Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Листопад 2015 23:58

Від кашлю до епілепсії один крок?

Rate this item
(0 votes)

Від­крит­тя, що зро­би­ли дан­ські до­слід­ни­ки, має ста­ти ду­же сер­йоз­ним за­сте­ре­жен­ням тим бать­кам, які по­тра­пи­ли під вплив так зва­них ан­ти­щеп­лен­ни­ків і від­мов­ляю­ть­ся від вак­ци­на­ції ді­тей — у то­му чис­лі й від щеп­лень про­ти каш­лю­ку.

Протягом останніх років медики в багатьох розвинених країнах із тривогою відзначають зростання захворюваності на кашлюк серед дітей молодшого віку. Так, наприклад, у США зараз щорічно реєструється до 50 тисяч випадків захворювання на кашлюк.
Це явище пов’язане, насамперед, із поширенням серед населення міфу про те, що щеплення (зокрема, введення комбінованої вакцини проти кашлюку, дифтерії, правця) нібито підвищують ризик розвитку аутизму та інших тяжких захворювань.

Кашлюк — захворювання, яке викликається бактеріями Bordetella pertussis, небезпечне нападами задухи, причиною яких є спазматичний кашель, і своїми ускладненнями. Кашлюк може викликати порушення ритму дихання і навіть порушення мозкового кровообігу. А співробітники університету в данському місті Орхус уперше виявили, що в дітей до трьох років кашлюк здатний підвищувати ризик розвитку епілепсії.
Учені з Орхуса порівнювали захворюваність на епілепсію у віці 10 років у групі дітей чисельністю 4700 осіб, які в дитинстві перехворіли на кашлюк у різному віці. Для контролю використовувалася група юних данців чисельністю майже 50 тисяч, які на кашлюк не хворіли. Науковці виявили, що до 10 років епілепсію було діагностовано у 1,7 відсотка дітей, які перенесли кашлюк, і лише у 0,9 відсотка учасників з контрольної групи.
Крім цього, дослідники встановили, що в дітей, які перехворіли на кашлюк у віці понад три роки, ризик розвитку епілепсії з часом не збільшується.

 

ТЕХНІКА ЗАПЛІДНЕННЯ ROSI ПОЛІПШЕНА

Науковці дають новий шанс безплідним парам. Команда японських учених поліпшила техніку впровадження сперматид у яйцеклітину (ROSI). Очікується, що відкриття допоможе безплідним парам мати власних дітей.
Ця техніка була розроблена ще у 80-ті роки минулого століття, проте фахівці поліпшили її і сподіваються отримати здорових і життєздатних нащадків від чоловіків, які вважаються безплідними. ROSI передбачає вилучення недорозвинених сперматозоїдів — сперматид — і переміщення їх безпосередньо в яйцеклітину.
У період відкриття технологія викликала багато суперечок, зокрема через те, що, мовляв, у результаті її застосування можуть народитися діти з фізичними або психічними відхиленнями. У деяких країнах технологія ROSI була заборонена. Однак пізніше, в 90-х роках, у результаті вилучення сперматид і переміщення їх в активні яйцеклітини, народилося 14 дітей. Ймовірність позитивного результату процедури становить лише 16 відсотків.
Вивчивши ступінь психічного і фізичного розвитку народжених за допомогою техніки ROSI дітей, японські дослідники не зафіксували жодного відхилення. Вчені переконані, що процедура не пов’язана з ризиком і може використовуватися парами, що не мають інших варіантів зачаття.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».