Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 13 Жовтень 2016 08:24

Чим небезпечний грип гонконгівський

Rate this item
(0 votes)

Гон­кон­гів­ський грип мо­же за­ві­та­ти до Ук­раї­ни вже у груд­ні. За сло­ва­ми фа­хів­ців, цей тип гри­пу дав­но ві­до­мий люд­ству. Пер­ші спа­ла­хи не­ду­ги бу­ли за­фік­со­ва­ні ще у ХІХ сто­річ­чі. Чим же не­без­печ­ний грип гон­кон­гів­ський сьо­го­дні?
Про це ми роз­пи­та­ли спе­ціа­ліс­та — док­то­ра ме­дич­них на­ук, про­фе­со­ра На­та­лію ВИ­НО­ГРАД.

— Нас дуже турбує, що змінився штам грипу А(H3N2), торік це була Швейцарія-2013, у цьому році це варіант Гонконгу, описаний у 2014 році. Але з нинішнім штамом грипу українці ще не стикалися. До речі, цього року очікується, що він завітає на всю територію Північної півкулі.

— А чо­му цей грип зветь­ся гон­кон­гів­ським?
— Вірус азіатського грипу мутував і в 1968–1969 роках викликав епідемію гонконгівського грипу. Пандемія почалася у Гонконзі на початку 1968 року. Від вірусу постраждали переважно літні люди віком понад 65 років. У США, приміром, кількість загиблих від цієї пандемії становила 33800 осіб.
Невипадково, що гонконгівський грип несе особливі ризики саме для літніх людей і для дітей дошкільного віку.
— Чим са­ме за­гро­жує цей ві­рус лю­дям?
— Його небезпека — в ускладненнях, які патологічно впливають на серцево-судинну систему, а також на дихальну, адже всі хронічно хворі на астму, приміром, піддаються загрозі загинути від асфіксії.
Якщо у вас гіпертензія або порушено нормальний кровообіг через атеросклероз, вам теж слід перебувати під пильним контролем лікарів, і не тільки у разі, коли ви захворієте на грип, а впродовж усього епідемічного періоду.
— Як дов­го три­ва­ти­ме цей епі­де­міч­ний пе­рі­од?
— Напевне сказати важко, однак, враховуючи відносно теплу зиму, яку обіцяють нам синоптики, присутність гонконгівського грипу на наших теренах може затягнутися до березня наступного року.
— А які са­ме шля­хи пе­ре­да­чі за­хво­рю­ван­ня іс­ну­ють?
— Як завше, для грипу маємо два шляхи передачі — повітряно-крапельний і тактильний. Перший, гадаю, коментувати не варто, бо всі знають: якщо чхають, то варто стояти подалі. Бо коли інфікована людина кашляє, інфіковані крапельки потрапляють у повітря. Їх може вдихнути інша людина і зазнати дії вірусу.
Щодо передачі вірусу через брудні руки, то необхідно частіше й старанніше мити їх при першій ліпшій нагоді з милом. Тут, до речі, хочу нагадати: щоб надійно знищити шкідливі мікроорганізми, тримати у милі руки слід щонайменше 20–30 секунд.
— Як же уник­ну­ти за­ра­жен­ня?
— Перш за все потрібно обмежувати своє перебування у місцях скупчення людей. Не варто соромитися застосовувати маски, над якими прийнято сміятись, а вони таки допомагають. У помешканнях та робочих приміщеннях слід проводити санітарне прибирання хоча б двічі на день. Провітрювання — ще один природний засіб боротьби з накопиченням вірусів у ваших оселях.
— Хто най­біль­ше під­дає­ть­ся ри­зи­ку?
— Щорічні епідемії грипу можуть чинити серйозний вплив на всі вікові групи, але найвищий ризик розвитку ускладнень загрожує дітям у віці до двох років, дорослим у віці 65 років і старшим, а також людям будь-якого віку з певними захворюваннями, такими як хронічні хвороби серця, легенів, нирок, крові та хвороби обміну речовин, а також з ослабленою імунною системою.
— Ба­га­тьох на­ших кра­ян ці­ка­вить, чи до­по­ма­гає го­ріл­ка при лі­ку­ван­ні за­сту­ди та гри­пу?
— Нічого, крім шкоди, таке «лікування» не принесе. Адже організм хворого й так вимушений боротися з вірусом та іншими інфекціями, що приєднуються, а тут ще одна отрута! У жодному разі хворому на грип не можна вживати алкоголь, а особливо горілку з перцем, як радять окремі народні «цілителі», посилаючись на прадавній досвід наших пращурів.
Щодо козацької медицини, то варто знати: вона горілкою не обмежувалася. Серед добре відомих засобів профілактики грипу можна рекомендувати часник та цибулю, вітамінну дієту, прогулянки на свіжому повітрі, необтяжливі фізичні вправи. А ще слід бути повсякчас у доброму гуморі, бо, як стверджують фахівці, грип боїться життєрадісних людей. А науковці доводять: оптимісти завжди мають гарний імунітет.
— Що мож­на ска­за­ти про вак­ци­на­цію?
— Справа добра й нікому ще не завадила. Втім, обов’язковими щеплення є для тих категорій населення, що належать до груп ризику. Час вироблення імунітету становить від одного до двох тижнів. Тому зволікати з цією процедурою не варто.
Слід зауважити, що щеплення не завадить і дорослим людям, котрі не довіряють своєму імунітету. Епідеміологи України вже оголосили про те, що зафіксовано поодинокі випадки захворювання на гонконгівський грип.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».