Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Березень 2016 11:34

Геморой як він є

Rate this item
(0 votes)

Чо­го тіль­ки не ви­га­ду­ють лю­ди з при­во­ду цьо­го за­хво­рю­ван­ня, скла­да­ючи бай­ки та анек­до­ти. Ось узя­ти хо­ча б жар­тів­ли­ву на­род­ну на­зву не­ду­ги.
Один чо­ло­вік за­пи­тує ін­шо­го:
— Чо­му ге­мо­рой на­зи­ва­ють «не­за­буд­кою»?
— Та то­му, що як ся­деш, так і зга­да­єш! «Не­за­буд­ка», ви­хо­дить...
До­сить час­то у лі­ка­ря-про­кто­ло­га па­ці­єн­ти за­пи­ту­ють: «А чи ми­нає ге­мо­рой сам по со­бі?» Але для то­го, щоб зро­зу­мі­ти від­по­відь лі­ка­ря, що це за­хво­рю­ван­ня ні­ку­ди не зни­кає, слід спо­чат­ку з’ясу­ва­ти, що ж во­но за хво­ро­ба та­ка — ге­мо­рой? Са­ме з цією ме­тою ми й звер­ну­ли­ся по до­по­мо­гу до фа­хів­ця-про­кто­ло­га — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук, до­цен­та Юрія Ло­зин­сько­го.

