Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Сiчень 2019 15:06

Картину знову виставлено через 75 років

Rate this item
(0 votes)

Кар­ти­ну ви­дат­но­го ук­ра­їн­сько­го жи­во­пис­ця дру­гої по­ло­ви­ни ХIХ — по­чат­ку XX сто­літь Сер­гія Ва­силь­ків­сько­го «Етюд з бу­дин­ком» че­рез 75 ро­ків зно­ву ви­став­ле­но в Хар­ків­сько­му ху­дож­ньо­му му­зеї.

Учасниками публічної презентації картини стали до півсотні представників громадськості, керівники області, художники, мистецтвознавці.

«Примітна історія цього полотна розміром усього 36,5 х 24 см, на якому зображено рідний дім нашого земляка, художника Васильківського. Картина вважалася безповоротно загубленою в роки Другої світової війни разом із частиною інших картин цього художника — 700 одиниць зберігання, а також майже всієї колекції музею в 70 тисяч експонатів.
Тоді лише малу частину — 4712 картин — удалося своєчасно евакуювати до Сибіру. Після війни музей почав шукати загублені роботи, оскільки збереглися документи, включаючи інвентарні книги тих років.
«Етюд з будинком» і дотепер значиться в такій книзі під номером «1263», — повідомила на презентації директор музею, заслужений працівник культури України Валентина Мизгіна.
За її словами, з поверненням картини пов’язана майже детективна історія.
«Наприкінці 2016 року ми отримали офіційне повідомлення з Берліна про те, що на аукціоні продано картину, яка може належати музею. Виявляється, до правоохоронних органів Німеччини звернувся покупець картини, який висловив сумнів в її автентичності.
Це й була картина Васильківського, на якій зображено будиночок, у якому він колись жив. На картині немає підпису автора. Однак із Берліна надіслали фотографії зворотного боку картини. На ній видно букви «УКГ», тобто «Українська картинна галерея», як тоді називався наш музей.
Аукціоністи ж сприйняли ці літери як ініціали невідомого художника і продали картину, хоча були зобов’язані перевірити всі дані», — додала Мизгіна.
За її словами, на картину наклали арешт: «Тоді ж на офіційному рівні започатковано розв’язання питання про її повернення до Харкова. І ось тривалу процедуру завершено. Картина поповнила наявну у нас на сьогодні найбільшу в Україні колекцію картин Васильківського в 255 одиниць зберігання».
«Дивно, але покупцем картини виявився, як установлено згодом, житель Харкова, який побажав приховати своє ім’я під псевдонімом «Доброзичливець». У своєму електронному листі він повідомив нам, що планує відвідати Харків і побачити цю картину в експозиції музею», — зазначила Мизгіна.
Як повідомляв Укрінформ, у роки війни Харківський художній музей утратив близько 70 тисяч картин. У їх числі — ті, що вивезені штабом Розенберга, який спеціалізувався на вивезенні культурних цінностей з окупованих територій.
На сьогодні в музеї збереглися документи на 50 тисяч утрачених експонатів, у числі яких є список із декількох сотень утрачених картин Сергія Васильківського, а також картин інших харківських художників, у тому числі Петра Левченка, Михайла Беркоса. Нині колекція музею перевищує 25 тисяч експонатів.

Світ­ла­на ЛІ­ГОС­ТА­ЄВА, Укр­ін­форм

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».