна бути представлена кашами, свіжими фруктами, рибними та овочевими стравами.
Зазначимо, що для метеозалежних людей особливо важливо збереження душевної рівноваги. Досить часто самопочуття стає гіршим через те, що людина живе очікуванням цього, відчуваючи страх.
Якщо ж розумно підходити до цієї проблеми, то, знаючи прогнози синоптиків, можна ймовірні ускладнення зустріти у всеозброєнні, що дозволить пережити зміну погоди відносно безболісно.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».