— От­же, що ж та­ке ге­мо­рой?
— Це судинна патологія — варикозне розширення гемороїдальних вен. Вона є одним із проявів початкової стадії хронічної венозної недостатності (ХВН). Так, саме ХВН стоїть за варикозною хворобою гемороїдальних судин. Судинна стінка втрачає свою еластичність і тонус, в уражених судинах кров тече повільніше, застоюється там, ще більше розтягуючи стінки. Так у зоні ануса утворюються гемороїдальні вузли.
— Які ж при­чи­ни цьо­го за­хво­рю­ван­ня?
— Гемороїдальні вузли можуть бути зовсім маленькими, стухлими. У такому разі хворобу можна визначити при медогляді. А можуть вузли випадати, завдаючи болю, й кровоточити — ось тоді хворий сам приходить до лікаря.
З’являються гемороїдальні вузли, зазвичай, у жінок під час вагітності і в людей, чия робота пов’язана з тривалим сидінням, наприклад, водіївдалекобійників, у так званих офісних працівників. Основним передбачуваним чинником розвитку недуги є підвищення внутрішньочеревного тиску і порушення кровообігу у порожнині малого тазу. Один раз давши про себе знати, геморой нікуди вже не подінеться.
— А че­рез скіль­ки днів про­хо­дить ге­мо­рой при пра­виль­но­му лі­ку­ван­ні?
— Ви знову вирішили жартувати? Геморой, звичайно ж, нікуди не дінеться, але ось стихання його проявів спостерігається при адекватному лікуванні вже на другутретю добу, вузли стають м’якими, не такими болючими, зменшуються у розмірах. Приблизно за тиждень вузли зовсім стухають, і залишаються невеликі шкірясті мішечки, які можна намацати біля ануса.
Іноді, при не дуже вираженому загостренні геморою, біль стихає самостійно — тоді здається, що геморой сам проходить. Насправді пацієнт просто не помічає того, що він інтуїтивно усунув вплив шкідливих факторів у цей період (гостра їжа, алкоголь) і, напевне, більше відпочивав. А відпочинок — це якраз той самий функціональний спокій, такий важливий при геморої.
— Як швид­ко сти­хає ге­мо­рой піс­ля по­ло­гів?
— Часто після пологів, якщо жінка лікувалася, геморой стихає й може не турбувати щасливу матусю досить тривалий час. При несприятливих обставинах геморой, що вперше загострився під час вагітності, рецидивує переважно після сорока років.
— Чо­му ж ге­мо­рой не про­хо­дить оста­точ­но і без­по­во­рот­но?
— Буває так, що людина лікуєтьсялікується, а біль при геморої то стихає, то виникає з новою силою. Зазвичай, так буває, якщо людина тільки автоматично виконує призначення лікаря, але не змінює при цьому свого способу життя і харчування. При геморої дратівливим чинником є вживання гострої та пряної їжі. Так само може провокувати розвиток захворювання надмірне вживання алкоголю і малорухливий спосіб життя. Буває й так, що лікування підібране без урахування індивідуальних особливостей — тоді геморой не вщухне.
Крім того, захворювання може бути спадково обумовленим, отже, є схильність до тривалого рецидивуючого перебігу. У таких пацієнтів лікування геморою вельми складне.
— І все ж, які ме­то­ди лі­ку­ван­ня не­ду­ги за­сто­со­вує су­час­на ме­ди­ци­на?
— Застосовуються консервативні методи і хірургічне втручання. У кожному конкретному випадку лікар обов’язково призначить дієту, а також інші необхідні заходи.
Консервативне лікування геморою, насамперед, передбачає полегшення симптоматики — зменшення больового синдрому, обмеження і подальше усунення запального процесу в гемороїдальних вузлах, боротьба із тромбозом судин аноректальної ділянки та відновлення нормального кровотоку.
З цією метою проктолог призначає ректальні свічки, мазі і гелі на ділянку анального отвору. Препарати такого роду також мають функцію розм’якшення випорожнень та відновлюють тонус венозних і лімфатичних судин.
Зпоміж препаратів, які ефективно і безпечно вирішують ці проблеми, можна порекомендувати фітопрепарат «Гемороль». Він містить екстракти ромашки, трави дроку, кори кінського каштана, коріння беладони, кореневища перстачу, трави деревію, також доданий знеболювальний анестезин і гліцерин для пом’якшення процесу випорожнення.
— Що ро­би­ти, як­що кон­сер­ва­тив­ні ме­то­ди лі­ку­ван­ня не до­по­ма­га­ють?
— У цьому разі сучасна медицина пропонує інші способи лікування геморою. Наприклад, інфрачервона коагуляція — на вузли впливають високою температурою від інфрачервоного випромінювання. Метод швидкий, безболісний і ефективний, але досить дорогий, зате працездатність повертається вже наступної доби.
Лігування вузлів латексними кільцями — гемороїдальний вузол перев’язується латексною гумою, у результаті чого залишається без кровопостачання і відмирає. Сама перев’язка безболісна, а ось відмирання чималого вузла може тривати до трьох тижнів та спричиняє дискомфорт.
Склеротерапія — теж непогана штука. При цьому в гемороїдальний вузол тонкою голкою вводиться препарат, що сприяє утворенню в ньому сполучної тканини, через що вузол зменшується, чим і досягається позитивний ефект, але сама процедура вимагає високого професіоналізму від лікаря.
Є ще кріотерапія. Процедура проводиться під місцевою анестезією. Суть її полягає у впливі на вузол рідким азотом. Однак тут пацієнт не застрахований від ускладнень, тому що глибину впливу азоту, на жаль, складно контролювати.
Отож вибір методу — справа проктолога і, звичайно, самого пацієнта. Однак і нині найпоширенішим методом оперативного втручання залишається повноцінне висічення гемороїдальних вузлів, яке проводиться під загальним наркозом і є доречним на будьякій стадії геморою.
— Че­рез який час ге­мо­рой пе­ре­стає тур­бу­ва­ти піс­ля опе­ра­ції?
— Під час операції видаляють лише вузли, що випали, тобто прибирають патологічний осередок, але ж не усувають причини захворювання. Таким чином, геморой після операції проходить одразу, але при цьому навіть за п’ять років існує велика ймовірність рецидиву. Іноді рецидив захворювання може статися протягом року після хірургічного лікування. Але так буває дуже рідко.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».