Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Травень 2015 13:54

Головний біль при застуді і нежитю

Rate this item
(0 votes)

Го­лов­ний біль час­то су­про­во­джує за­сту­ду і не­жить. У ба­га­тьох ви­пад­ках до ін­фек­цій­но­го за­хво­рю­ван­ня при­єд­нує­ть­ся не­жить, який сам по со­бі та­кож мо­же су­про­во­джу­ва­ти­ся го­лов­ни­ми бо­ля­ми. На­справ­ді, та­кий не­при­єм­ний симп­том, як го­лов­ний біль, мо­же бу­ти озна­кою сер­йоз­них за­хво­рю­вань, які хо­ваю­ть­ся за ба­наль­ни­ми за­сту­дою і не­жит­ем. Про це ми роз­пи­та­ли фа­хів­ця — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук, до­цен­та Олек­сан­дра Чор­но­ку­ра.

— Так чому ж болить голова при застуді?
— Поява головного болю під час застудних захворювань пов’язана з кількома причинами. Перша — збільшення продукції внутрішньочерепної рідини, яка тисне на оболонки головного мозку (зокрема, через високу температуру). Друга — наслідок інтоксикації організму токсинами бактерій та інших мікроорганізмів. Третя — запалення придаткових пазух носа, а також отит.


Головний біль при застуді, зазвичай, супроводжується жаром, лихоманкою, ломотою. Якщо у вас не застуда, а грип, то біль виражений сильніше, він локалізується на лобі, скронях, над бровами, в ділянці очей.
Якщо сильний головний біль супроводжується нудотою, блювотою, високою температурою тіла, то такий біль може бути симптомом захворювання більш небезпечного, ніж застуда або грип — менінгіту. У цьому разі рекомендується терміново викликати «швидку».
Головний біль, який посилюється при нахилах, кашлі, піднятті важкого, може бути ознакою гаймориту, неврологічних порушень, тому також вимагає термінового звернення до лікаря.
Якщо застуда супроводжується нежитем, і при цьому людину турбує головний біль, то таким може бути прояв серйозних захворювань — синуситів або отиту.
— Що ж викликає головний біль при нежитю?
— Найчастіше голова болить від нежитю. Цей симптом сигналізує, що в організм потрапив вірус або вказує на розвиток синуситу або отиту. Розпізнати головний біль, що виник унаслідок запалення придаткових пазух носа, можна за такими ознаками: він супроводжується носоглотковим глибоким нежитем; як правило, такий головний біль починається після сильного переохолодження; біль розвивається дуже швидко і локалізується на якомусь певному місці обличчя або голови; найсильніше голова болить вранці, оскільки за ніч слиз не міг повністю стекти; біль посилюється при кашлі, чханні, різких рухах голови, при переході з теплого приміщення на холод, під дією алкоголю.
Залежно від того, в які пазухи носа потрапила інфекція, виділяють кілька видів синуситу. У всіх випадках ніс у людини закладений, з носа з’являються слизові і гнійні виділення. Але кожен з видів синуситу відрізняється за характером головного болю: при етмоїдиті (запаленні слизової оболонки осередків гратчастої кістки) у людини підвищена температура тіла, сильний головний біль, майже відсутній нюх, болі в ділянці перенісся, пекучий біль у внутрішньому куті ока.
При гаймориті (ураженні гайморових пазух) головний біль, що давить, зазвичай, охоплює чоло, вилиці, скроні. Часто спостерігаються набряки щік, при нахилах головний біль посилюється, нерідко поширюючись на верхню щелепу.
При фронтиті (запаленні лобових пазух) через нежить голова болить у ділянці чола. Людину лихоманить, може спостерігатися набряк верхньої повіки. При натисканні на око ближче до перенісся біль відчувається дуже гостро.
Точну причину головного болю при нежитю визначить тільки лікар на підставі результатів діагностики, оскільки симптоматика різних захворювань може збігатися.
— Які явища супроводжують появу головного болю?
— Сильний тиск, який чинить внутрішньочерепна рідина на оболонки головного мозку, інтоксикація організму, запалення придаткових пазух носа.
Підвищений тиск іноді виникає внаслідок дій самої хворої людини, яка безперервно чхає, хлюпає носом або активно сякається. Головний біль, що виник внаслідок таких факторів, зосереджений найчастіше в ділянці очей і носа. Позбутися такого болю можна способом прочищення дихальних шляхів, а також зняттям симптомів нежитю та кашлю.
При застудних захворюваннях найчастіше, крім головного болю, виникає дуже висока температура тіла. У такому стані біль локалізується над бровами, на скронях та чолі. У деяких випадках відчувається також і тиск на очі. Поява головного болю разом із жаром є не найбільш неприємним явищем, але він вказує на те, що організм намагається самостійно побороти вірус.
Трапляється іноді й так, що застуда, лихоманка і загальна слабкість минули, а головний біль залишився. Пояснюється цей факт тим, що після успішного одужання організм може начебто «переключити» головний біль у хронічний «режим», щоб він міг допомогти боротися навіть з безпечними вірусами. Щоб уникнути подібного «постійного» нездужання, слід просто після будьякої сильної застуди дати можливість собі відлежатися. Такий період відновлення необхідний для того, щоб імунна система повернулася до свого нормального стану і перестала «лякатися».
— Як позбутися головного болю при застуді і нежитю?
— Не забувайте, що головний біль може посилитися і від такого заняття, як читання або перегляд телевізора.
Щоб зняти головний біль, використовують жарознижувальні засоби або комбіновані препарати від ГРВІ та грипу.
Існують також і народні методи для боротьби з цим симптомом. Одним із популярних народних засобів від головного болю при застуді і нежитю є ментолова олія. Нею мажуть лоб, скроні, потилицю і ділянки за вухами. За іншими рецептами пропонується приготувати суміш з гірчиці та меду (чайна ложка порошку і столова ложка меду). Суміш приймають по чайній ложці 2–3 рази на день через дві години після їди.
Якщо, незважаючи на прийом препаратів, головний біль посилюється, не відкладайте візит до лікаря.
Розмову вів Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».