Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Лютий 2015 14:48

Галітоз: чи варто звертати на це увагу?

Rate this item
(0 votes)

Ме­дич­ний тер­мін «га­лі­тоз» озна­чає не­при­єм­ний за­пах із ро­та. Хто знав про це ще п’ять хви­лин то­му? Отож. Од­не сло­во, я не са­мот­ній у не­віг­ла­стві сво­єму. А між тим із цим вель­ми по­ши­ре­ним яви­щем ба­га­то хто з нас сти­кає­ть­ся що­дня. Час­то не­при­єм­ний за­пах із ро­та стає сер­йоз­ною пси­хо­ло­гіч­ною проб­ле­мою і є пе­ре­по­ною у спіл­ку­ван­ні між людь­ми.
Чо­му ж ви­ни­кає га­лі­тоз, як з ним бо­ро­ти­ся і як про­во­ди­ти про­фі­лак­ти­ку цьо­го не­при­єм­но­го яви­ща? На ці та ін­ші за­пи­тан­ня за те­мою ми за­про­си­ли від­по­віс­ти фа­хів­ця — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук Оле­ну Бе­реж­ну.

— Галітоз може турбувати людину постійно або виникати періодично, наприклад на голодний шлунок або після їди. Через нестачу часу або коштів люди часто відкладають відвідування стоматолога на тривалий термін, а неприємний запах намагаються заглушити різними ментоловими віддушками або постійним використанням жувальної гумки. Тим часом галітоз може бути симптомом як стоматологічних захворювань, так і різних порушень внутрішніх органів.


— Які ж причини виникнення галітозу?
— Виникнення неприємного запаху з рота найчастіше, повторюю, пов’язане з гігієнічним станом ротової порожнини. Неприємний запах у такому випадку обумовлений продуктами життєдіяльності бактерій, що мешкають у складках слизової оболонки і на зубах. При неправильній гігієні порожнини рота бактерії накопичуються у великій кількості на язику, в зубному нальоті і в під’ясенних кишенях. Розмноженню бактеріальної флори сприяють також зуби, зруйновані каріозним процесом. У каріозних порожнинах накопичується велика кількість анаеробних бактерій і залишків їжі, що і призводить до появи неприємного запаху.
Причиною галітозу часто виступають запальні захворювання тканин пародонта (гінгівіт, пародонтит), коли анаеробні мікроорганізми активно розмножуються під яснами. Зубні протези внаслідок накопичення харчових залишків під протезними конструкціями також можуть сприяти виникненню неприємного запаху.
Дефіцит білків і жирів при тривалому голодуванні, а також стреси і нервова напруга в більшості людей провокує виникнення галітозу. Ще однією причиною неприємного запаху з рота є сухість слизової оболонки ротової порожнини. Вона може бути обумовлена зниженням слиновиділення, звичкою спати з відкритим ротом, диханням через рот, курінням, прийомом алкоголю. Неприємний запах із рота виникає після прийому харчових продуктів, що сильно пахнуть, таких як часник, цибуля, кава, а також при курінні й вживанні алкоголю.
— А чи можуть захворювання внутрішніх органів провокувати розвиток галітозу?
— Звичайно. У цьому випадку слід говорити про інфекції дихальних шляхів (бронхоектази, абсцеси легенів), захворювання шлунково-кишкового тракту, такі як гастрит, гастродуоденіт, виразка шлунка, та хронічні запальні захворювання носоглотки, приміром тонзиліт, риніт. При печінковій недостатності виникає явище рибного запаху, а при нирковій — запах аміаку або сечі. Якщо у вас діабетичний кетоацидоз, то з рота виходить солодкуватий фруктовий запах.
Варто розуміти, що неприємний запах із рота не зникне, якщо просто маскувати його іншими ароматами. У першу чергу треба знайти й усунути причину появи захворювання.
— Як боротися з галітозом?
— Якщо його причиною є неправильна гігієна порожнини рота, то використання якісної зубної щітки і ретельна чистка зубів допоможе видалити бактеріальний наліт зі слизової оболонки. Двічі на день чистіть зуби протягом трьох хвилин, користуйтесь флосом і скребком для видалення нальоту з язика, використовуючи ополіскувач. Не слід нехтувати й професійними засобами домашнього догляду (йдеться про капсули для усунення запаху, освіжувачі дихання, спеціальні еліксири, зубні пасти).
Для запобігання патологічному оральному галітозу стоматологічні зусилля зводяться до первинної, вторинної та третинної профілактики патології слиновиділення, тканин пародонта і зубів. При виявленні стійкого запаху з рота необхідно звертатися до лікаря-стоматолога. Обов’язково пройти курс професійної гігієни порожнини рота з видаленням над’ясенних і під’ясенних зубних відкладень.
Також необхідно усунути вогнища одонтогенної інфекції, видалити зруйновані зуби, які не підлягають відновленню, а також зуби мудрості при ускладненому прорізуванні.
А ще потрібно регулярно санувати порожнину рота: вилікувати уражені карієсом зуби, замінити пломби з нависаючими краями, замінити неякісне протезування, пролікувати запалення ясен.
Якщо явище галітозу зберігається після усунення можливих місцевих причин у порожнині рота, слід звернутися за консультацією до лікаря-терапевта.
— Чи можна говорити про профілактику галітозу?
— Профілактика недуги — це ретельний догляд за порожниною рота і своєчасне лікування захворювань шлунково-кишкового тракту та інших внутрішніх органів.
Тут ефективною є іригація порожнини рота (слизової оболонки, пародонта, зубів і поверхні язика), яка здійснюється за допомогою постійного або пульсуючого струменя теплої води під тиском (у режимі струменя і душу). Ефективність іригації підвищується при використанні як робочої рідини препаратів діоксиду хлору і ацетату цинку.
Відмінний ефект дає часом й оксигенація порожнини рота. Нині найбільш популярними є методики, що забезпечують інтенсивну оксигенацію порожнини рота, оскільки кисень пригнічує анаеробну мікрофлору. Джерелом активного кисню, як правило, є генератори озону. У випадку, коли інтенсивний запах із рота пов’язаний із ділянкою ясен, озонотерапія є найбільш ефективним методом лікування і профілактики захворювання.
Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».