Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Вересень 2018 16:15

На Донеччині відкрили пам'ятник авторові "Щедрика"

Rate this item
(0 votes)

У місті Покровськ, що в Донецькій області, урочисто відкрито пам’ятник композиторові, автору «Щедрика» Миколі Леонтовичу. Про це повідомив керівник прес-служби Покровської міської ради Юрій Коваль.

«Пам’ятник Леонтовичу встановлено на вході у парк «Ювілейний» у мікрорайоні Південний. Річ у тому, що Микола Леонтович чотири роки жив у Покровську, працював у музичній школі, яку заснував. Композитор тут написав і свого легендарного «Щедрика», — наголосив Юрій Коваль, зазначивши, що цей пам’ятник створено за кошти місцевого бюджету.

Автор пам’ятника — заслужений художник України, переселенець із Горлівки Петро Антип розповів детальніше про відкритий у Покровську пам’ятник композиторові.
«Ідея цієї скульптурної композиції моя, але для її виконання я запросив ще скульпторів і архітектора. Терміни були стислі, тому довелося залучати людей. Наш колектив із п’яти осіб працював упродовж майже трьох місяців над створенням пам’ятника», — зазначив Петро Антип.
Він додав, що в роботі брали участь скульптори Микола Бірючинський, Іван Гутима, Сергій Лебедницький, а також скульптор-майстер по металу, який відливав у бронзі, Олександр Сердюк і архітектор Сергій Шапошніков.
«Цей пам’ятник із бронзи, граніту і скла. Його відливали в Харкові, ліпили в Києві, граніт брали в Житомирі, скло відливали у Дніпрі. Цікава, об’ємна вийшла композиція, зі скляними елементами. Бронзова фігура Леонтовича в ній на центральному місці — 2,2 м заввишки», — розповів Петро Антип.
За його словами, замовником пам’ятника виступила Покровська міськрада, проект цей недешевий, тому що всі матеріали дорогі.
Скульптор підкреслив, що сам є прихильником української пісні, хорового співу і йому дуже близька творчість Леонтовича.
«Фігура Леонтовича для мене цікава. Я сам із Донбасу, а він тут 4 роки жив, працював, заснував музичну школу. Я взагалі люблю українську пісню, хоровий спів. Це близько моєму серцю, тому композитора хотілося показати реалістично, передати дух того часу — початок минулого століття», — сказав Петро Антип.
Він зазначив, що Леонтович працював у школі на залізничній станції Грішино, теперішньому Покровську, тому в скульптурній композиції є і залізничний вокзал, і школа того часу.
«Ми вивчали історію, дуже щільно працювали з Історичним музеєм Покровська. Його фахівці надали нам потрібну інформацію, починаючи з того, які черевики, який костюм повинні зафіксувати, створюючи образ композитора», — пояснив автор пам’ятника.
На відкритті скульптурної композиції співав дитячий хор «Щедрик» (м. Київ), лауреат міжнародних конкурсів у США, Канаді, Польщі та Італії.
В урочистостях узяли участь члени журі конкурсу хорів у Покровську, запланованого на грудень 2019 року: віце-президент Асоціації хорів Європи (European Choral Association) Габор Макзар (Gabor Moczar, Угорщина) і голова Всеукраїнського хорового товариства ім. М. Леонтовича Олександр Тарасенко.

Олена КОЛГУШЕВА,
Краматорськ,
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».