Економіка
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Березень 2018 20:20

Італія+Україна=співпраця

Rate this item
(0 votes)

Не­що­дав­но у рам­ках ро­бо­чо­го ві­зи­ту до Ук­раї­ни мі­ніс­тра за­кор­дон­них справ Іта­лії від­був­ся ук­ра­їн­сько-іта­лій­ський біз­нес-фо­рум. Він став уні­каль­ною на­го­дою для об­го­во­рен­ня ос­нов­них ас­пек­тів та мож­ли­вос­тей спів­пра­ці у стра­те­гіч­но важ­ли­вих сфе­рах — енер­ге­ти­ці, енер­го­ефек­тив­но­сті, АПК, ін­фра­струк­ту­рі, се­ред­ньо­му та ма­ло­му під­при­єм­ниц­тві.

У форумі взяли участь представники 100 українських та 35 італійських компаній, фахівці банківської сфери, виробники автотехніки, спеціалісти аерокосмічної та оборонної промисловості, будівельних фірм, бізнесмени, які займаються відновлювальною енергетикою, дизайном, архітектурою, виробництвом харчів та медтехніки.

Україна відкрита до розширення співпраці з Італією в усіх сферах економіки, підкреслив очільник Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков. Останнім часом інтерес іноземного бізнесу до нашої країни помітно зріс, адже економічна ситуація у нас покращилася.
Після кількох років економічного спаду Україна досягла макроекономічної стабільності та започаткувала тенденцію до зростання. Торік реальний ВВП повагомішав на майже 2%, прогнози подальшого розвитку економіки оптимістичні, цьогоріч очікується зростання ВВП на 3,4%.
Деякі бізнесмени порівнюють нашу країну з іще не знайденим островом скарбів, де сховані величезні багатства. Наші скарби — у розвитку багатьох галузей економіки — сільського господарства, туризму, авіакосмічної промисловості, фінансового сектора, відновлювальних джерел енергетики, енергозбереження.
Креативність та інноваційні можливості — сьогодення України. Італійські бізнесмени готові шукати ці можливості разом з українськими підприємцями.
Італія є одним із найактивніших партнерів України у зовнішньоекономічних зв’язках — вона традиційно посідає одне з перших місць серед держав ЄС за обсягами нашого експорту. Проте є значний невикористаний потенціал у розвитку торгівлі. Адже шість років тому обсяги торгівлі були значно більшими — товарообіг перевищував 5 млрд дол., торік — лише 3,6 млрд дол.
Для нашої держави важливо не тільки збільшити обсяги експорту, а й диверсифікувати його, додати до продажу якнайбільше товарів із високою доданою вартістю, зазначив Г. Чижиков. Вітчизняні підприємці хотіли б використати Угоду про зону вільної торгівлі з ЄС із допомогою та за участю італійського бізнесу, збільшити експорт до Європи сучасних високотехнологічних виробів.

 

