Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Квiтень 2015 22:36

З точки зору санітарної безпеки

Rate this item
(0 votes)

По­хід до су­пер­мар­ке­ту за про­дук­та­ми є на­стіль­ки бу­ден­ною спра­вою, що у біль­шо­сті лю­дей не ви­ни­кає і дум­ки про те, що це за­нят­тя мо­же ста­но­ви­ти будь-яку за­гро­зу для здо­ров’я. Але вче­ні вка­зу­ють на під­вод­ні ка­ме­ні ві­зи­тів у ма­га­зин.

Головна небезпека, що підстерігає покупця при кожному відвідуванні магазину продуктів, невидима, як радіація, і разом із тим може бути настільки ж небезпечною.
Учені з Університету австралійського штату Квінсленд вважають, що у будь-якому навіть найдорожчому продуктовому супермаркеті є окремі місця, де небезпека інфікування продуктів хвороботворними мікробами особливо висока. Тут жертву з візком підстерігають найбільш грізні вороги.


Небезпечна ситуація створюється ще при виборі покупок — варто тільки покласти у кошик і візок разом хліб, фрукти, овочі, охолоджене м’ясо або курку. З названих продуктів потенційно безпечним є тільки хліб, але й на його поверхні дуже скоро почнуть розмножуватися мікроби, які у величезних кількостях мешкають на немитих овочах і фруктах, але у першу чергу — на пакеті з охолодженою куркою.
Наступна пастка — це стрічковий конвеєр перед касою, на який доводиться викладати всі товари. Стрічка конвеєра є одним із найбільш брудних місць у будь-якому продуктовому магазині, оскільки на ній весь час з’являються різні продукти, мікроби з яких накопичуються на її еластичній поверхні у величезних кількостях.
Після сплати грошей на касі покупця чекає ще одна пастка — пакет багаторазового використання, який він приніс із собою.
У багатьох країнах Європи, а також у США простежується тенденція до скорочення використання одноразових пластикових пакетів — це добре для навколишнього середовища, але погано для людей.
Покупці приходять у магазини з матерчатими сумками, які перуть не після кожного походу за покупками, а при нагоді, тож такі сумки є справжніми інкубаторами небезпечних мікробів.
Остання пастка чекає щасливого покупця вдома: неправильне зберігання продуктів призводить до того, що навіть у свіжій на вигляд їжі можуть мешкати мільярди збудників шлунково-кишкових захворювань.
До речі, у багатьох випадках зараження такими інфекціям відбувається і через невимиті руки...

 

СВІТУ ЗАГРОЖУЄ НОВА ЕПІДЕМІЯ

Науковці зі Сполучених Штатів Америки попереджають світову спільноту про загрозу появи глобальної епідемії нової бактерії, яку вони вже охрестили супербактерією.
Цей новий мікроорганізм ніяк не реагує на антибіотики, тому його можна вважати практично непереможним. Крім того, бактерія здатна переходити від людини до людини повітряно-крапельним шляхом і долати за короткий час великі відстані. Тобто небезпека швидкого її поширення по всьому світу більш ніж висока.
Бактерія була виявлена співробітниками Університету Техасу — у пилоподібних речовинах, висока концентрація яких є на скотарських фермах цього штату. Бактерія переноситься вітром на величезні відстані, а тому здатна підкорити великі території за короткий час. Ще одна небезпека всього цього полягає у тому, що супербактерії можуть заразити своєю здатністю не реагувати на антибіотики та інші чинники «нормальні» бактерії. Якщо ж це станеться, то у світі може розпочатися ціла хвиля епідемій найрізноманітніших захворювань.
Поки ж учені намагаються знайти можливість подолати супервластивість нової бактерії.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».