Економіка
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Травень 2019 11:32

Скільки "сонця" нам потрібно?

Rate this item
(0 votes)

Європейський Союз нині в авангарді переходу на чисту енергетику й поступово виходить на перше місце у світі за масштабами використання відновлювальних джерел енергії.

Узгодивши торік амбітні цілі щодо відновлювальної енергетики й енергоефективності, а також регуляторні рамки на їхню підтримку, ЄС зберігає провідну роль у боротьбі з негативними змінами клімату, дотримуючись своїх зобов’язань за Паризькою кліматичною угодою.
До того ж ЄС запропонував до обговорення своє бачення розвитку альтернативної енергетики до 2050 року, аби стати до середини століття першою світовою економікою, яка не впливає негативно на довкілля.

Політика ЄС прискорює залучення публічних і приватних інвестицій до сфери відновлювальних джерел енергії, створюючи робочі місця й забезпечуючи розвиток зеленої енергетики.
Україна реформує свою енергетичну політику відповідно до законодавства ЄС — згідно з Угодою про асоціацію з ЄС і Договором про заснування Енергетичного співтоварситва.
Енергія з відновлювальних джерел сприятиме становленню більш конкурентного і сталого ринку електроенергії в Україні, запевняють експерти. Вона допоможе зменшити викиди СО2 й знизити рівень забруднення повітря, сприятиме інтеграції до електричної системи ЄС.

Потужна динаміка
Нині відновлювальна енергетика в нашій країні розвивається швидкими темпами, особливо виробництво електричної енергії з енергії сонця й вітру. За останні чотири роки у нові потужності відновлювальної енергетики інвестовано майже 1,5 млрд євро, з них 1 млрд — у введення 1000 МВт об’єктів електроенергетики та 460 млн — у 2000 МВт потужностей теплоенергетики на біомасі.
Потужність сонячних електростанцій на кінець третього кварталу 2018-го становила 1100 МВт, у той час як у кінці 2014-го — лише 411 МВт. До квітня 2019-го вже збудовано понад 2 ГВт потужностей сонячних електростанцій. За підсумками року цей показник може перевищити 2,7 ГВт.
Стрімко розвиваються й малі сонячні станції: починаючи з 2015-го в інсталяцію домашніх сонячних станцій було інвестовано 151 млн євро. Вже обладнано сонячними електростанціями більше 7600 домогосподарств, половина з них долучилася до цього процесу лише рік тому.
Як зазначив на міжнародній конференції CISOLAR-2019, яка нещодавно відбулась у Києві, голова Держагентства з енергоефективності Сергій Савчук, сьогодні за зеленим тарифом працюють 3 тис. 100 МВтних станцій, які виробляють чисту енергію, з них сонячна енергія виробляється з потужностей 2200 МВт.
Темпи введення в експлуатацію сонячних електростанцій дуже швидкі. Спостерігаючи таку потужну динаміку розвитку сонячної енергетики, вітчизняні компанії почали долучатися до виробництва необхідного обладнання.
Торік у Вінниці відкрився черговий завод, який збирає сонячні модулі. Спочатку щороку виготовлятиметься обладнання на 200 МВт, поступово обсяги виробництва зростатимуть.
Але розвиток зеленої енергетики має кілька викликів. Є проблеми з балансуванням електроенергії, їх повинні врегульовувати Міненерго й «Укренерго». Вже відбулася нарада у парламентському Комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, де йшлося про стимулювання впровадження балансуючих потужностей.
Зокрема, електроакумулюючих станцій, які б накопичували чисту електроенергію й видавали її в електромережі. Учасники ринку мають долучитися до розв’язання цієї проблеми. А високі темпи розвитку сонячної енергетики треба врегульовувати не адміністративними методами, а ринковими, наголошує Сергій Савчук.
Ціни на зелену енергію встановлюватимуть через систему аукціонів і при цьому має бути захищений інвестор, як передбачає закон.
Заступник голови правління «Укргазбанку» Євген Мецгер зазначає, що «Укргазбанк» — єдиний банк в Україні, який визначив своїм пріоритетом розвиток енергоефективності й відновлювальної енергетики. Банк уже профінансував 30% потужностей альтернативної енергетики в країні.
Таку активність банку помітили міжнародні фінустанови — Світовий банк і Міжнародна фінансова корпорація — й обрали своїм основним партнером в Україні. «Укргазбанк» уже видав 22 млрд грн кредитів для втілення проектів альтернативної енергетики, енергоефективності, екопроектів.
 З такими клієнтами підписано понад 400 кредитних угод. Це дало їм можливість зекономити 750 млн кубів газу і на 1 млн 200 тис. т зменшити викиди СО2. Це рівнозначно тому, що 600 тис. автівок не виїхали на наші дороги й не забруднювали повітря.
На сонячні, вітрові, водні проекти «Укргазбанк» видав позик на 16 млрд грн, на енергоефективні, тобто на утеплення шкіл, дитсадків, на енергомодернізацію виробничих циклів на підприємствах, уведення альтернативних джерел енергії — 5 млрд грн. Завдяки кредитам «Запоріжсталь» змогла втілити проект із суттєвого зменшення шкідливих викидів.
Банк видає кредити й на установку невеликих сонячних станцій (від 100 кВт). Такі проекти доступні інвесторам із незначним запасом грошей. «Укргазбанк» планує покрити зеленими кредитами всю Україну, адже зелені проекти можна втілювати не лише в південних областях країни.
Останні три роки банк динамічно розвивається, у 2016-му частка фінансування альтернативної енергетики у його портфелі сягала 10%, торік — 50%, середній показник кредитування «альтернатив» — 30%.
«Укргазбанк» не тільки заробляє комісійні на кредитуванні, допомагає великим інвесторам, а й видає позики ОСББ на програми повної енергомодернізації будинків, дає теплі кредити, які дозволяють власникам будинків утеплити їх і зменшити споживання енергоресурсів.
Також «Укргазбанк» першим запустив кредити на придбання сонячних установок для дахів приватних будинків. Уже видано 200 таких позик, динаміка зростання очікується суттєвою. У фінустанові вбачають велике майбутнє за таким кредитним продуктом.
Банк не залишає клієнта сам на сам із постачальником сонячних станцій, допомагає обрати найбільш ефективне й правильне рішення як для проектів сонячної енергетики, так і для енергоефективних, енергомодернізаційних на підприємствах.
Як екобанк «Укргазбанк» турбується про інвестиційний клімат, бере участь у законодавчих процесах, розуміючи, чого хоче клієнт, стає його голосом у законодавчих ініціативах.
 Банк планує й надалі фінансувати альтернативну енергетику, енергоефективність, шукатиме інструменти для здешевлення кредитів за рахунок залучення грошей від міжнародних фінансових партнерів.
Задля цього співпрацює з Німецько-українським фондом, Європейським інвестиційним банком, Світовим банком. У цих фінустановах відкрито спеціальні кредитні лінії, які дозволяють клієнтам отримати дешевші ресурси.

