Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Березень 2016 12:14

Летючі миші та імунітет

Rate this item
(0 votes)

Летючі миші та летючі лисиці, що належать до сімейства рукокрилих, мають високу стійкість до більшості вірусів, які становлять небезпеку як для ссавців, так і для людей.
Через цю дивовижну особливість їх організмів ці дивні тварини часто є переносниками збудників смертельно небезпечних хвороб, причому самі від них анітрохи не потерпають. Серед таких хвороб достатньо назвати сказ, близькосхідний респіраторний синдром (MERS) і навіть вірусну лихоманку Ебола. Загалом кажани стійкі до інфікування майже 100 видами хвороботворних вірусів.

До розгадки таємниці надзвичайно потужного імунітету рукокрилих впритул наблизилися австралійські вчені, працівники Державного об’єднання наукових і прикладних досліджень (CSIRO).
Вони, по-перше, виявили, що імунна система рукокрилих перебуває у підвищеній бойовій готовності протягом 24 годин на добу. А в людей імунна система «вмикається» на повну потужність тільки у разі виявлення «агресорів» (бактерій, вірусів, токсинів), що проникли в організм.
Якщо б імунітет людини працював із такою ж інтенсивністю, як у летючих мишей і летючих лисиць, це призвело б до тяжких порушень у роботі багатьох органів та систем. Подібні явища спостерігаються у хворих з автоімунними захворюваннями (ревматоїдний артрит, розсіяний склероз, псоріаз тощо).
По-друге, вчені з CSIRO виявили, що настільки ефективний захист організмів рукокрилих забезпечують лише три білки-інтерферони, котрі є компонентами імунної системи.
Це особливо дивно, тому що в людському організмі таких інтерферонів, як мінімум, у 4 рази більше.
«Якщо на підставі зроблених нами відкриттів ми навчимося модифікувати імунну систему людини, це стане історичним проривом у боротьбі з інфекційними захворюваннями», — зазначає керівник дослідження професор Мішель Бейкер.

Ярослав ШЛАПАК

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».