Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Грудень 2015 17:34

Обережно: ожеледиця!

Rate this item
(0 votes)

За­бит­тя, роз­тяг­нен­ня, уда­ри го­ло­вою і пе­ре­ло­ми — най­по­ши­ре­ні­ші зи­мо­ві трав­ми. Лі­ка­рі по­пе­ре­джа­ють: у кож­но­му ви­пад­ку важ­ли­во пра­виль­но на­да­ти пер­шу до­по­мо­гу, аби по­тім не до­ве­ло­ся роз­пла­чу­ва­ти­ся за не­знан­ня пра­вил.
Чи мож­на обій­ти­ся без лі­ка­ря, як­що був удар го­ло­вою? Що ро­би­ти, як­що ви­вих­ну­тий суг­лоб? Як роз­піз­на­ти та як ді­яти при пе­ре­ло­мах? На ці та ін­ші за­пи­тан­ня ми по­про­си­ли від­по­віс­ти фа­хів­ця — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук, до­цен­та Да­рія Бі­дю­ка.

— Найпоширенішою зимовою травмою є забій. При ньому миттєво виникає припухлість і біль у місці травми. Під шкірою з’являються гематоми (синці). При накопиченні під шкірою крові з’являється й випинання (шишка). Потерпілого слід посадовити та підняти догори постраждалу кінцівку. У перші 2–3 години після травми прикладіть на 30 хвилин до місця забою холодний компрес.


