Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Середа, 10 Квiтень 2019 20:21

Ювілейний привіт з Одеси

Rate this item
(0 votes)

Най­кра­ще зі сво­го твор­чо­го до­роб­ку пред­ста­вив у ви­став­ко­вій за­лі На­ціо­наль­ної ака­де­мії мис­тецтв на­род­ний ху­дож­ник Ук­раї­ни, про­фе­сор, го­ло­ва Оде­ської об­лас­ної ор­га­ні­за­ції НСХУ Ана­то­лій Гор­бен­ко. Екс­по­зи­ція при­уро­че­на до 75-літ­ньо­го юві­лею мит­ця.

Майбутній художник народився у Кіровограді (нині Кропивницький). Закінчив художньо-графічний факультет Одеського державного педагогічного інституту ім. К. Ушинського.

1976 року відбулася його перша персональна виставка у місті Іллічівськ (нині Чорноморськ), де було представлено 55 творів. Художника нагородили поїздкою до Угорщини, де у місті Сегед відбулася ще одна його персональна виставка. Наступного року А. Горбенко представляв молодих одеських митців у Болгарії. Тут його нагородили Почесним дипломом Спілки художників цієї країни.
Крім всеукраїнських, художник провів 18 персональних виставок за кордоном. Зокрема, в Італії (міста Генуя і Флоренція), США (Нью-Йорк, Балтімор), а також у багатьох містах Росії.
Анатолій Горбенко — учень академіка Михайла Божія. Він вдячний долі, що пов’язала його з Одесою. У цьому місті художник знайшов підтримку талановитих митців і продовжує традиції цієї школи. Поїздки до Італії збагатили його творчий світ, відкрили глибини Духовності, до якої він завжди прагнув і серцем, і пензлем.
Його пейзажні цикли то лірично замріяні, то несподівано збуджені. Художник — щирий у житті і творчості, він завжди щиро захоплюється природою, вважає себе її учнем, веде з природою інтимну творчу розмову.
Твори А. Горбенка надруковано у шести альбомах «Художники України». У періодичних виданнях часто друкуються репродукції його картин, також у періодиці з’являються статті, присвячені творчості митця. Ім’я Анатолія Олександровича внесено до шести енциклопедичних видань України. Його твори зберігаються у музеях і приватних колекціях України та світу.
Вся творча і трудова діяльність художника пов’язана з містом Чорноморськом, в якому він мешкає з 1966 року. 2014-го став почесним громадянином цього міста. Того ж року — лауреатом Національної премії ім. Тетяни Яблонської.
2017-го він був запрошений на Міжнародну виставку до Китаю (м. Пекін), де його роботи відзначено журі як «кращі твори мистецтва» і за рішенням Міжнародного комітету та Національної академії мистецтв України йому вручили свідоцтво-сертифікат про членство в Міжнародній спілці художників за мир.
З 2007 року Анатолій Горбенко — голова Одеської обласної організації НСХУ. За ці роки до лав організації прийняли 120 художників. Він згуртував колектив, поліпшив творчий клімат, підвищив творчу активність, налагодив зв’язки з місцевою владою. Одеська обласна організація НСХУ сьогодні одна з найчисленніших і творчо активних спілок в Україні. Нині ООО НСХУ налічує 290 членів, із них 35 — заслужені художники України і 3 — народні.
Ця організація не стоїть осторонь проблем сьогодення. Одеські художники активно підтримують українську армію і флот — влаштовують благодійні виставки, аукціони, дарують свої твори військовим. Були створені «Мистецька сотня», благодійні арт-проекти «Сорокоуст», «Янголи — кіборгам».
Одеську обласну організацію НСХУ нагородили Подякою командування Західної військово-морської бази Військово-морських сил Збройних Сил України за активну роботу в підтриманні високого рівня патріотичного виховання, культурних та естетичних цінностей серед військових моряків сучасного українського флоту.
2019 рік для Анатолія Олександровича ювілейний. З нагоди цієї події вже відбулися його персональні виставки в Чорноморську та Одеському музеї західного та східного мистецтва.
— Крім мистецьких талантів, в Одесі Анатолія Горбенка добре знають як прекрасного організатора, — підкреслив народний художник України Василь Перевальський. — Там його люблять і шанують. Анатолій Олександрович — пунктуальна людина, встигає робити багато справ. Нещодавно в НСХУ відбулася виставка, де були представлені його прекрасні чудові пейзажі. Крім живописних, у нього є багато цікавих графічних знахідок. Його син Святослав теж художник.
— Для мене як жінки, як художника-живописця роботи Анатолія Горбенка приваблюють насамперед своєю композицією, — зізналася народна художниця України Віра Баринова-Кулеба. — Його картини надзвичайно близькі і людяні. У нього немає нічого випадкового, митець уміє по-особливому бачити світ і по-особливому його відчувати. Виставка дуже глибока, відчувається дихання землі.
На відкритті виставки також виступили відомі українські художники Володимир Зінченко, Костянтин Чернявський і Микола Тищук, які наголосили на тому, що А. Горбенко — один із засновників і постійний організатор пленеру «Акварель» на Одещині. Це — людина зі щирою душею, великий патріот України і Спілки. Також митці побажали своєму колезі міцного здоров’я і нових творчих звершень.
— Для мене велика честь виставляти свої роботи у Національній академії мистецтв, — наголосив Анатолій Горбенко. — Така довіра стала б знаковою подією у житті будь-якого відомого художника. Коли мене запитують, які мої роботи улюблені, то не можу відповісти на це запитання. Бо як і кожен колега сподіваюся, що в мене все попереду. А золота медаль Академії — це для мене серйозний стимул для подальшої творчої роботи.
Того дня Анатолій Олександрович, крім золотої медалі Національної академії мистецтв України, отримав медаль ім. Тетяни Яблонської НСХУ та відзнаку однієї з організацій Українського козацтва.
Серед представлених на виставці робіт особливо вражають неповторні українські краєвиди: «Сімейний оберіг», «Веселка дощова», «Сільська околиця», «Після дощу», «Біля рідного дому»; поруч твори на морську тематику: «Свято морського флоту», «Святкова зустріч барка «Товариш». Окрасою виставки є «Автопортрет», створений художником 1976 року. Мотиви синівської любові тонко передано у полотні «Наші матері».

Еду­ард ОВ­ЧА­РЕН­КО,
фо­то ав­то­ра

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».