Економіка
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Грудень 2015 23:44

Ініціатива прозорості

Rate this item
(0 votes)

За­галь­но­ві­до­мо, що у ст. 13 Кон­сти­ту­ції Ук­раї­ни запи­са­но: зем­ля, її на­дра, ат­мо­сфер­не по­віт­ря, вод­ні та ін­ші при­род­ні ре­сур­си на­ле­жать на­ро­ду. Вод­но­час ми є свід­ка­ми по­стій­них скан­да­лів, що ви­ни­ка­ють нав­ко­ло ви­до­бут­ку та ре­алі­за­ції при­род­них ре­сур­сів — наф­ти, га­зу, ву­гіл­ля, руд, на­віть бурш­ти­ну.

Особливість використання цих багатств у тому, що вони є не відновлювальними та вичерпними, а, отже, мають бути збережені для наступних поколінь. Більше того, через постійні коливання цін важко передбачити доходи від їх розробки.
Надмірно агресивний перерозподіл природних ресурсів, або «ефект ненажерливості», може призвести до конфліктів та руйнування різноманіття в економіці, важких соціальних та економічних наслідків. Саме тому важливо, аби багатства, отримані завдяки природним ресурсам, використовувалися для економічного зростання та соціального розвитку України.
Відкритість інформації про те, як країна управляє своїми природними ресурсами, необхідна для того, аби всі громадяни отримували від них користь. Нерозголошення інформації про ці багатства може підвищити небезпеку, пов’язану з недовірою, неефективністю управління та конфліктами.

Торік Україна приєдналася до Ініціативи прозорості видобувних галузей (Extractive Industries Transparency Initiative — EITI), яка була започаткована у світі у 2002 році. Це міжнародний антикорупційний стандарт забезпечення прозорості у видобувних галузях, його вже запровадили 49 країн світу.
Вимогам ЕІТІ відповідає 31 країна, серед них Албанія, Азербайджан, Буркіна-Фасо, Камерун, Чад, Кот-д’Івуар, Демократична Республіка Конго, Гана, Гватемала, Гвінея, Ірак, Казахстан, Киргистан, Ліберія, Малі, Мавританія, Монголія, Мозамбік, Нігер. Серед країн-кандидатів — Афганістан, Колумбія, Ефіопія, Гондурас, Мадагаскар, Малаві, М’янма, Папуа-Нова, Філіппіни, Сан-Томе і Принсіпі, Сенегал, Сейшельські острови, Соломонові острови, Таджикистан, Великобританія, США.
Понад 90 великих компаній, які працюють у нафтовій, газовій та гірничодобувній промисловості, заявили про підтримку ЕІТІ, прийнявши на себе зобов’язання на міжнародному рівні та через галузеві асоціації. ЕІТІ здобула підтримку більш ніж 90 глобальних інвестиційних установ, які сукупно розпоряджаються понад 19 трлн дол.
Ініціативу прозорості підтримує широка коаліція урядів, організацій громадянського суспільства та міжнародних установ. Серед них — чотириста неурядових організацій, Світовий банк, Міжнародний валютний фонд, Міжнародна рада з гірничої промисловості та металів, регіональні банки розвитку. Ці організації надають технічну й фінансову допомогу країнам, які впроваджують ЕІТІ, та підтримують інформаційно-просвітницькі проекти, що стосуються ЕІТІ.
У багатьох країнах законодавчо закріплюється необхідність реалізації ініціативи прозорості, у деяких — є спеціальні закони, що спонукають видобувні компанії долучатися до ЕІТІ (після отримання ліцензії на видобуток корисних копалин щороку звітувати про свою діяльність, видатки і податки).

 

