Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Лютий 2015 14:54

Створено засіб від безсоння, що перебудовує біоритми

Rate this item
(0 votes)

Канадські дослідники з Університету Макгілла та Університету психічного здоров’я Дугласа створили препарат, який ефективно допомагає подолати безсоння, перебудовуючи біологічний годинник організму.
Дослідники пояснили, що новий засіб здатний керувати біологічним годинником людини. Фахівці вважають, що для людей, які страждають на розлади сну, а також для тих, хто працює ночами, і пасажирів, які часто літають, препарат стане порятунком. Його дія полягає в тому, що він синхронізує лейкоцити, завдяки чому людині вдається обдурити свої біоритми, змінивши сприйняття організмом дня і ночі у потрібний час.
На думку вчених, це допоможе уникнути проблем зі здоров’ям, пов’язаних із безсонням (серцево-судинні захворювання, онкологія, психічні розлади), а також відчувати себе бадьорими і повними сил.
Препарат уже пройшов клінічні випробування на людях. У результаті науковці зазначили, що навіть на початковій стадії розробки ліки працюють ефективно. Новий засіб від безсоння планують запустити у масове виробництво.


У США РОЗРОБИЛИ НОВИЙ МЕТОД ЗНИЩЕННЯ РАКОВИХ КЛІТИН

Американські лікарі з онкологічного центру при Массачусетській лікарні загального профілю відкрили новий спосіб боротьби з раком, пише «Ремедіум».
Фахівці пояснили, що на хромосомах є теломери — захисні кінчики, які коротшають у міру старіння організму. Цей механізм дозволяє запобігти втраті генетичної інформації під час поділу клітини. Однак коли теломери стають гранично короткими, то клітина перестає ділитися.
У ході дослідження фахівці встановили, що в раку є механізм, який подовжує теломери. Подовження відбувається за рахунок теломерази (фермент), що є альтернативою рекомбінації теломерів із послідовностями ДНК з інших хромосом. У підсумку все це спрямовано на підвищення виживання раку. Ученим удалося виявити, які саме ферменти активуються в клітинах при запуску альтернативного шляху подовження теломерів.
Зокрема, одну з ключових ролей відігравав ATR. А ось молекули VE-821 і AZ20 гальмували активність ATR, що вбивало ракові клітини. Подібний механізм подовження використовують багато видів раку, включаючи майже 60% остеосарком і 40–60% гліобластом. Експерти зазначили, що найбільш важливим є те, що досліджувані молекули діють тільки на ракові клітини. Отже, побічних ефектів можна не побоюватися.


ЗРОБИТИ ДИЗАЙН ПАЧКИ СИГАРЕТ НЕПРИВАБЛИВИМ!

Міністерство охорони здоров’я Сполученого Королівства зробило спеціальну заяву, що свідчить про рішучість медичних чиновників якомога швидше втілити в життя план, який сприятиме зменшенню кількості курців у країні.
Як заявила Джейн Еллісон, заступник міністра охорони здоров’я, це відомство наполягатиме на тому, щоб підготовлений співробітниками міністерства законопроект про запровадження однакового дизайну сигаретних пачок був розглянутий ще нинішнім складом парламенту, тобто рішення має бути винесено до кінця березня, адже 31 числа закінчується термін повноважень його нинішнього складу.
«Ми сповнені рішучості захистити дітей від цієї загрози, яку несе здоров’ю людини куріння», — наполягає Джейн Еллісон.
Вона має на увазі явище, виявлене австралійськими психологами ще у 2010 році,— сигаретні пачки однакового нудного дизайну (без характерних логотипів та оформлення) набагато менше привертають увагу дітей та підлітків і значно знижують ризик того, що вони захочуть спробувати заборонений плід.
Цей прийом набагато менш ефективний щодо зменшення числа дорослих курців, у яких уже давно розвинулася нікотинова залежність, але в Австралії, де такий закон діє з грудня 2012 року, справді зменшилася кількість молодих курців.
Майбутній розгляд законопроекту британським парламентом прокоментував і Харпал Кумар, глава неурядової організації Cancer Research UK.
«Понад 65% курців призвичаїлися до згубної пристрасті ще до 18 років. Уведення цього закону дозволить врятувати від смерті мільйони нинішніх підлітків», — заявив він.
Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».