Виклики
Як нагадав директор ДП НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук, два роки тому була започаткована ініціатива докорінної зміни підходів до втілення важливих документів та до приєднання до електромереж. Ці зміни відбулись у 2017-му. «Укренерго» підтримує ідею сталого розвитку, розуміє, що 100% «чистої» енергії — це мета, за яку мають боротись уряди всіх країн.
У 2017-му інвесторів «чистої» енергії було мало, тож досягнення цілі 2020-го щодо «чистих» 11% у балансі вітчизняної енергосистеми видавалося не зовсім реальним. Із того часу відбулося чимало змін, у тому числі завдяки «Укренерго», але здебільшого — завдяки відновленню довіри інвесторів до України.
Вони побачили надстрімке зростання обсягів будівництва сонячних станцій. Рік тому, коли налічувалося 7 тис. виданих технічних умов на приєднання до енергосистеми, було ясно, що «чисті» цілі 2020-го можуть бути досягнуті вчасно.
На початку торішнього квітня «Укренерго» презентувало перший розрахунок наслідків для енергосистеми країни від стрімкого розвитку зеленої енергетики. Наразі техумов видано більше, аніж може прийняти електрики енергосистема країни.
Бізнесмени отримали хороші умови для розвитку відновлювальної енергетики. Але, коли згадується сталий розвиток, варто пам’ятати, що він набагато ширший за зменшення викидів СО2 і передбачає стійкість бізнесу.
Не можна відривати техніку від економіки, окремо розглядати комерційну привабливість сонячної енергетики і стан енергосистеми країни, цінові наслідки для споживачів електроенергії. Нині ці питання дискутуються окремо, а не разом.
Міненерго не вживало заходів для розв’язання нагальних енергопроблем. Енергетична система без змін структури нинішньої генерації може прийняти 4750 МВт зеленої енергії, з них 3 тис. — сонячної електрики, 1750 МВт — вітрової. Ці значення гарантовано будуть досягнуті на кінець поточного року.
Це означає, що через бездіяльність органів держвлади впродовж 2018 року не було створено механізму, який би дозволяв залучати інвестиції в балансуючі потужності. Не лише не розпочались аукціони зі створення нових потужностей, а й не затверджено важливий документ — рішення уряду, яке б визначало порядок проведення таких аукціонів.
Рік тому «Укренерго» озвучило цю гостру проблему й акцентувало на тому, що початок 2019-го — крайній термін, коли аукціони мають відбутися. Торік згаданий важливий документ «Укренерго» розробило й надіслало до Міненерго.
Якби реакція профільного відомства була позитивною, аукціони були б проведені, інвестиції залучені, нові балансуючі потужності збудовані. Вони дозволили б згладжувати піки й коливання у виробництві прогнозованої генерації.
Уже наступного року «Укренерго» як системний оператор буде змушений обмежувати видачу електрики від АЕС або від відновлювальних джерел енергії, адже має забезпечити безпечне енергопостачання. Це — головна мета існування «Укренерго», а не тільки турбота про довгостроковий сталий розвиток.
Надвисокі ціни на електроенергію, яка виробляється сонячними станціями, стимулюють бізнес до їх будівництва, але є й головною загрозою для сталого розвитку такого бізнесу. Теоретично на кінець 2020-го можна буде ввести в дію сонячні електростанції потужністю 8 тис. МВт.
До кінця поточного року буде введено 1750 МВт, ще 3,5 тис. МВт — на різних стадіях будівництва, на 6 тис. МВт розглядаються заяви на будівництво. Якщо будуть збережені нинішні темпи спорудження сонячних електростанцій, то за рахунок зелених тарифів зростання вартості електроенергії на українському ринку сягне у 2020 році 28 млрд грн, тобто плюс 14%.
