Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Лютий 2019 00:38

Писанки з кукурудзи і солом'яний Ісус. У Харкові відкрили виставку народних майстрів

Rate this item
(0 votes)

Ви­став­ка «По­дих осе­ні», на якій пред­ста­ви­ли ро­бо­ти на­род­них майс­трів, від­кри­лась у Хар­ків­сько­му об­лас­но­му ор­га­ні­за­цій­но-ме­то­дич­но­му цен­трі куль­ту­ри і мис­тец­тва.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, до експозиції увійшли вироби, сплетені із соломи, кукурудзяного листя, трав та інших природних матеріалів.

«Автори понад 100 робіт, представлених в експозиції, — десять майстрів народного мистецтва та їхні учні з Харкова і області. До речі, створювати вироби з природних матеріалів українці вміли з давніх-давен.
Спочатку це були речі, необхідні в побуті, — ящики, кошики. Пізніше — елементи декору й ритуальні предмети, які, врешті-решт, перетворилися на справжній вид мистецтва. Матеріал для таких виробів зазвичай збирали восени, після врожайного періоду.
Взимку, маючи достатньо вільного часу, майстри створювали вироби, починаючи із сакральних оберегів і слов’янських дідухів — символів духу пращурів і закінчуючи фігурками різних тварин, ляльок і прикрас.
У роботі переважно використовували техніку плетіння, проте сьогодні, як видно на цій виставці, можна побачити зразки робіт, виконаних у техніці аплікації», — прокоментувала провідний методист Центру і куратор виставки Наталія Педан.
За її словами, авторів робіт, більшість з яких із міста Ізюм, об’єднує щире бажання передати у своїй творчості неповторність і красу художніх традицій минулого.
Наприклад, витвори мистецтва з плетеної соломи створено заслуженою майстринею народної творчості України Галиною Воловик. Вона керує гуртком «Колосок» в Ізюмському будинку дитячої та юнацької творчості.
Цій роботі Воловик, інженер за фахом, віддала 40 років свого життя, і гурток має почесне звання народного художнього колективу. У нинішній експозиції є роботи і учнів гуртка.
На виставці також за скляними дверцятами шафи розмістився справжній вертеп, де всі фігурки Святого Сімейства, у тому числі Діва Марія і немовля Ісус в яслах, створено з кукурудзяного листя.
Автор цієї та інших робіт, включаючи писанки з аплікацією з того ж кукурудзяного листя (авторська технологія), — мешканка Ізюма Людмила Славгородська. Вчителька російської мови і літератури, вона свого часу зацікавилася народним мистецтвом і організувала гурток українознавства «Соняшник».
Вийшовши на пенсію, розробила авторську програму навчання дітей народної творчості, яку тепер використовують у навчальному процесі Харківської державної академії післядипломної освіти.
Виставка «Подих осені» працюватиме до 10 березня.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».