Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Субота, 02 Березень 2019 19:19

Пам'яті Ганни Чубач

Rate this item
(0 votes)

Ук­ра­їн­ська куль­ту­ра, ук­ра­їн­ська лі­те­ра­ту­ра за­зна­ли не­по­прав­ної втра­ти: 20 лю­то­го 2019 ро­ку на 79-му ро­ці жит­тя піс­ля тяж­кої, три­ва­лої хво­ро­би по­мер­ла ви­дат­на ук­ра­їн­ська по­ете­са, член Прав­лін­ня Ук­ра­їн­сько­го фон­ду куль­ту­ри іме­ні Бо­ри­са Олій­ни­ка Ган­на Чу­бач.

За 50 років плідної творчої праці Ганна Танасівна Чубач видала понад 80 книг для дорослих і дітей, створила понад 500 пісень.

За визначні творчі здобутки вона була удостоєна високого звання «Заслужений діяч мистецтв України», нагороджена орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, удостоєна Державної літературно-мистецької премії імені Лесі Українки, муніципальної премії «Київ» імені Євгена Плужника, Міжнародної літературної премії ім. В. Винниченка, Міжнародної премії «Дружба», літературних премій ім. П. Усенка, Марусі Чурай, С. Гулака-Артемовського та Є. Гуцала.
Якби за допомогою всенародного опитування у нашій країні присуджувалося поетам почесне звання «Народний поет України», безумовно, однією з перших поетес цього звання була б удостоєна Ганна Чубач. Зі шкільних підручників початкових класів, шкільних програм, радіо та телевізійних ефірів це ім’я широко відоме українському читачеві.
Народилася Ганна Чубач на Святвечір 6 січня 1941 року в селі Плоскому Муровано-Куриловецького району на Вінниччині у хліборобській сім’ї. Її батько загинув у перші дні війни. На долю родини випало багато лиха з воєнного та повоєнного життя. Мати вчила дівчинку й «усяку роботу робити», й «пісень співати», і «світ любити».
І хоч життя було нелегким, донька сприймала його у світлих кольорах: любила малювати, співати, вигадувала казочки. А гарна пам’ять розвивалася завдяки тому, що не було коштів, за що книжок купувати, то доводилося уроки вчити, уважно слухаючи вчителів у школі.
Середню школу та редакторський факультет Поліграфічного інституту ім. Івана Федорова у Києві закінчувала вечорами, Вищі літературні курси при Літературному інституті ім. Максима Горького в Москві — на стаціонарі.
Ганна Чубач багато років працювала в газеті «Літературна Україна», у журналі «Дніпро». Не один рік вона вела цікаві авторські радіопередачі на Українському радіо. Її творчість високо оцінили мільйони читачів. Про неї написано чимало статей, монографій, нарисів.
Особливу увагу у творчому доробку Ганни Чубач привертають вірші, присвячені дітям: веселі, дотепні, повчальні, жартівливі. Її дитячі вірші дарують добрий настрій, учать мислити й любити рідне слово.
В останні десятиліття для дорослого читача з-під пера поетеси вийшло кілька резонансних поетичних збірок, які висувалися на Шевченківську премію: «Дзвінка ріка», «Озвучена печаль», «Серед зневір і сподівань», «Хустка тернова», «Радість висоти». Усі ці ліричні книжки були відзначені неабиякою увагою літературної громадськості та численних шанувальників поетеси.
Від книги до книги поетеса постійно піднімала планку своєї поезії. Велика заслуга авторки була в тому, що вона не зупинялася на досягнутому, перебувала у постійному творчому пошуку.
Навіть після тяжких випробувань долі, що спіткали поетесу останніми роками, а це — тривалі хвороби та важкі операції, вона не зупинилася у своєму творчому розвитку, ступаючи крок за кроком на вищу поетичну сходинку.
При цьому Ганна Танасівна не втрачала оптимізму та життєлюбства, залишаючись людиною високої мужності та безпосередності у відтворенні своїх почуттів та сподівань.
Вічна пам’ять про видатну українську поетесу, про Людину з великої літери залишиться у серцях всіх людей, які знали і любили Ганну Танасівну Чубач.

Ук­ра­їн­ський фонд куль­ту­ри 
іме­ні Бо­ри­са Олій­ни­ка

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».