СТАНДАРТИ
Суть ЕІТІ в тому, що компанії оприлюднюють інформацію про те, скільки вони сплачують урядові за видобуток корисних копалин, включаючи податки, мита, роялті, спеціальні і адмінплатежі (плата за ліцензії, дозволи), а державні органи оприлюднюють інформацію про те, скільки коштів отримують від компаній.
Ця інформація збирається, обробляється, верифікується Незалежним Адміністратором — обраною на відкритому конкурсі аудиторською компанією. Звіт остаточно затверджує Багатостороння група зацікавлених осіб (БГЗО), сформована на національному рівні з представників уряду, компаній, громадськості. Відповідність стандарту перевіряє Міжнародний секретаріат ЕІТІ.
Стандартом ЕІТІ встановлені спеціальні вимоги до звітності в нафтовій, газовій, гірничодобувній галузях на всіх етапах ланцюжка створення доданої вартості — від видобутку ресурсів до перетворення їх на суспільне благо. Цей Стандарт не претендує на вичерпність, але допомагає сфокусувати увагу зацікавлених сторін на деяких ключових видах діяльності. Вся інформація регулярно публікується в національних звітах ЕІТІ.
Стандарт ЕІТІ передбачає ефективний нагляд з боку Багатосторонньої групи зацікавлених сторін, своєчасне оприлюднення звітів ЕІТІ з повним розкриттям бюджетних даних про доходи видобувних галузей та усіх істотних платежів до бюджету нафтовими, газовими, гірничодобувними компаніями. Така інформація має бути доступною для всіх громадян.
Країна, яка бере зобов’язання дотримуватися стандартів ЕІТІ, стає «кандидатом». Для виконання вимог ЕІТІ їй надається 2,5 року, після цього вона підпадає під незалежне оцінювання, що має підтвердити статус «країни, що відповідає вимогам ЕІТІ (країни-послідовника)». Відтоді країни оцінюються щотри роки, їхній статус у будь-який момент може бути тимчасово призупинений. Так сталося з Центральною Африканською Республікою та Індонезією.
Керівництво та контроль за виконанням ЕІТІ в окремо взятій країні здійснює Багатостороння група зацікавлених сторін. До речі, виконання стандартів прозорості актуальне не лише для країн, що розвиваються. Серед держав, які реалізують ЕІТІ, такі розвинуті економіки, як Норвегія, США, Великобританія. До процесу планують приєднатися Франція, Німеччина, Італія. Австралія завершила експериментальну імплементацію ЕІТІ.
Практика засвідчила, що стандарт ЕІТІ корисний для всіх сторін процесу. Уряд отримує можливості кращого управління галузями економіки, а також виграє від процесу, спрямованого на боротьбу з корупцією, вдосконалення податкової системи, підвищення стабільності. Компанії отримують вигоди від рівних правил гри й більш сприятливого інвестиційного клімату. Громадянам ЕІТІ дає механізми контролю за урядом і бізнесом в управлінні природними ресурсами.

 

КОРИСНИЙ ДОСВІД
У Монголії звіт ЕІТІ детально інформує про витрати компаній на захист довкілля, зокрема витрати на рекультивацію земель, природоохоронні заходи. Починаючи з 2009 року, всі компанії звітують про екологічні платежі, які надходять на спецрахунки уряду та регіонів. Це дає потужний поштовх для громадських обговорень щодо впливу на довкілля.
Великобританія стала першою країною, що запровадила відкритий реєстр бенефіціарів, тобто справжніх власників видобувних компаній. Реєстр містить інформацію про характер залучення таких власників, їх повне ім’я, дату народження, громадянство, місце та адресу постійного проживання. Загалом дані про бенефіціарів розкривають 11 країн ЕІТІ.
У Перу майже половина податкових надходжень від видобувних галузей, а це 250 млн дол., перерозподіляється на користь місцевої влади та органів самоврядування. Частина громад опублікувала детальні звіти про урядові субвенції.
Казахстан запровадив електронну систему звітності для 97 нафтогазових та 106 гірничодобувних компаній, що генерують більш ніж 30 млрд дол. держприбутків. Їхні звіти можна побачити в Інтернеті. Звітність в електронному форматі показують дев’ять країн ЕІТІ. У Казахстані Ініціатива прозорості реалізується з літа 2005-го, коли президент країни на зустрічі з інвесторами оголосив про приєднання Казахстану до ЕІТІ.
Вже у жовтні на щорічній зустрічі представників видобувних компаній понад сорок компаній підписали з держорганами меморандум про взаєморозуміння. У 2013 році Казахстан було визнано державою, що відповідає стандартам прозорості з фінансової звітності видобувних галузей. У Казахстані створено спеціальний нацорган, який опікується ЕІТІ. До нього входять представники парламенту, міністерств і відомств, громадськості, видобувних компаній.
Усі рішення ухвалюються на основі консенсусу. Якщо одна зі сторін не згодна з рішенням, воно не ухвалюється і обговорюється додатково. Були випадки, коли видобувні компанії чинили супротив урядовим рішенням і погоджувалися з ними після терплячих пояснень.
ЕІТІ посилила роль неурядових організацій Казахстану в ухваленні важливих для країни рішень, поліпшила інвестклімат, підвищила державний імідж. Ситуація у видобувних галузях стала більш передбачуваною, зменшилися ризики для інвесторів, зросли їхні внески в економіку країни.

 

