Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Вересень 2015 11:18

Недосипання підвищує ризик застуди

Rate this item
(0 votes)

Група американських дослідників, очолювана фахівцем зі сну, з’ясувала, що в людей, які сплять 6 і менше годин на добу, в 4 рази вище ризик захворіти при контакті з вірусом, ніж у тих, хто проводить уві сні 7 і більше годин.
Як говорить провідний автор Арік Пратер, психіатр із Каліфорнійського університету в Сан-Франциско, це перше дослідження, в якому об’єктивні виміри сну використовували для перевірки зв’язку природного режиму зі схильністю до захворювань. Результати слугують ще одним підтвердженням ролі сну для стану здоров’я. «Неважливо, який вік, рівень стресу, раса, освіта або дохід. Не відіграє ролі й куріння», — говорить Пратер. Статистичний зв’язок з імовірністю застуди виявлено тільки для тривалості сну.
Попередні дослідження Пратера показали, що люди, які проводять недостатньо часу уві сні, виявляються менш захищеними від захворювань після вакцинації. В дослідженнях інших авторів також підтверджувалося, що сон — один із факторів регуляції рівня Т-клітин (Т-лімфоцитів).


У новій роботі Пратер і психолог з Університету Карнегі-Меллон Шелдон Коен задіяли 164 випробовуваних. Усі вони опитані та обстежені для оцінки рівня стресу, темпераменту, вживання алкоголю й тютюну. Їх природні патерни сну були зареєстровані за допомогою браслетів із сенсорами, що вимірюють кількість і якість нічного сну. Через тиждень випробовуваних поміщали у готель, де спочатку вводили (інтраназально за допомогою крапель) вірус гострої респіраторної інфекції. Потім протягом тижня вчені щодня брали аналіз слизу з носа і відстежували розвиток застуди.
Виявилося, що випробовувані, які за тиждень до того спали менше 6 годин, мали в пробах у 4,2 разу більшу ймовірність підхопити застуду — порівняно з тими, хто спав 7 чи більше годин. А для тих, хто спав менше 5 годин, імовірність підвищувалася в 4,5 разу.
Пратер вважає, що великим здобутком дослідження є те, що вчені не піддавали випробовуваних депривації сну (нестача або відсутність) в лабораторних умовах, а оцінювали нормальний його стан in vivo (наживо).

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».