Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Серпень 2015 12:41

Лептоспіроз вимагає пильності

Rate this item
(0 votes)

Хто не чув про леп­то­спі­роз? Ось не­що­дав­но й у віт­чиз­ня­них ЗМІ з’яви­ли­ся по­ві­дом­лен­ня про сплеск цьо­го за­хво­рю­ван­ня в Ук­раї­ні. На щас­тя, ме­ні осо­бис­то не до­ве­ло­ся від­чу­ти всієї «при­ваб­ли­во­сті» цієї хво­ро­би. Утім, пам’­ятаю, що ко­лись в ін­фек­цій­ній лі­кар­ні, ку­ди по­тра­пив із гри­пом, ви­па­ло пе­ре­тну­ти­ся із хво­ри­ми на леп­то­спі­роз. У них бу­ла ви­со­ка тем­пе­ра­ту­ра, бо­лі­ло все ті­ло, а ще час від ча­су їм ро­би­ли пунк­цію спин­но­моз­ко­вої рі­ди­ни. Ви­до­ви­ще не для лю­дей зі слаб­ки­ми нер­ва­ми, ска­жу я вам.
Сло­вом, від­кла­ло­ся тіль­ки, що леп­то­спі­роз — це сер­йоз­но! А ось що це за не­ду­га з на­уко­вої точ­ки зо­ру, спро­бу­ємо з’ясу­ва­ти за до­по­мо­гою фа­хів­ця-ін­фек­ціо­ніс­та. От­же, що та­ке леп­то­спі­роз? Про це по­го­во­ри­мо з кан­ди­да­том ме­дич­них на­ук, до­цен­том Оле­ною Ні­коль­ською.

