Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Середа, 10 Сiчень 2018 19:56

Гель зупинить будь-яку кровотечу

Rate this item
(0 votes)

Джо Лан­до­лі­ну, мо­ло­до­му на­уков­цю зі Спо­лу­че­них Шта­тів Аме­ри­ки, вда­ло­ся ство­ри­ти гель, який за кіль­ка се­кунд зу­пи­нить кро­во­те­чу будь-якої тяж­ко­сті.
У деяких ситуаціях життя людини безпосередньо залежить від того, як швидко медикам удасться зупинити кровотечу. Найчастіше зробити це досить складно.

На даний момент для цього існують різні засоби, у тому числі кровоспинні турнікети, але головна проблема полягає у неможливості застосовувати їх на окремих ділянках тіла. Крім того, турнікети можуть пошкодити інші тканини, якщо їх накладення на травмовану зону затягнеться.
Новий гель отримав назву VETIGEL. Відразу ж після його нанесення він запускає процес природного зсідання крові. Прискорюється вироблення фібрину, й утворюється тромб. Після того як нанесений гель зупинив кровотечу, необхідно змастити уражену ділянку спеціальним закріплювачем. У підсумку утворюється тромб, який формує міцний захист, і протягом довгого часу буде якісним бар’єром. Завдяки цим властивостям знижується потреба у проведенні повторної операції.
Спочатку цей гель розроблявся для зупинки не тільки зовнішніх, а й внутрішніх кровотеч у тварин. Незабаром працівники ветеринарних клінік Сполучених Штатів зможуть оцінити всі переваги нового засобу. Однак поки VETIGEL залишається недоступним для лікування людей.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».