Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Липень 2015 22:02

Уперше в світі пацієнту імплантували грудину з кераміки

Rate this item
(0 votes)

Французькі трансплантологи домоглися вражаючого успіху: вони провели унікальну операцію із заміни грудної кістки, ураженої злоякісною пухлиною, її точною копією, виготовленою з кераміки. Цей матеріал забезпечує повну біосумісність.
Протягом останніх років Франція впевнено вийшла у лідери світової трансплантології — хірурги цієї країни опанували кілька видів абсолютно унікальних операцій.
Приміром, співробітники клініки при університеті міста Лімож уперше провели операцію із заміни грудини її протезом, виготовленим з особливого різновиду безметалевої кераміки.


Цей матеріал має практично ідеальну біосумісність із тканинами людського організму, оскільки він не окислюється і не бере участі у хімічних процесах, що відбуваються в ньому.
Це дуже важливо у разі виникнення необхідності протезування великих плоских кісток, до яких належить і грудна.
Імплантація керамічної грудини була проведена хворій, яка страждала на кісткову саркому, ще 19 березня. Втім, медики з Ліможа повідомили про операцію тільки зараз, коли стало зрозумілим, що загроза післяопераційних ускладнень повністю минула й хвора отримала можливість дихати абсолютно нормально.
Грудну кістку з кераміки виготовили фахівці французької компанії I.CERAM, яка спеціалізується на розробці і виробництві ортопедичних імплантатів.
Великим попитом користуються протези плечових і тазостегнових суглобів, протези великих гомілкових кісток, які пропонує компанія I.CERAM, що існує вже більше 9 років.
Фахівці вважають, що кераміка є більш надійною альтернативою виробам із титану та його сплавів (наприклад, нікеліду титану).

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».