Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Листопад 2018 09:46

Пішла легенда

Rate this item
(0 votes)

30 жовт­ня на 87-му ро­ці пі­шов із жит­тя зна­ме­ни­тий ук­ра­їн­ський ху­дож­ник-муль­ти­плі­ка­тор, ре­жи­сер і сце­на­рист Да­вид Чер­кась­кий. Він по­мер у лі­кар­ні, так і не огов­тав­шись від ін­суль­ту. Лі­ка­рі два мі­ся­ці, бо­ро­ли­ся за йо­го жит­тя.
Давид Черкаський зняв понад 20 мультфільмів, найвідоміші з них — «Пригоди капітана Врунгеля», «Лікар Айболить» та «Острів скарбів».
Першою самостійною режисерською роботою майбутнього класика став 11хвилинний анімаційний фільм «Таємниця чорного короля», що вийшов у 1965 році.

Це була агітка про протипожежну безпеку (зроблена на замовлення українського добровільного протипожежного товариства).
Мультсеріал «Пригоди капітана Врунгеля» був знятий за мотивами повісті Андрія Некрасова. Для кожної з 13 серій художники створили близько 16 тисяч малюнків, при створенні мультфільму використовували мальовану мультиплікацію. Пісня з мультфільму про «бандито-гангстеріто» стала хітом, а «Врунгель» став першим багатосерійним мультфільмом.
Мультфільм «Лікар Айболить» був знятий за мотивами творів Корнія Чуковського. Анімацію знову поєднали з елементами живої зйомки, наприклад дощу і диму.
Мало хто знає, що спочатку він був зроблений як одна велика опера, але «зверху» прийшла вказівка все переробити — прибрати оперу і дати текст віршами і речитативом.
У двосерійному мультфільмі «Острів скарбів» за романом Роберта Льюїса Стівенсона були задіяні актори і музиканти. Пізніше «Острів скарбів» вийшов у США без кінематографічних вставок із піснями.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».