Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Квiтень 2019 13:20

У Полтаві Пушкін заговорив українською

Rate this item
(1 Vote)

1 квіт­ня в Пол­та­ві вша­но­ву­ва­ли сво­го ви­дат­но­го зем­ля­ка — пись­мен­ни­ка Ми­ко­лу Ва­си­льо­ви­ча Го­го­ля. Ге­нія лі­те­ра­ту­ри, з ім’­ям яко­го по­в’язу­ють Пол­тав­щи­ну, увіч­ни­ли до­во­лі ори­гі­наль­ним спо­со­бом, ус­та­но­вив­ши йо­го брон­зо­ву скульп­ту­ру по­ряд із та­кою са­ме скульп­ту­рою Олек­сан­дра Сер­гі­йо­ви­ча Пуш­кі­на.

Обидва літературних генія, які познайомилися в російському Санкт-Петербурзі 1831 року, постали в бронзі у входу до п’ятизіркового готелю «Палаццо», що на розі вулиць Пушкіна та Гоголя.

Власники готелю, які профінансували скульптурну композицію, не приховують, що встановлення бронзових Гоголя і Пушкіна у входу до «Палаццо» є туристичним проектом. Вони сподіваються, що бренд великих письменників привабить туристів і зробить рекламу їхньому й нині популярному закладу.
Скульптурну групу виконав відомий львівський митець Володимир Цісарик. З Вікіпедії відомо, що він закінчив Львівський державний коледж декоративного і ужиткового мистецтва, відділ монументально-декоративної скульптури, отримав диплом бакалавра образотворчого мистецтва з відзнакою.
У 1999–2001 рр. навчався у Львівській академії мистецтв, де отримав диплом магістра образотворчого мистецтва з відзнакою. У 2009 р. стажувався у Санкт-Петербурзькому інституті живопису, скульптури та архітектури ім. І. Ю. Рєпіна на факультеті підвищення кваліфікації викладачів.
Автор бронзових Пушкіна і Гоголя був присутнім на урочистостях із нагоди відкриття пам’ятників. У своєму виступі він зазначив, що поєднав Пушкіна і Гоголя тому, що життєвий шлях обох літературних геніїв тісно пов’язаний з Україною. Так, О. С. Пушкін у 1820–1822 роках подорожував Україною, де побував у 120 містах і містечках, у тому числі на Полтавщині.
На відкритті образи письменників відтворювали актори Полтавського музично-драматичного театру. Цікаво, що «Пушкін» заявив, що з нагоди 210-ї річниці М. В. Гоголя він вивчив українську і надалі спілкувався виключно «солов’їною» мовою.
Натомість «Гоголь» вибачився перед тими, хто прийшов на дійство, і заявив, що картає себе за те, що все своє літературне життя писав лише російською. Такі тоді були часи...
Відтепер закарбовані в бронзі літературні генії стоятимуть поряд біля входу до готелю «Палаццо». Адміністрація закладу налаштована демократично і заявляє, що будь-хто може сфотографуватися біля скульптур. І не лише зробити «протокольну» фотосесію, але й затиснути у дружні обійми літераторів, чиї імена назавжди закарбовані в історію всесвітньої літератури...

Олек­сандр БРУ­СЕН­СЬКИЙ, 
м. Пол­та­ва

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».