Потім накладіть суху пов’язку, що давить, аби подальша підшкірна кровотеча не поширювалася. Розтирати мазями і робити зігрівальні компреси можна тільки на третю добу. Але якщо ви забили живіт або поперек, якщо у вас синці за вухом або під очима, біль посилюється і збільшується набряк, слід звертатися до лікарятравматолога.
— Час­то-гус­то че­рез сли­зо­ту на до­ро­зі ми от­ри­му­ємо різ­но­ма­ніт­ні роз­тяг­нен­ня. Як ді­яти у цьо­му ра­зі?
— При розтягненні виникає різкий біль у місці травми та різке обмеження рухів, з’являються припухлість і крововилив у тканини. Найчастіше трапляється розтягнення гомілковостопного суглоба, коли нога підвертається всередину, — з’являється різкий біль, що поступово стихає.
Необхідно посадити потерпілого, зняти взуття, перш ніж розів’ється набряк. Підняти кінцівку вище та прикласти на 2–3 години холодний компрес. А на 5–6 днів на суглоб накласти фіксуючу пов’язку, щоб обмежити рух.
Не варто спиратися на ушкоджену кінцівку, масажувати її та прикладати зігрівальні компреси, оскільки розтягнення може супроводжуватися й переломами кісток гомілки. Це, звісно ж, має визначити лікар.
— Ча­сом ви­ни­ка­ють і та­кі уш­ко­джен­ня, як ви­вих...
— Так, вивихи трапляються у багатьох. Вивих — це зміщення суглобів відносно один одного. Основні ознаки його: різкий наростаючий біль, звичайні контури суглоба порушені (щоб зрозуміти, чи так це, порівняйте пошкоджену кінцівку зі здоровою), подовження або укорочення кінцівки. Найчастіше трапляється вивих плечового суглоба при падінні на витягнуту руку.
— Що ж ро­би­ти?
— Зафіксуйте вивихнуту кінцівку у положенні, якого вона набула після травми. Зробіть нерухомою цю ділянку за допомогою пов’язки й прикладіть холодний компрес. Ніколи не намагайтеся самі вправити вивих! Це може призвести до розриву сухожилля. Слід негайно звернутися до лікаря.
— На жаль, взим­ку трап­ляю­ть­ся й більш сер­йоз­ні уш­ко­джен­ня, як, на­при­клад, пе­ре­ло­ми...
— Відкритий перелом кінцівки видно одразу — з’являється рана й кровотеча. При закритому переломі виникає сильний біль, особливо нестерпний при русі й дотику, поступово з’являється припухлість. Пошкоджена кінцівка інколи виглядає неприродно.
Якщо перелом відкритий — треба зупинити кровотечу і обробити рану. Потім при всіх формах переломів (навіть коли перелом закритий) необхідно забезпечити спокій пошкодженої кінцівки й зновутаки прикласти холод до ушкодженої ділянки.
— Які зне­бо­лю­ючі мож­на да­ва­ти трав­мо­ва­но­му?
— Вистачить найбільш безпечних ліків: ібупрофену або парацетамолу — їх можна давати навіть дітям. У жодному разі не слід змінювати положення пошкодженої кінцівки, рухати нею. І негайно викликайте швидку допомогу.
— А як бо­ро­ти­ся з об­мо­ро­жен­ня­ми? Екс­пер­ти ствер­джу­ють, що об­мо­ро­жен­ня мож­на от­ри­ма­ти на­віть при ну­льо­вій тем­пе­ра­ту­рі по­віт­ря. Як ді­яти, як­що це тра­пи­ло­ся?
— Розпізнати обмороження дуже просто — розвивається побіління шкіри, потім вона червоніє і виникає набряк. Після сильного обмороження на шкірі з’являються навіть пухирі з безбарвною або кров’янистою рідиною.
Слід негайно припинити вплив холоду, зняти промерзлі взуття й одяг. Ніс або вуха необхідно обережно розтерти круговими рухами. Обморожені руки чи ноги розтерти сухою тканиною, а потім на півгодини опустити у теплу воду (25–30°С), поступово доводячи температуру до 37–40°С. Масажуйте кінцівки від пальців угору. Якщо немає під рукою теплої води, то нехай потерпілий гріє руки теплом тіла під пахвами, а його стопи помістіть під пахви собі. Накладіть стерильну суху пов’язку (між пальцями прокладіть тканину) й укутайте постраждалу кінцівку.
У жодному разі не можна: швидко зігрівати, розтирати шкіру снігом, маслом, жиром або спиртом, давати постраждалому алкоголь. І, звичайно ж, потрібно викликати лікаря, особливо коли холод впливав на організм постраждалого протягом кількох годин і більше.
— Іно­ді при па­дін­ні (зде­біль­шо­го літ­ні лю­ди) от­ри­му­ють удар го­ло­вою, що мо­же зу­мо­ви­ти че­реп­но-моз­ко­ву трав­му.
— У результаті з’являються млявість, нудота, запаморочення, головний біль і двоїння в очах, часто трапляються виділення прозорої рідини з вуха або носа, судоми, а також синці під очима. Це відбувається необов’язково одразу — з моменту отримання травми може минути ціла доба. У такому випадку слід забезпечити хворому спокій і негайно викликати швидку допомогу.
Помиляється той, хто вважає, що удар головою безпечний, і не стежить за станом потерпілого. У цьому випадку треба відразу звернутися до лікаря.
— Як ді­яти під час оже­ле­ди­ці, щоб не по­тра­пи­ти у чис­ло по­страж­да­лих?
— Необхідно дотримуватися простих правил. Зверніть увагу на своє взуття: підберіть неслизьке з підошвою на мікропористій основі. Модницям рекомендовано відмовитися від високих каблуків.
Дивіться собі під ноги, намагайтесь обходити небезпечні місця. Якщо крижану калюжу обійти неможливо, пересувайтеся по ній, як лижник, невеликими кроками, ніби ковзаючи.
Будьте гранично уважними на проїжджій частині: не поспішайте і тим більше не біжіть.
Намагайтесь обходити всі місця з похилою поверхнею.
Наступати слід на всю підошву, ноги злегка розслабте у колінах.
Руки по можливості мають бути вільними, намагайтеся не носити важких сумок, не тримайте руки у кишенях — це збільшує ймовірність падіння.
А літнім людям рекомендується до всього використовувати тростину з гумовим наконечником або спеціальну палицю із загостреними шипами.
Якщо ви посковзнулися, присядьте, щоб знизити висоту падіння. У момент падіння постарайтеся згрупуватися і, перекотившись, пом’якшити удар об землю. Не намагайтеся врятувати речі чи предмети, що несете в руках. Не поспішайте піднятися, огляньте себе, чи немає травм, попросіть перехожих людей допомогти вам.
Пам’ятайте, що особливо небезпечними є падіння на спину, обличчям угору, оскільки так можна отримати струс мозку. При отриманні травми обов’язково зверніться до лікаря за наданням медичної допомоги.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».