РУХ ДО ПРОЗОРОСТІ
Українці прагнуть боротися з корупційними схемами та засиллям олігархів у країні, в тому числі в енергетиці. ЕІТІ є для цього добрим інструментом. Втілення стандарту прозорості є важливою складовою реформи державних фінансів. Звіт ЕІТІ покаже, скільки грошей компанії платять до центрального та місцевих бюджетів. Буває, що компанії володіють правом на розробку великих ділянок, але на практиці нічого з ними не роблять або видобувають газ та платять мізерні податки.
Зараз цю практику побачити дуже складно, тоді як звіт її поширюватиме для широкого користування. Реалізація ЕІТІ дозволить побудувати прозору систему управління природними ресурсами. Звіт показуватиме як «чемпіонів» галузі, так і тих, хто займається нечесним бізнесом, а також кошти, які Україна отримує від податків і зборів у сфері видобування вуглеводнів.
Ця інформація може стати дієвим інструментом у руках громадськості, щоб вимагати змін у політиці уряду, підтримувати той бізнес, який розвиває країну, та боротися із псевдо-бізнесменами. ЕІТІ заохочує розвиток саме соціально орієнтованого бізнесу, його ефективну взаємодію з місцевим населенням. Це — нова для України практика.
Усі компанії будуть зобов’язані оприлюднювати однакову інформацію. Так громадам буде легше зрозуміти, який бізнес працює чесно і готовий допомагати місцевим жителям, а який не хоче вирішувати проблеми на місцях, а лише створює їх. Громадяни, а особливо громади у місцях видобутку, виграють від того, що отримають достовірну інформацію від влади і компаній про використання природних ресурсів.
Реалізація ЕІТІ дозволить мешканцям видобувних регіонів України розпоряджатися більшими ресурсами для покращення власного добробуту. Україна почала процес приєднання до ЕІТІ з подачі громадськості, яка вважає цей стандарт засобом боротьби з корупцією, покращення управління в держкомпаніях, а також способом наблизити видобувну індустрію до потреб та інтересів місцевих громад — насамперед тих, де ведеться видобуток.
У вересні 2009 року Кабмін прийняв постанову, якою зафіксовано наміри запровадити ЕІТІ. Згодом ці наміри було документально підтверджено перед Міжнародним валютним фондом, ЄС і в межах партнерства «Відкритий уряд».
Зрушення відбулися 10 жовтня 2012 року: наказом Міністерства енергетики і вугільної промисловості було створено українську БГЗО. До неї на паритетних засадах увійшли представники урядових установ, компаній та громадських організацій. БГЗО розробила, узгодила й прийняла Робочий план реалізації ЕІТІ, яким передбачено, що перший звіт буде поширено на нафтогазову галузь (видобуток нафти, газу, конденсату, інших вуглеводнів; транспортування і транзит нафти і газу).
Водночас другий звіт ЕІТІ буде поширено на видобуток вугілля та залізної руди. Далі звіти видобувних галузей України готуватимуться щорічно. У жовтні 2013 року Україна отримала статус країни — кандидата ЕІТІ. Відповідно до рішення Правління ЕІТІ, від України вимагалося підготувати звіт до жовтня 2015 року про платежі компаній до держбюджету і доходи уряду від діяльності компаній видобувних галузей відповідно до вимог Стандарту ЕІТІ.
Завдяки зусиллям депутатів, громадськості, експертів 16 червня 2015 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях», спрямований на впровадження міжнародних стандартів звітності, забезпечення прозорої діяльності надрокористувачів та удосконалення системи управління природними ресурсами. Восьмого вересня уряд затвердив план заходів із впровадження ЕІТІ.
У нинішньому році був сформований національний Секретаріат ЕІТІ та обрано Незалежного Адміністратора, відповідального за звірення даних і підготовку звіту ЕІТІ. Ним стала міжнародна аудиторсько-консалтингова компанія Ernst&Young.
Але через складну політичну ситуацію, анексію Криму, конфлікт на Сході України не всі компанії та органи влади змогли вчасно заповнити спеціальні шаблони-анкети для даних. Тож Міністерство енергетики та вугільної промисловості ініціювало перенесення терміну публікації звіту ЕІТІ.
Український звіт з’явився у грудні і став цінним джерелом інформації про реальний стан справ у нафтогазовій сфері. Україна багата на природні ресурси, усі вони належать народу. І кожен із нас має право знати, чи ефективно використовуються природні ресурси, як розподіляється нафта і газ, скільки грошей отримує держбюджет із нафтогазового сектора.
Перший український звіт було підготовлено в рамках Міжнародного стандарту «Ініціатива прозорості видобувних галузей». Відтак такий документ має публікуватися щороку. Це правила Міжнародного стандарту. Уже наступного року звіт має покривати не лише нафту і газ, а також вугілля та руду.
Звіт показує, як може виграти регіон від видобутку вуглеводнів. Зараз вони переважно видобуваються в Івано-Франківській, Львівській, Полтавській, Сумській, Харківській областях. Для них видобуток нафти і газу означає створення нових робочих місць. Уже нині в цій сфері працює 55 тисяч українців. А це населення середнього міста. Якщо врахувати, що один робітник утримує чотирьох членів сім’ї, то ця цифра виросте до населення обласного центру.
Звіт показує, скільки грошей отримує держава від нафтогазової галузі — її внесок у ВВП сягає 1,3%, в областях осідають гроші восьми з сімнадцяти податків від видобувної діяльності. І саме звіт відображає, які саме податки залишаються на місцях. Отже, кожен українець може краще зрозуміти, скільки грошей надходить до місцевого бюджету і вимагати звіту про їх використання.
Звіт засвідчує, що при бажанні Україна може швидко стати енергонезалежною державою.
Елла НОВАК

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».