Сен­си й мож­ли­во­сті
Україна, відірвавшись від радянського минулого, поки не стала ідеальною, як і її державні інститути, зауважив міністр закордонних справ Павло Клімкін. Але з кожним роком українці все активніше доводять, що з ними можна й треба співпрацювати, використовуючи зони вільної торгівлі.
Італія є третім торговельним партнером України в Європі й шостим — у світі. Український експорт до Італії суттєвіший, ніж до багатьох європейських країн. Нашій державі потрібні італійські інвестиції, технології, підприємницький досвід, бачення європейського та світового ринку.
Сенс зони вільної торгівлі з ЄС, вважає П. Клімкін, не в тому, щоб продати один одному якомога більше товарів і послуг, збільшити товарні потоки, а в інвестиціях. І, звичайно ж, у співпраці з іноземним бізнесом, зокрема з італійським, який би поступово включав Україну у ланцюжки світового виробництва.
Італійський бізнес цікавлять інфраструктурні та енергетичні проекти. Розвиток інфраструктури — локомотив економіки, констатує міністр інфраструктури Володимир Омелян. Без сучасних доріг, залізниць, морських портів неможливо перевозити й експортувати вироблену продукцію.
Влада планує найближчим часом модернізувати інфраструктуру, а потім продати чи віддати у концесію її складові приватним підприємцям, які створять найкращий продукт, що дасть найбільшу додану вартість, і які вміють працювати на конкурентному ринку.
Разом із Мінекономіки фахівці Мінінфраструктури розробили законопроект «Про концесію». Документ спрощує правила й процедури, які діяли у пострадянській Україні, й відповідає новим вимогам сучасної Європи.
Аби інвесторам комфортніше працювалось у нас, розробники включили до законопроекту норму, яка дозволяє їм звертатися до іноземних арбітражних судів, зокрема до лондонських та італійських, аби врегулювати конфлікти.
Нині українська влада розглядає перспективи облаштування великого транспортного коридору — автобану, який би поєднував Гданськ — Одесу — Балтику — чорноморську територію. Такий транспортний коридор перетворив би Україну на хаб між Європою й Азією.
Електрифікація вітчизняної залізниці з допомогою іноземних інвестицій, зокрема італійських, значно прискорила б доставку товарів до азійських та європейських споживачів, в тому числі до держав Перської затоки через Україну, зазначив В. Омелян.
Не завадять італійські інвестиції й облаштуванню євроколії Одеса — Київ — Львів — це ще один мегапроект після Бескидського тунелю. Компанія ITALFERR уже підтримала розробку проекту кошторисної документації.
У нас другий рік поспіль зростає авіаринок — плюс 30%, нагадав В. Омелян. Кожного року в країні відкриваються нові аеропорти, навколо них розвивається інфраструктура, приходять нові авіаперевізники. Цьогоріч курсуватимуть літаки компанії RYANAIR із сегменту дешевих авіаперевезень, який динамічно розвивається в Європі. В Україні чекають й італійських авіаперевізників.

 

До­свід
Італійська система залізничного сполучення є однією з найкращих у Європі, зазначив керівник компанії ITALFERR Рікардо Монті. Вона оснащена передовою технікою, використовує новітні технології, зокрема у засобах сигналізації.
Україна має великі перспективи розвитку і може скористатись італійським досвідом для прискореної модернізації своєї залізниці. Італійські фахівці здатні удосконалити 400 км залізничного шляху з Києва до Одеси.
Заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Наталія Бойко нагадала, що після ухвалення законів «Про ринок газу» та «Про ринок електроенергії» почали вибудовуватися нові ринкові відносини, які стимулюють розвиток економіки і залучення інвестицій, в тому числі й у відновлювальні джерела енергії, відкривають нові можливості для чесної конкуренції. Вкладення у чисту енергетику уже зросли завдяки новій законодавчій базі й зеленому тарифу, прив’язаному до євро.
Наша держава обрала інтеграційний курс розвитку, він зафіксований у новій Енергетичній стратегії, цей документ визначає базові вектори, за якими Україна рухатиметься до євроінтеграції. В Енергостратегії намічено амбітні цілі — до 2025 року мати в енергобалансі 11% чистої енергії, до 2035 року — 25%.
Країна планує збільшити видобуток газу не тільки традиційного, а й нетрадиційного. І тут не завадила б співпраця з італійськими компаніями, зокрема з ENI, яка має ідеальну репутацію, великий газовидобувний досвід, користується високими технологіями. Зміцнити співпрацю з італійськими компаніями допоможе укладення угоди з урядом про розподіл продукції.
Чекають італійських інвестицій інфраструктурні проекти енергетичної сфери, адже наша країна має об’єднати свою енергосистему з європейською, від’єднавшись від російської.

 

