Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Вересень 2018 15:43

Андрій Верес: театр – це храм мистецтва, який зберігає та передає ген традицій

Rate this item
(0 votes)

Андрій Верес, народний артист України, з травня нинішнього року — директор і художній керівник Київського академічного театру українського фольклору «Берегиня».

Сьогодні він розповідає про відкриття нового сезону.
— Насамперед, пане Андрію, скажіть кілька слів про сам Театр українського фольклору «Берегиня».
— Цього року нашому колективу виповнюється 30 років. Театр українського фольклору «Берегиня» був створений за ініціативи й підтримки Спілки письменників, композиторів. Засновник театру та головний режисер — народний артист України, лауреат Міжнародної премії імені Миколи Огієнка Микола Буравський.

Маю підкреслити, що такі вічні теми, як традиції нашого народу, життя, люди, стосунки між людьми, будуть завжди, незалежно від століть.
У кожній виставі ми намагаємося передати почуття та емоції життя наших предків. Театр — це храм мистецтва, який зберігає та передає ген традицій.
Основна функція і завдання колективу — це відтворення на сцені отих архівних записів, надбань, які зроблені етнографами. Колектив має винести на сцену ті чудові текстові замальовки.
Саме цим Театр «Берегиня» займається ось уже 30 років. На сьогодні вийшло близько сорока концертних програм і вистав. Це — святкові дійства до свята Миколая, вертепи, коляда, відтворене наддніпрянське весілля.
— Відкриваєте сезон прем’єрою «Чумацький шлях»?
— Так, 6-го та 7 вересня в стаціонарному приміщенні у затишній невеличкій залі розпочинаємо сезон історичною виставою «Чумацький шлях». Завжди цікавим, загадковим та сповненим різних несподіванок було життя чумаків, більшість якого вони проводили у дорозі.
Чумакування було найбільш поширене серед козацтва та селян різних категорій. У ХV–XVIII ст. у часи козацької доби паралельно з козацтвом розвивалось і чумацтво.
Козаки часто супроводжували валки чумаків і обороняли їх від нападів татар, тому побут козаків та чумаків був дуже подібний. Із середини ХІХ ст. із розвитком залізничного та водного транспорту поступово зникає чумацтво, яке на той час нараховувало 200 тис. чумаків.
Як цікаве явище в українській історії чумацтво мало своє відображення у побуті та способі життя (чумацькі села), культурі, лексиці та фольклорі (чумацькі пісні), у літературі — І. Котляревський, Т. Шевченко, М. Вовчок, Г. Квітка-Основ’яненко, у драматургії — І. Карпенко-Карий, образотворчому мистецтві — І. Айвазовський, С. Васильківський.
У виставі «Чумацький шлях» (лібрето — народний артист України Микола Буравський, музика народна, режисер-постановник — Іван Войтюк) відображено сцени з життя чумаків та їх родин ХVІІ ст. на основі фольклорно-етнографічних матеріалів, записаних від жителів центральних регіонів України.
Чумацькі пісні своїм походження та глибоким змістом, як і козацькі, повертають нас у ті далекі історичні часи. Широкі, замріяні та протяжні, як степ, чумацькі пісні, народна інструментальна музика та хореографія («Танок чумаків», «Танок молодого чумака та пастушки», «Сніданок чумаків», «Весільний тропак»).
Цікаві драматичні історії, поєднані з тонким та розумним гумором, завжди піднімають настрій глядача. Український гумор — це точне відображення традицій та звичаїв українського народу.
Діалоги пронизані невичерпним народним гумором, прислів’ями та приказками, які додають народного колориту вільних людей, що вкотре нам свідчать про невмирущість та значущість нашої української національної культури, яку ми маємо не тільки зберігати, але й пропагувати та передавати прийдешнім поколінням.
Вистава «Чумацький шлях» іде всього півтори години. Час спливає швидко й непомітно, а враження неперевершені.
У жовтні заплановано відновити театральну постановку за творами Тараса Шевченка «Гайдамаки».
— У репертуарі Вашого театру є й дитячі вистави. Що приготували для молодшого глядача?
— 19 вересня відбудеться прем’єра дитячої музичної вистави «Зелена гора» (музика — Ігоря Поклада, лібрето — Олександра Вратарьова та Ярослава Верещака, режисер-постановник — Ігор Шуб).
Мандруючі актори грають веселу казку про одвічні проблеми.
Цар Карпо мріє видати доньку за багатого жениха. Але царівна Ярина мріє про справжнє кохання та йде проти волі батька.
Пастух Омелько, який складає і співає свої пісні людям, намагається врятувати Яринку, але на заваді йому стає лісова відьма Порча та принц Бурбон. Козак Тарас допомагає врятувати Ярину. Щасливим фіналом закінчується заплутане дійство, з якого головні герої вистави виходять переможцями.
У виставі багато чудових українських пісень, танців та кумедних ситуацій.
Вистава на одну дію без антракту. Тривалість — 80 хвилин.
Уже починаючи з жовтня презентуємо дитячу новорічну виставу «Пригоди Котигорошка та його друзів».
Отже, незважаючи на всю зайнятість артистів театру у концертних програмах та спектаклях, проводиться значна робота, спрямована на поновлення та розширення репертуару театру, що дозволить залучити значну кількість глядачів до відвідування вистав Театру українського фольклору «Берегиня». Сподіваюся, маленьким глядачам сподобаються наші подарунки.
— Не секрет, що сьогодні всі хочуть бути креативними, шукають нових підходів...
— Так, але ми дуже обережно ставимося до цього питання. Глядач просить сучасності, креативності, а ми ж маємо зберегти й донести до глядача фольклор, самобутність українців. Так, ми йдемо в Європу, але та ж Європа вже схопилася за голову.
Наприклад, французи взялися за відтворення національної культури. Скажімо, наше «Наддніпрянське весілля» — це конкретний регіон України з відтвореними на сцені піснями, обрядами, костюмами, їжею, притаманними саме цьому регіону, місцевості.
— Ви працюєте тільки для київського глядача?
— Працюємо на основній стаціонарній сцені, плануємо й інші сцени. Вже навіть маємо запрошення від деяких обласних музичних театрів України.
Цього літа мали виступ у Батурині, що на Чернігівщині. Там відбувся козацький фестиваль «Батуринфест «Шабля». Своєю концертною програмою «Запорожці» привітали гостей фестивалю.
Взяли участь із концертною програмою «Ось де слава України» у фестивалі «Козацька слава», що проходив у селі Білогородка на Київщині. Отож пропоную стежити за нашим репертуаром і не проґавити прем’єр.

Людмила ЧЕЧЕЛЬ
Фото надано Театром «Берегиня»

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».