Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Вересень 2016 11:49

Як харчуватися восени, щоб підготувати організм до зими

Rate this item
(0 votes)

Осінь — чу­до­ва по­ра ро­ку. На жаль, са­ме в цей час у на­шо­му ор­га­ніз­мі по­чи­нає на­ко­пи­чу­ва­ти­ся жи­ро­вий за­пас. Так від­бу­ває­ть­ся, то­му що з на­стан­ням осе­ні, а в по­даль­шо­му — і зи­ми, під­ви­щує­ть­ся апе­тит.
Ось чо­му ни­ні са­ме час по­го­во­ри­ти про те, як пра­виль­но хар­чу­ва­ти­ся во­се­ни, не на­шко­див­ши здо­ров’ю, а та­кож не на­би­ра­ючи за­йвої ва­ги. Про це нам роз­по­ві­ла фа­хі­вець — лі­кар-гі­гі­єніст ви­щої ка­те­го­рії, кан­ди­дат ме­дич­них на­ук Лю­бов КІ­ЦУ­ЛА.

— Насамперед, нашому організму потрібні вітаміни. Їх нестача в організмі свідчить про авітаміноз. Для того, щоб його уникнути, потрібно вживати якомога більше вітамінів.

— Які ха­рак­тер­ні озна­ки роз­вит­ку аві­та­мі­но­зу?
— Ознаками авітамінозу можуть бути значне зниження або повна відсутність апетиту, слабкість у всьому тілі, запаморочення тощо. У такі моменти організм людини настільки ослаблений, що він просто не в змозі боротися навіть із найменшими захворюваннями, які приходять разом із похолоданням.
— З ог­ля­ду на це, які са­ме ві­та­мі­ни слід вжи­ва­ти во­се­ни?
— Найголовніший вітамін осені — це вітамін С. Він бере участь у всіх процесах, що мають місце в організмі людини, пов’язані з обміном речовин. Вітамін С присутній в яблуках, ківі, капусті, щавлі. Однак максимальний його вміст — в овочах і фруктах, щойно зібраних із грядки. Норма споживання цього вітаміну на добу становить 100 міліграмів.
Далі йде вітамін А. Найбільше в нашому організмі від нього залежать шкіра й очі. Міститься він у деяких молочних продуктах, особливо в кисломолочних, а також у моркві та більшості овочів, що мають яскраво червоне забарвлення. Вітаміну А не шкодить навіть консервація, тому він зберігається і в консервованих овочах. Його норма на добу становить 10 мг.
Потім, за важливістю, варто назвати вітамін Е, оскільки саме він захищає організм від передчасного старіння. Вітамін Е міститься в горіхах, олії, гречці, а його норма на добу становить 6 мг.
Звичайно ж, восени не обійтися без вітаміну D, оскільки у разі його відсутності кальцій не засвоюватиметься в організмі. Вітамін D можна знайти у морській рибі та риб’ячому жирі.
Також дуже важливою є група вітамінів В, таких, як В6, В12 і В9. Вітамін В6 відповідає за пам’ять, вітамін В12 відіграє важливу роль у процесі кровообігу, а В9 — корисний для нервової системи. Усі вони містяться в горіхах, бананах, гречці.
— Але як за­без­пе­чи­ти свій ор­га­нізм у до­стат­ку ві­та­мі­на­ми, не звер­та­ючись по до­по­мо­гу до ап­те­ки?
— Зазвичай, допоможуть соки. Найбільш корисними є овочеві. Простий у приготуванні, але дуже смачний фреш. Для нього нам знадобиться морква і трохи лимонного або апельсинового соку. Для приготування таких напоїв можна використовувати навіть буряк, що корисний, зокрема, для шкіри обличчя.
— А які са­ме ово­чі і фрук­ти слід вжи­ва­ти в на­ту­раль­но­му ви­гля­ді?
— Щодня людина має вживати в їжу 200–500 грамів сирих овочів і фруктів, що допоможе підтримувати здоровий вітамінний баланс в організмі.
У яблуках, кавунах, обліписі, смородині міститься величезна кількість вітамінів А, Е і С, яким властива антиоксидантна (протиокислювальна) дія. Для більшої гармонії організму слід хоча б двічі на тиждень відмовлятися від вживання в їжу м’яса, риби, яєць і кисломолочних продуктів. А щоб уникнути здуття кишковика і відчуття тяжкості у шлунку, потрібно намагатися з’їдати фрукти до шостої години вечора.
— Ще од­нією проб­ле­мою є за­йва ва­га в осін­ньо-зи­мо­вий пе­рі­од. Як пра­виль­но хар­чу­ва­ти­ся, щоб не по­глад­ша­ти?
— Поперше, продукти мають бути поживними, але не обов’язково — жирними. Наприклад, можна з’їсти кашку замість звичної булочки. Каша дасть організму енергію, але водночас позбавить від зайвих калорій. Подруге, потрібно дотримуватися режиму. Не обов’язково об’їдатися за один «підхід», а потім голодувати. Їсти слід кожні 4 години потроху. Потретє, складіть для себе меню. Передбачте в ньому багато фруктів, овочів, зелені і замініть каву на зелений чай. Також корисними будуть сухофрукти.
Налягайте на супчики — вони і зігріють, і наситять, і не дозволять погладшати. Люди, які їдять суп на перше в обід, поглинають під час прийому їжі на 100 калорій менше і не компенсують це, з’їдаючи більше протягом дня. Вважається, що вода, котра міститься в їжі, на противагу тій, яку ми просто п’ємо, сприяє більш повільному спустошенню шлунка, отож відчуття ситості зберігається довше, притому, що калорій менше.
Не варто забувати, що надлишок кофеїну змушує організм накопичувати жир, тому не налягайте на каву, якщо намагаєтеся зігрітися чимось гаряченьким. Для того, щоб зігрітися, пийте трав’яний чай.
У холодну пору року брак світла також може зіпсувати настрій. Денне світло сприяє утворенню в мозку серотоніну, який дарує відчуття щастя і спокою. На жаль, брак світла взимку знижує рівень серотоніну, викликаючи втому і підвищення апетиту, через що і трапляються напади підвищеного апетиту, переїдання. Тому частіше гуляйте вдень, це допоможе отримати дозу денного світла, аби підвищити рівень серотоніну. Крім того, під час п’ятнадцятихвилинної прогулянки згорає 70 калорій.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».