За­ці­кав­ле­ність
Міністр закордонних справ Італії Анджеліно Альфано підтвердив велику зацікавленість італійського бізнесу у співпраці з Україною, яка досягла економічної стабільності, реформується, прагне інтегруватися з Європою, опанувати європейські стандарти.
Торік італійський експорт до України зріс на 26,8%, імпорт з України додав 23%. Це свідчить про суттєвий ривок у діловій співпраці. Та є потенціал для потужної активізації, зокрема в енергетичній сфері, харчовій галузі. Є прагнення до укладення двосторонніх угод, які активізували б обмін новими технологіями, ноу-хау, використання української робочої сили та продукції.
Як зазначив голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі, за кілька років, коли Україна стане частиною єдиного європейського ринку, експортувати, імпортувати, інвестувати в нашу країну буде набагато легше. Україна має великий економічний потенціал, а український уряд має політичну волю до поліпшення інвестиційного клімату.
За останні роки торговельний обіг між Україною та Євросоюзом перевищив 30%, але ще не у повному обсязі використані переваги Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС. І тут має допомогти Італія, її бізнесмени.
Італійська Республіка має одну з найбільших електромереж у Європі — 72 тис. км високовольтних ліній, нагадав директор департаменту з комунікацій та міжнародного співробітництва ДП «НЕК «Укренерго» Михайло Бно-Айріян. Відновлювальна енергетика покриває 80% італійського попиту.
Італія продовжує лідирувати у впровадженні політики енергоефективності, там працює агентство з новітніх технологій, яке сприяє сталому економічному розвитку. В Італії вибудовано досконалий ринок електроенергії, на якому діють закони чесної конкуренції, попиту й пропозиції.
Італійська Республіка має хороший досвід у створенні балансуючого ринку та ринку допоміжних послуг і досвід управління попитом. Міцні позиції на ринку займає компанія Terna, яка розвиває ефективне корпоративне управління, електромережі, інфраструктуру, високі технології, зокрема забезпечення енергобезпеки.
Для «Укренерго» особливо цікавий досвід корпоративного управління одного з найбільших системних операторів, організація корпоративних процесів, уміють італійці працювати й з активами.
В «Укренерго» нині проходять масштабні реформи, тож здобутки колег не завадять. Terna та «Укренерго» могли б співпрацювати у сфері генерації балансуючої енергосистеми, зеленої енергетики, управління попитом, автоматизації системи енергозабезпечення, кібербезпеки і безпеки енергооб’єктів.
До того ж є значний потенціал для надання технічної допомоги від італійського уряду для реалізації складних проектів за участі італійських компаній. Поки немає прикладів успішного втілення проектів техдопомоги в енергосфері, яка б передбачала обмін досвідом, надання консультаційних послуг, зокрема з інтеграції нашої енергосистеми в європейську, з розвитку відновлювальних джерел енергії, управління активами, залучення інвестицій.
Італійський досвід показує, що складні перетворення в енергетичній сфері можливі.
Компанія Terna працює в Україні з 2006 року, нагадав директор департаменту з міжнародних питань Карло Креа. І порадив акцентувати увагу на енергоефективності, зменшити використання газу, збільшити виробництво енергії з відновлювальних джерел завдяки використанню зелених тарифів. Торік деякі італійські райони отримали 88% енергії з відновлювальних джерел.
Важливим для України є залучення інвестицій, ефективне управління енергосистемою. Terna активно працює за кордоном, зокрема на Балканах прокладала електромережі, планує зайнятися цим і в Тунісі. Компанія могла б допомогти й Україні в інфраструктурних проектах, у постачанні, а можливо, й у виробництві електрохімічних батарей.
Італійський автомобілебудівний холдинг Iveсo теж успішно діє на багатьох ринках: за останні два роки його товарообіг значно зріс і торік перевищив 300 млрд дол. Компанія займається не тільки міжнародними перевезеннями, а й надає сервісні послуги, обслуговує аеропорти, автошляхи.
Iveсo може поділитися з українськими підприємствами новими технологіями і транспортними засобами різного призначення, в тому числі для міжнародних перевезень і агросектора, які мають застарілий автопарк.
Більше 25 тис. автомобілів компанії використовують природний та біогаз, наші автомобілісти також почали купувати таке пальне. Iveсo могла б облаштувати газозаправки, завозити нові газомашини, налагодити виробництво сучасних авто, які не забруднюють довкілля, з використанням місцевих комплектуючих.
Італійський бізнес в Україні набирає значних обертів, зазначав в. о. директора департаменту з питань стратегічного планування та координації держполітики Секретаріату Кабміну Сергій Ніжинський. Цьому сприяє нещодавно затверджена Експортна стратегія, яка удосконалює торговельно-експортні відносини з ЄС і визначає певні пріоритети. Незабаром має запрацювати Кредитно-експортне агентство, яке підтримуватиме бізнесові зв’язки та інвесторів.

Оле­на Ко­сен­ко

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».