Освіта
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 07 Лютий 2019 20:57

Полтавським школам повертають зброю

Rate this item
(1 Vote)

У шко­лах Пол­тав­щи­ни зно­ву по­ча­ли об­лаш­то­ву­ва­ти кім­на­ти для збе­рі­ган­ня на­вчаль­ної зброї, які ще кіль­ка ро­ків то­му лік­ві­ду­ва­ли, а са­му зброю, яку там збе­рі­га­ли, пе­ре­да­ли військ­ко­ма­там.

Проте життя довело, що «роззброєння» та згортання допризовної підготовки у шкільних закладах, де виховуються майбутні патріоти України, виявилося передчасним.

Це переконливо можна спостерігати на прикладі щорічних призовів до армії. Так, за даними військової прокуратури, Збройні Сили України закінчили 2018 рік із великим «мінусом», маючи 9,5 тисяч вояків, котрі дезертирували з армії. До такої безпрецедентної кількості дезертирів, яка дорівнює майже справжній армійській дивізії, слід додати й тисячі так званих «ухилистів» — призовників, які роками ухиляються від служби в армії.
Отже, молоді потрібно активно прищеплювати патріотичні почуття, повагу до військової служби, любов до Батьківщини тощо. І робити це необхідно якщо не змалечку у родинах та дитсадках, то, принаймні, зі шкільних років, коли активно формується світогляд молодих українців.
Про стан національно-патріотичного виховання на Полтавщині днями говорили і на засіданні координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при Полтавській облдержадміністрації.
Учасники ради проаналізували стан реалізації програми з національно-патріотичного виховання молодих полтавців та проблемні питання допризовної підготовки молоді.
Торік на це з обласного бюджету на реалізацію програми виділили майже півтора мільйона гривень. Чи конвертувалися ці гроші у патріотичні настрої молоді та готовність юні захищати країну?
«Чимало тут залежить від керівництва навчальних закладів. Потрібно заохотити дітей, зацікавити, адже національно-патріотичне виховання — це системна робота, — переконаний голова Громадської ради при Полтавській ОДА Володимир Голуб. — Це не тільки вивчення автомата Калашникова чи стрільба в тирі, а й мова, і духовний розвиток, і фізичний гарт...»
Більше за інших учасників обговорення ситуації знає заступник військового комісара по роботі з особовим складом та громадськістю Полтавського обласного військового комісаріату підполковник Едуард Бородай.
За його словами, стан національно-патріотичного виховання молоді, зокрема школярів, необхідно оцінювати не тільки розміром фінансування відповідних програм, але й конкретними кроками, спрямованими на підвищення свідомості призовників.
Позитивним зрушенням у допризовній підготовці, на його думку, став обласний конкурс на кращу матеріальну базу військово-патріотичного та фізичного виховання. Завдяки його проведенню покращився стан оснащення освітніх закладів матеріальною базою, яка дозволяє ефективно проводити допризовну підготовку.
Правда, зазначив офіцер, між переможцями й аутсайдерами різниця суттєва. Тому на порядку денному залишається питання повноцінного повернення предметів із допризовної підготовки учнів.
«Це і класи, і навчальні тири, і плац, і смуга перешкод. Шкода, але так і не вдалося передбачити в бюджетах закупівлю військової форми, — констатував Е. Бородай. — Адже під час викладання предмета «Захист Вітчизни» у військовій формі мають бути і вчитель, і учні.
Не вдалося в освітніх закладах області ввести посаду заступника керівника з національно-патріотичного чи військово-патріотичного виховання...»
Офіцер звернув увагу учасників наради й на оснащення навчальною зброєю освітніх закладів Полтавщини. Після поголовного «роззброєння» шкіл на Полтавщині нині намітилися позитивні тенденції, коли навчальну зброю почали повертати до навчальних закладів. Приміром, торік одній школі у Полтавському районі, де обладнали кімнату для зберігання зброї, видали десять навчальних автоматів Калашникова.
На сьогодні в області 36 шкіл уже також обладнали приміщення для зберігання навчальної зброї. Протягом найближчих трьох місяців цим школам також передадуть навчальну зброю — по десять автоматів, а також пістолети. Їх використовуватимуть для проведення уроків із курсу «Захист Вітчизни».
«Водночас така кількість підготовлених шкіл із понад 300 навчальних закладів в області — це крапля в морі. Але ж ще потрібно створити на обласному й районних рівнях так звані центри військово-патріотичного виховання. Вони мають стати осередками для тематичних гуртків. Там можна було б проводити змагання й ігри», — зазначив підполковник Е. Бородай.
Кореспонденту «ДУ» заступник військового комісара Полтавщини розповів і ще про деякі невирішені проблеми, котрі заважають ефективному військово-патріотичному вихованню полтавської молоді.
Зокрема, про те, що в школах дуже мало спеціальної літератури з інформацією про сучасне українське військо. Пробіл могли б компенсувати армійські газети і журнали, в яких висвітлюється сьогодення української армії. Щоправда, власних друкованих органів у МО обмаль. До того ж, зазначив Е. Бородай, на сьогодні армійські ЗМІ фактично припинили існування...
«Приміром, газета «Крила України» не виходить із 2015 року, — констатував Е. Бородай. — А газета «Народна армія» та журнал «Військо України» перестали виходити друком з 1 січня 2019 року через роздержавлення ЗМІ...»
За словами офіцера, ці видання були добрими помічниками персоналу військкоматів при роботі з призовниками, військових керівників у школах області, які використовували їхні публікації на уроках предмета «Захист Вітчизни» тощо. Ситуацію ускладнило й те, що у військкоматах організували передплату цих видань на 2019 рік, але тепер з’ясувалося, що вони не надходитимуть до передплатників...
Як бачимо, військово-патріотичне виховання молоді дуже чутлива тема для країни, яка перебуває в стані війни і де кожен призов на військову службу строковиків із року в рік дається все важче і важче.
Очевидно, що в цій справі немає дрібниць, бо виховання патріотів України — процес не лише довготривалий, але й комплексний. Тож у Полтавській ОДА налаштовані й надалі приділяти патріотичному та військовому вихованню юних земляків серйозне значення.

Олек­сандр БРУ­СЕН­СЬКИЙ,
м. Пол­та­ва

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».