Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 09 Вересень 2016 19:08

Як боротися з дистрофією сітківки ока

Rate this item
(0 votes)

«Від­ша­ру­ван­ня сіт­ків­ки», «дис­тро­фія сіт­ків­ки» — діа­гно­зи, здат­ні на­ля­ка­ти на­віть не ду­же обі­зна­ну лю­ди­ну. Ми здо­га­ду­ємо­ся, що сіт­ків­ка ока — ек­ран, на який транс­лю­єть­ся весь нав­ко­лиш­ній світ. 
По-на­уко­во­му, «сіт­ків­ка — це най­тон­ший шар нер­во­вої тка­ни­ни, що ви­сти­лає очі зсе­ре­ди­ни у зад­ній час­ти­ні оч­но­го яб­лу­ка. Во­на скла­дає­ть­ся з міль­йо­нів світ­ло­чут­ли­вих клі­тин (фо­то­ре­цеп­то­рів), які пе­ре­тво­рю­ють світ­ло­ві сиг­на­ли на елек­трич­ні, що, у свою чер­гу, пе­ре­даю­ть­ся по нер­во­вих во­лок­нах зо­ро­во­го не­рва в мо­зок, де від­бу­ває­ть­ся роз­шиф­ров­ка і пе­ре­тво­рен­ня їх у зо­ро­ві об­ра­зи пред­ме­тів са­ме та­ки­ми, як ми їх ба­чи­мо». 
От­же, без сіт­ків­ки — і ні ту­ди і ні сю­ди. Од­не сло­во, її слід бе­рег­ти.

Більшу частину патологій сітківки становить інволюційна центральна дистрофія сітківки ока, або вікова макулодистрофія очей (вікова макулярна дегенерація). Про те, як боротися з цією недугою, ми поговорили з фахівцем у галузі офтальмології — кандидатом медичних наук, доцентом Га­ли­ною Пав­лов­ською.
— Центральна макулодистрофія є сухою і вологою. Остання форма найбільш поширена, тому і заслуговує на особливу увагу.
— Що тре­ба ро­би­ти для успіш­но­го лі­ку­ван­ня хво­ро­го з во­ло­гою ма­ку­ло­дис­тро­фією?
— Для лікування сітківки ока з вологою макулодистрофією використовують спеціальні методи, метою яких є пригнічення утворення патологічних судин.
Можна лікуватися медикаментозно і такими методами, як лазерна хірургія, фотодинамічна терапія і внутрішньоочні ін’єкції. Тим не менше, жоден із цих методів не приводить до повного виліковування захворювання.
— У чо­му суть ла­зер­ної хі­рур­гії?
— Лазерна хірургія як спосіб лікування вологої форми макулодистрофії полягає у видаленні крихких і підтікаючих новоутворених судин. При цьому лазерний промінь спрямовують безпосередньо на новоутворені судини, що і приводить до їх руйнування, запобігаючи подальшій втраті зору.
Однак необхідно розуміти, що при використанні цього методу можливе пошкодження здорових тканин довкола ураженої ділянки і, як наслідок, погіршення зору. Таке лікування макулодистрофії сітківки ока можна застосовувати лише стосовно невеликого відсотка пацієнтів. Цей метод найбільш ефективний у тих випадках, коли новоутворені судини локалізуються подалі від центральної ямки жовтої плями.
Ризик рецидиву при використанні лазера досить високий, тому може знадобитися повторна процедура. А іноді втрата зору прогресує навіть незважаючи на численні спроби лікування.
— Мож­ли­во, іс­ну­ють ін­ші, менш трав­ма­тич­ні, шля­хи по­до­лан­ня ма­ку­ло­дис­тро­фії?
— Існує й інший метод лікування, який, на відміну від лазера, не викликає руйнування здорових тканин. Це фотодинамічна терапія, що включає в себе світловий вплив на тлі введення в організм спеціального засобу.
Використовується для реалізації цього методу лікування макулодистрофії препарат Візудин, що вводиться внутрішньовенно. Препарат поширюється по всьому тілу, в тому числі потрапляє в новоутворені кровоносні судини ока і прикріплюється до внутрішньої поверхні їх стінки. Потім здійснюється короткочасне опромінення сітківки (приблизно 90 секунд) пучком світла, який викликає активацію зазначеного препарату, що і приводить до руйнування нових судин. У підсумку уповільнюються темпи зниження зору.
Цей метод відносно безболісний і займає небагато часу (десь 20 хвилин). Однак протягом 5 днів після процедури слід уникати впливу прямого сонячного або ж яскравого кімнатного світла на очі і шкіру, оскільки це може викликати активацію Візудину в організмі.
Однак, незважаючи на помітний ефект у вигляді уповільнення темпів втрати зору, цей метод не зупиняє цього процесу і не приводить до відновлення зору. Результати часто мають тимчасовий характер і не виключають необхідності повторення курсу.
— Що ще мо­же про­ти­ста­ви­ти су­час­на ме­ди­ци­на во­ло­гій ма­ку­ло­дис­тро­фії?
— У лікуванні вологої макулодистрофії використовуються і внутрішньоочні ін’єкції. При цьому застосовуються нові лікарські засоби, такі, як Авастин, Луцентис, Макуген та інші. Ці препарати блокують дію специфічного фактора росту (позначуваного як VEGF), підвищений рівень якого відзначається у пацієнтів із вологою інволюційною макулодистрофією. Цей фактор сприяє новоутворенню кровоносних судин. Подібне лікування також називають антиVEGFтерапією.
Ін’єкції, зазвичай, виконуються щомісяця, точна їх кількість, що може знадобитися, різниться. Попередньо проводять знеболення очей. Після процедури за пацієнтом деякий час спостерігають і контролюють стан очей.
Таке лікування не лише уповільнює втрату зору, а й в окремих випадках може навіть поліпшити його.
— Як лі­ку­ва­ти па­ці­єн­та з ма­ку­ло­дис­тро­фією на­род­ни­ми спо­со­ба­ми?
— Народні методи включають введення у раціон харчування зернових і бобових культур у пророщеному вигляді, а також речовин, які уповільнюють вікову дегенерацію зору (фрукти, зелені овочі, помідори, чорниця, суниця).
Для поліпшення зору можна капати в очі настій муміє на соку алое.
Однак слід розуміти, що це всього лише допоміжні методи, і вирішення проблеми лікування хворих на макулодистрофію варто довірити лікареві.
— Яка мо­же бу­ти про­фі­лак­ти­ка ві­ко­вої ма­ку­ло­дис­тро­фії?
— Профілактично лікаріофтальмологи зазвичай рекомендують дотримуватися так званої гігієни зору: не варто читати в напівтемряві або дивитися телевізор у подібних умовах, необхідно використовувати сонячні окуляри високої якості, слід уникати перевантаження органа зору.
Необхідно дотримуватися дієти з оптимальним умістом жирів, а також приймати комплекси вітамінів і мінеральних речовин. Слід відмовитися від куріння, в тому числі уникати перебування в накурених приміщеннях. Також рекомендується з урахуванням віку та наявних захворювань займатися спортом.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінорм

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».