Свого часу незбалансована державна політика призвела до стрімкого здорожчання електроенергії від теплової генерації. Це створило привабливі умови для бізнесу, який виробляв електроенергію з вугілля. Такі експерименти не варто повторювати, наголошує Всеволод Ковальчук.
У світі 1 кВт зеленої енергетики коштує 5 євроцентів, така ціна є супердвигуном для розвитку альтернативної енергетики. В Україні зелений кіловат коштує 17 євроцентів — це шлях до здорожчання електроенергії.
Вінницький завод із виробництва сонячних панелей змонтували китайці, тож 65–90% його сонячних панелей вивозяться до Піднебесної. Це краще, ніж завозити в Україну китайське сонячне устаткування, але треба активно стимулювати вітчизняне виробництво, зокрема вводити пільгові податки на прибуток, землю, а не перекладати зростання електроцін на споживачів.
Українська модель розвитку зеленої енергетики передбачає, що компенсація різниці між зеленими цінами і гарантованим державою тарифом закладається в тариф системного оператора — «Укренерго». Тож різницю оплачуватимуть усі споживачі — звичайні люди і підприємства, в тому числі ті, які мають в операційних витратах 60–80, а то й 100% енергетичних витрат.
Нині вже підписано угоди про приєднання до електромереж 10500 МВт зелених потужностей, 6700 МВт із них — сонячні електростанції. Від сонячних станцій на сьогодні енергосистема може прийняти 1 тис. МВт. Що робити з проектами, які зараз проходять аудит в «Укргазбанку» та інших фінустановах, котрі захочуть інвестувати гроші, невідомо.
Багато інвесторів вітають закон про запровадження системи аукціонів, адже він гарантує хороші фінансові умови для інвесторів в альтернативну енергетику впродовж 20 років. Цьогоріч може бути видано техумов на приєднання енергоб’єктів до електромереж на 4 тис. МВт. «Укренерго» не має юридичних можливостей відмовити у цьому.
Здорожчується будівництво нових підстанцій для приєднання девелоперів, оскільки «Укргазбанк» підняв кредитну ставку спочатку на 1,5%, потім — на 2,5–3% — є споживачі, тож треба заробляти.
В Україні є ризик припинення розвитку зеленої енергетики — держава може скасувати зелений тариф, а також підтримку не тільки нових зелених проектів, а й запроваджених раніше. Такі сценарії вже реалізувалися в деяких країнах.
Бізнес, який займається зеленою енергетикою, швидко розвивається, створює нові робочі місця, платить податки, у його інтересах — максимально стимулювати перехід на аукціонну модель ціноутворення.
Органи державної влади, вважає Всеволод Ковальчук, поки не розуміють ризиків надшвидкого розвитку зеленої енергетики, який може вдарити по всіх споживачах електрики, по надійності енергопостачання, по стабільності енергосистеми, по перспективах розвитку енергобізнесу.
У сонячні дні зазвичай фіксується рекордне виробництво сонячної електроенергії. Нещодавно «Укренерго» вперше було змушене зупинити теплові блоки, аби забезпечити видачу потужностей сонячної електростанції, а через 20 хвилин довелося дати команду на їх запуск. Відхилення фактичного виробництва електрики від графіка становило 62%.
Нещодавно ж компанія ДТЕК ввела в експлуатацію найбільшу в Україні Нікопольську сонячну електростанцію, яка входить у трійку найбільших в Європі сонячних станцій. Її потужність — 200 МВт, у неї вкладено 230 млн євро інвестицій.
Станція складається з 750 тис. панелей, має розмір 560 футбольних полів. На ній в основному працюватиме устаткування, виготовлене китайськими компаніями.

Олена КОСЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».