Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 03 Червень 2016 12:10

Порушення емоцій призводить до хронічних болів

Rate this item
(0 votes)

Люди із синдромом хронічної втоми найбільш схильні придушувати емоції у стресових ситуаціях і не ділитися переживаннями, повідомляють фахівці Лондонського королівського коледжу.
В умовах стресу люди, які страждають на синдром хронічної втоми, активніше протистоять зовнішнім дратівливим факторам. Проте водночас їх втома посилюється. Науковці стверджують, що ця особливість є результатом втечі від проблем, запрограмованої у людини генетично.
Провівши дослідження, фахівці дійшли висновку, що на хронічну втому частіше страждають люди, які пригнічують свої емоції і хвилювання.

Провідність шкіри, кількість поту, що виділяється в учасників при стресі, збільшувалися, отже, активувалася симпатична нервова система. Але лише мала частина повідомляла про свої переживання.
Переважна більшість зі 160 випробовуваних дійсно з великим зусиллям виражали почуття, і саме вони більше за інших страждали від хронічних болів.

 

УЧЕ­НІ ДИС­КУ­ТУ­ЮТЬ ЩО­ДО ВЖИ­ВАН­НЯ ЖИ­РІВ

Експерти Національного форуму Великобританії, присвяченого проблемам ожиріння, стверджують, що рекомендація «вживати більше жирів» є безвідповідальною і небезпечною для життя.
Англійські дієтологи розділилися на два табори: одні рекомендують всіляко знижувати відсоток жирів у раціоні, інші рекомендують їсти більше жирів. Старший радник Національного форуму доктор Асім Малхотра заявив, що низький вміст жиру в раціоні є найбільшою помилкою сучасної дієтології. За словами радника, ожиріння та цукровий діабет 2го типу саме через відмову від жирів так поширені у світі.
Однак не секрет, що високий вміст жирів, особливо насичених, сприяє накопиченню холестерину, а значить, підвищує ризик хвороб серця і смерті від інфаркту.
Основні рекомендації підсумкової доповіді форуму такі: їсти менше оброблених продуктів, обмежувати кількість крохмальної та солодкої їжі, уникати вживання промислових олій.

 

ДОНОРСЬКІ КЛІТИНИ ДОПОМАГАЮТЬ ПІДСИЛИТИ ІМУННУ ВІДПОВІДЬ У РАКОВИХ ХВОРИХ

\Міжнародна група дослідників установила: якщо клітини імунної системи людини не можуть розпізнавати і боротися з пухлинами в організмі, цю функцію можуть виконувати запозичені імунні клітини.
Дослідження вчених Університету Осло підтвердили, що додавання імуностимулюючих клітин здорового донора до ДНК ракових клітин хворого може стимулювати адекватну імунну відповідь.
Коли ж імуностимулюючі клітини здорових донорів були впроваджені в імунні Тклітини онкологічних хворих, власні імунні клітини «визнали» нові елементи як рідну структуру.
Під час експерименту виявилось, що «запозичена імунна система» може «бачити» ракові клітини і розуміти, що вони аномальні. Цей процес можна використовувати для посилення імунної відповіді в онкологічних хворих, стверджують фахівці.

 

У «МОДІ» СЕРЦЕВІ НАПАДИ БЕЗ КЛАСИЧНИХ СИМПТОМІВ

Майже половина всіх серцевих нападів відбувається без класичних симптомів, стверджують дослідники американського кардіологічного дослідного центру Wake Forest Baptist Medical Centre.
Класичними симптомами серцевого нападу є: біль у грудях, задишка, холодний піт. Безсимптомний серцевий напад відбувається, коли приплив крові до серцевого м’яза сильно знижується або повністю відсутній. Близько 45% усіх серцевих нападів є «мовчазними» або ж безсимптомними.
Жертвами цього патологічного стану дедалі частіше стають чоловіки, проте у жінок це захворювання часто викликає летальний кінець. Мовчазні серцеві напади, як правило, виявляються після проходження електрокардіограми.

 

ТРИК­ЛО­ЗАН НЕ­ШКІД­ЛИ­ВИЙ

Триклозан, про можливий шкідливий вплив якого повідомляли світові ЗМІ останнім часом, насправді нешкідливий. Такого висновку дійшли вчені Стенфордського університету.
Триклозан — це протимікробний і протигрибковий засіб, що входить до складу багатьох споживчих товарів, від мила і зубної пасти до дитячих іграшок. Раніше вважалося, що ця речовина швидко руйнує бактеріальний захист організму. Існувала думка, що триклозан заподіює шкоду, порівнювану з дією антибіотиків. Однак останні дослідження спростували цю небезпечну помилку.
Дійсно, якщо в людський організм потрапляють антибіотики, вони працюють за принципом бомби, знищуючи всі бактерії, й корисні у тому числі. Однак триклозан, що міститься в продукції побутового призначення, не завдає шкоди мікробній екосистемі людського тіла.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».