Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Грудень 2016 08:30

Остеохондроз: що робити?

Rate this item
(0 votes)

Ос­тео­хон­дроз — біч усь­ого люд­ства. Ця хво­ро­ба три­має у сво­їх ру­ках по­над 85% лю­дей пла­не­ти і є тією ці­ною, яку лю­ди за­пла­ти­ли за пря­мо­хо­дін­ня. З бо­ля­ми у спи­ні сти­кав­ся май­же ко­жен. При­чи­на всіх не­при­єм­нос­тей зі спи­ною — ос­тео­хон­дроз.
Що ж ви­кли­кає цю па­то­ло­гію і як про­ти­стоя­ти ос­тео­хон­дро­зу та йо­го ус­клад­нен­ням? Про це ми роз­пи­та­ли не­вро­па­то­ло­га, кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук На­та­лію ЯВОР­СЬКУ.

— Остеохондроз — це захворювання, пов’язане з патологічними змінами кісткових і хрящових тканин хребта. Вони можуть бути викликані порушенням обмінних процесів, тривалим механічним або статичним впливом, а також віковими змінами.

Жінки частіше страждають від остеохондрозу, але у чоловіків він перебігає набагато важче. Проте найнеприємніше, що остеохондроз — це проблема всього організму, а не тільки хребта.
— Чо­му так?
— Через нервові канали хребет впливає на всі внутрішні органи людини. Це означає, що, вражаючи окремі ділянки хребта, остеохондроз порушує роботу всієї нервової системи і периферії. Це, у свою чергу, впливає на функціонування всіх внутрішніх органів, оскільки всі вони безпосередньо пов’язані зі спинним мозком.
— Які при­чи­ни за­хво­рю­ван­ня?
— Обмеження рухової активності людини (гіподинамія) супроводжує сидячий спосіб життя. Гіподинамія викликає зниження інтенсивності обмінних процесів у кісткових і прилеглих хрящових тканинах. Людина втрачає м’язову масу, у різних сегментах хребта починають розвиватися дистрофічні зміни, що призводить до патологічних змін властивостей опорноамортизаційного апарата хребта.
Тож однією з найважливіших причин виникнення остеохондрозу є малорухливий спосіб життя, гіподинамія. Цей фактор стосується всіх представників розумової праці, чия доля — сидяча робота за столом. Сидячий спосіб життя змінює інтенсивність навантаження на хребет, викликає зміну вигинів і розподілу тиску на міжхребцеві диски.
Еволюція протягом сотень тисяч років відточувала навички виживання людини в екстремальних умовах. Головним чинником у природному відборі стала здатність людини постійно пересуватися — чи це гонитва за здобиччю або навпаки — спроба врятувати своє життя і втекти від переслідувача. До того ж давня людина постійно змінювала дислокацію й ареал проживання, що теж вимагало довгих переходів.
І ось пристосоване до фізичних навантажень тіло сьогодні опинилося в обмеженому замкненому просторі квартири, офісу, автомобіля. Як наслідок — ожиріння, деградація м’язових і кісткових тканин, у тому числі хребта.
— Які са­ме па­то­ло­гіч­ні по­ру­шен­ня під­сте­рі­га­ють офіс­них пра­ців­ни­ків?
— Для офісних працівників характерний шийний остеохондроз, який супроводжується болем у ділянці шиї, верхніх кінцівках, а також головними болями, запамороченням, онімінням пальців рук. Здорове функціонування тканин хребта безпосередньо залежить від міцності й витривалості м’язів спини і зв’язок. Чим вони міцніші та витриваліші, тим менше навантаження припадає на диски і суглоби.
Звичайно, окрім малорухливого способу життя, існує ще цілий комплекс факторів — екологічний стан навколишнього середовища, неправильне харчування, шкідливі звички.
— Як же про­во­дить­ся лі­ку­ван­ня ос­тео­хон­дро­зу?
— Лікування остеохондрозу полягає в комплексному підході. Способи лікування можуть бути як звичайними, так і нетрадиційними. Остеохондроз належить до тих захворювань, які здобуваються протягом життя людини. Тому набагато легше запобігти захворюванню, ніж лікувати.
А зараз найсумніше: при всьому сучасному рівні розвитку медицини не існує точних відповідей на запитання: «Яка причина остеохондрозу? (є понад 30 теорій), як він розвивається, а головне — як лікувати остеохондроз?» По суті, все сучасне лікування цієї недуги — банальне купірування болю та профілактика загострень.
— То­ді роз­ка­жіть про про­фі­лак­ти­ку ос­тео­хон­дро­зу, як­що ви­лі­ку­ва­ти йо­го до­во­лі проб­лем­но.
— При профілактичних заходах щодо запобігання остеохондрозу слід звернути увагу на такі заходи, як самомасаж, самокорекція, самовитягування, фізичні вправи, плавання, прогулянки на природі.
Для працівників розумової праці, які проводять більшу частину часу за столом, слід робити перерви в роботі кожні 50–60 хвилин, вставати з робочого місця і трохи рухатися. Досить п’яти хвилин, але тільки обов’язково включити кілька вправ для хребта — розгинання, згинання, прокручування. У розминку також важливо додати вправи для м’язів спини.
Ключову роль відіграють м’язи нижньої частини спини — випрямлячі хребта. У результаті тренувань створюється міцний і стійкий м’язовий корсет, що утримує хребет у нормальному фізіологічному стані. Ідеальним буде відвідування плавального басейну. Якщо вам видався вихідний день або відпустка, постарайтеся провести їх у русі, а не на дивані.
І ще — це дуже важливо! Якщо у вас проблеми зі спиною, постарайтеся забути про нахили тулуба вперед.
Якщо раніше спорт не був вашим захопленням і ви раптово вирішили дотримуватися здорового способу життя, намагайтеся робити це без ривків і різких рухів. Інакше ви ризикуєте травмувати хребет.
Для людей, які сповідують сидячий спосіб життя, дуже корисними є періодичні масажі спини.
— Яку діє­ту мож­на ре­ко­мен­ду­ва­ти для за­по­бі­ган­ня ос­тео­хон­дро­зу?
— Слід пам’ятати про правильне харчування. При остеохондрозі небажано вживати копчені продукти, прянощі і пересолені продукти харчування. Корисними будуть усі продукти здорового харчування: зелень, овочі, насіння, молочні продукти, риба, м’ясо з невеликою кількістю жиру.
І не варто нехтувати періодичним відвідуванням спеціаліставертебролога, який дасть усі необхідні поради з урахуванням вашого статусу.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».