Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Лютий 2016 20:10

Робот замінив скальпель

Rate this item
(0 votes)

Підліток із Великобританії, 15-річний Біллі Уітакер, став першою людиною, яка вилікувалася від епілепсії за допомогою робота, що працює за принципом «супутникової навігації» всередині мозку.
Упродовж семи років хлопчик страждав від нападів захворювання, і звичайна хірургія не змогла видалити ту ділянку мозку, яка викликала епілептичні напади. Нейрохірурги Королівської лікарні Брістоля застосували сучасного робота (Neuromates Robot) для того, щоб помістити електроди всередину мозку Біллі.

Робот вартістю 350 тисяч євро є практично повним аналогом пристроїв, що використовуються на автомобільних заводах. За допомогою пристрою фахівці визначили епіцентр епілептичних нападів, а потім за допомогою спеціальних електродів змогли виявити і надалі видалити крихітну ділянку мозкової тканини, що викликала напади.
З моменту операції минуло два тижні, і підліток жодного разу не мав епілептичного нападу.
Медики впевнені, що пацієнт повністю одужав від епілепсії, однак час покаже: тимчасовий ефект дала операція чи постійний.
Фахівці впевнені, що ця технологія лікування епілепсії — технологія майбутнього. Вона безпечна, дозволяє точно визначати уражені ділянки і скасовує необхідність трепанації черепа.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».