Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Сiчень 2015 21:01

Гіподинамія: симптоми, наслідки та профілактика

Rate this item
(1 Vote)

Лю­ди­на від на­ро­джен­ня пе­ре­бу­ває в по­стій­но­му ру­сі. При­ди­віть­ся до но­во­на­ро­дже­но­го або ма­лю­ка-до­шкіль­ня­ти — і пер­ший (осо­бли­во), і дру­гий — увесь час ру­хаю­ть­ся, щось роб­лять, на­ма­га­ють­ся вхо­пи­ти, під­ня­ти, від­нес­ти, роз­ла­ма­ти то­що. З ві­ком фі­зич­на ак­тив­ність по­міт­но па­дає, що обу­мов­ле­но про­гра­мою роз­вит­ку ор­га­ніз­му, за­кла­де­ною при­ро­дою.

Учені стверджують: якби доросла людина здійснювала таку ж кількість рухів, як і новонароджене дитя, то вже за кілька годин загинула б від перевтоми. Але все ж регулярна фізична активність потрібна всім людям незалежно від віку і статі. Систематичні тренування зміцнюють м’язову систему, в тому числі і серце. Вони слугують профілактикою застійних явищ у легенях, поліпшують циркуляцію крові в судинах. Люди, які регулярно займаються фізичними вправами, мають хорошу пам’ять, високу працездатність і стабільний імунний статус.
Гіподинамія — одна з найбільш гострих проблем у сучасному світі. Чим же вона небезпечна і як уникнути порушень здоров’я? Про це розповідає фахівець — доктор біологічних наук, професор Анатолій Магльований.


— Хвороби, що має термін «гіподинамія», в медицині не існує, однак цей стан здатний призвести до порушення функцій багатьох органів і систем. Саме тому лікарі всього світу з кожним роком приділяють гіподинамії серед населення дедалі більше уваги. Про значення цього терміна неважко здогадатися — «гіподинамія» означає «знижена активність».
— Які причини гіподинамії?
— Основна причина гіподинамії в сучасному світі очевидна. Досягнення технічного прогресу роблять більш комфортним життя людини, однак мало хто замислюється над тим, що зниження фізичної активності, наприклад при використанні особистого автомобіля, негативно позначається на здоров’ї.
Крім того, гіподинамія — незмінний супутник людей так званих сидячих професій (програмістів, менеджерів тощо). Ця проблема стосується й дітлахів, особливо шкільного віку, які після занять (під час котрих вони також сидять) більше проводять вільний час удома за комп’ютером, ніж рухаються на вулиці. Звичайно, існують причини, через які людина вимушено обмежена в русі, наприклад при тяжких захворюваннях або в результаті травм. Але і в таких випадках пацієнтам потрібний рух. Недарма ще стародавні цілителі говорили: «Рух — це життя».
— Які існують симптоми гіподинамії?
— Гіподинамія — це стан, який супроводжується численними симптомами, більшість з яких — це і є наслідок недостатньої фізичної активності. Можна виділити такі основні прояви гіподинамії: млявість, сонливість; поганий настрій, дратівливість; загальне нездужання, втома; погіршення апетиту; порушення сну, зниження працездатності.
Подібні симптоми періодично може відчувати практично кожна людина, але мало хто пов’язує їх із гіподинамією. Тому при появі таких ознак слід замислитися, чи достатньо часу ви приділяєте фізичним тренуванням. Тривале зниження фізичної активності призводить до атрофічних змін у м’язах, кістковій тканині, порушується обмін речовин, знижується синтез білка. Гіподинамія вкрай несприятливо позначається на роботі головного мозку, виникають головні болі, безсоння, люди стають емоційно неврівноваженими. Ще одна з ознак гіподинамії — підвищення апетиту, через що збільшується кількість споживаної їжі.
Знижена фізична активність і надмірне харчування можуть досить швидко викликати розвиток ожиріння, що спричинює порушення жирового обміну, призводить до виникнення атеросклерозу. Відомо, що наявність атеросклерозу значно підвищує ризик появи серцево-судинних захворювань.
Чимала увага має приділятися фізичній активності у дітей, особливо шкільного віку. При тривалому сидінні за партою відбувається застій крові в судинах нижніх кінцівок, що призводить до збіднення кровопостачання інших органів, у тому числі й головного мозку. Як наслідок — погіршуються розумові процеси, пам’ять і концентрація уваги.
Крім того, у малорухливих дітей слабка м’язова система. Через слабкість м’язів спини у них формуються порушення постави. Як бачимо, наслідки гіподинамії можуть виражатися в порушенні функцій багатьох органів і систем, причому найчастіше такі порушення з низькою фізичною активністю пов’язують в останню чергу, хоча насправді це не так.
— Профілактика гіподинамії — у чому її суть?
— При цій хворобі таблетки, які можна приймати, лежачи на дивані, не допоможуть. Ключ до викоренення гіподинамії всього один — це рух. Причому для того, щоб побороти цього внутрішнього «хробака», в якому поєднуються банальні людські лінощі і прагнення спокою та комфорту, зовсім не треба навантажувати себе надмірним фізичним режимом і різкою зміною способу життя. Як запевняють фахівці, для початку достатньо ходити пішки там, де це можливо: від метро до офісу, від будинку до магазину, по сходах на свій поверх тощо.
Ще краще підключити до нового режиму 30-хвилинні піші прогулянки, а в ідеалі — пробіжки (вечірні або ранкові). Такий фізичний стиль і серце не перевантажить, і поступово розвине обсяг легенів. А якщо вам через сидячу роботу почали допікати болі в попереку, то варто робити спеціальну гімнастику для м’язів спини, і ще ліпше — суглобову гімнастику. У нашому організмі можна нарахувати близько 400 суглобів, і кожен з них потребує руху. Для цього достатньо хоча б двічі-тричі на тиждень виконувати протягом 15 хвилин комплекс спеціальних вправ для суглобів.
Останнім часом набули поширення спортивні центри і фітнес-клуби, регулярне відвідування яких є чудовою профілактикою гіподинамії. Проте відсутність можливості відвідувати спорткомплекси не повинна стати причиною недостатньої фізичної активності. Щоденні піші прогулянки і пробіжки на свіжому повітрі може здійснювати кожна людина. Крім того, корисно мати будь-який тренажер, необов’язково дорогий і великий, адже у кожному домі знайдеться місце для простої скакалки, еспандера і гантелей.
Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».