— Оле­но Іва­нів­но, роз­ка­жіть, будь лас­ка, про це до­клад­ні­ше.
— Лептоспіроз — це інфекція, яку викликають лептоспіри. Інші назви захворювання: водна (собача) лихоманка, японська лихоманка, інфекційна жовтяниця.
Збудником є leptospira. Лептоспіри — це гідрофілени, тобто любителі водного середовища. Тому сприятливими для них вважається підвищена вологість і тепло. Лептоспіроз зустрічається повсюдно. Тільки в умовах Антарктиди захворіти на цю недугу неможливо. Особливо ж часто хвороба зустрічається у тропічних країнах.
— Що або хто є дже­ре­лом за­хво­рю­ван­ня?
— Джерела інфекції — тварини. Це можуть бути щурі, землерийки, собаки, велика рогата худоба, свині та ін. Людина, яка захворіла на лептоспіроз, не є джерелом інфекції. Серед тварин вона передається через харчі та воду. Людина заражається, контактуючи з водою. Збудників можна підхопити через шкіру, якщо вода забруднена виділеннями тварин. На лептоспіроз можна захворіти при контакті з вологим ґрунтом, при обробці м’яса, а також при вживанні інфікованих продуктів (молока, наприклад). Хвороба часто зустрічається в середовищі працівників тваринницьких ферм і ветеринарів. Лептоспіроз має сезонний характер. Найбільше хворих виявляють у серпні.
Щоб лептоспіри проникли в організм, достатньо найменшого пошкодження шкіри. Тому зараження відбувається навіть при швидкоплинному контакті з водою, де є мікроби. Через кон’юнктиву очей і слизові оболонки збудник теж легко потрапляє всередину. Лептоспіри легко потрапляють у тканини й органи. Вони уражують центральну нервову систему (ЦНС), нирки, легені, печінку й селезінку. Початок захворювання має гострий перебіг. Лептоспіри виділяють свої токсини у кров. Це призводить до яскраво вираженої інтоксикації організму. Збудники руйнують еритроцити. Їх токсичні речовини погіршують і функцію згортання крові.
— Які симп­то­ми леп­то­спі­ро­зу?
— Інфекція проявляється гострою лихоманкою. Провісників захворювання немає.
У хворого спостерігається загальна інтоксикація організму. Його морозить, виникають дрижаки, сильний головний біль, висока температура. Людина втрачає апетит і сон. Вона страждає від постійної спраги. Найчастіше інкубаційний період триває близько тижня. Лептоспіроз має дві фази. Перша — лептоспіремія. У цереброспинальній рідині і в крові можна виявити збудника. Описані явища спостерігаються протягом 4–9 днів. Характерними є також міалгія (біль у м’язах), що виникає внаслідок гіпертонусу м’язових клітин як у спокійному стані, так і при напруженні, а також підвищення температури тіла. Яскравою ознакою є значні м’язові болі. Пальпація литкових м’язів, поперекової ділянки і м’язів стегна викликає біль. Іноді виникає гіперемія обличчя, верхніх відділів грудної клітки та шиї. У деяких хворих з’являється висипання. Друга фаза — токсемія внутрішніх органів. Недуга уражує нервову систему, печінку й нирки. У важких випадках можливі: жовтяниця, менінгіт, гостра ниркова недостатність і геморагічний синдром.
— Як про­во­дить­ся діа­гно­сти­ка за­хво­рю­ван­ня?
— Для діагностики використовують дані, отримані в результаті бактеріологічного дослідження. Лікарі можуть підозрювати у хворого лихоманку, нефрит, гепатит, менінгіт, шоковий токсичний синдром. У період першої фази захворювання лептоспіри можна виявити в крові або у цереброспинальній рідині. У другій їх визначають у сечі. Лептоспіри можуть виявлятися у сечі хворого протягом 11 місяців після початку хвороби. Крім того, вони можуть бути, незважаючи на лікування антибіотиками. Основними сигналами для встановлення діагнозу є гострий початок захворювання — жовтяниця, біль у м’язах, висип, ураження нирок, склерит, збільшення ШОЕ та лейкоцитоз. Дані епідеміологічного аналізу також мають значення.
— Як же слід про­во­ди­ти лі­ку­ван­ня не­ду­ги?
— У багатьох випадках захворювання вимагає проведення реанімаційних заходів. Прогноз залежить від вірулентності (ступеня патогенності) лептоспір і від стану організму хворого. Прогноз завжди серйозний, оскільки смертність від лептоспірозу сягає 10 відсотків.
Для лікування використовують антимікробні засоби. Це — пеніцилін, левоміцетин, еритроміцин, стрептоміцин, похідні тетрацикліну. Часто застосовується і доксициклін. Іноді лікарі призначають гамма-глобулін. Щоб препарати справили лікувальний ефект, їх слід почати приймати не пізніше четвертого дня від моменту виникнення хвороби. Крім того, хворому потрібно багато пити та дотримуватися ліжкового режиму. При гострій недостатності нирок людині роблять гемодіаліз (метод очищення крові).
— Чи не­без­печ­ні ус­клад­нен­ня при леп­то­спі­ро­зі?
— У гострій фазі недуга ускладнюється недостатністю печінки або нирок, кровотечами, набряком мозку, міокардитом або пневмонією. Небезпечним ускладненням є ураження очей. Воно виникає через місяць після початку захворювання.
Якщо ускладнення і жовтянична форма відсутні, то прогноз сприятливий. Летальний наслідок виникає через недостатність печінки або нирок, менінгоенцефаліт або пневмонію.
— Чи іс­нує спе­ци­фіч­на про­фі­лак­ти­ка леп­то­спі­ро­зу?
— Ветеринарно-санітарні заходи є важливими профілактичними методами. Вони передбачають виявлення і лікування хворих тварин. Запобігти поширенню збудника допомагає лептоспірозна вакцина. Вакцинацію проводять і людям, і тваринам. Забороняється використовувати воду із забруднених джерел.
Дотримання санітарно-гігієнічних норм зводить імовірність зараження на лептоспіроз до мінімуму. Тож будьте пильними!

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».