Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Грудень 2016 15:16

Народження музею

Rate this item
(0 votes)

ДО 160-РІЧ­ЧЯ ВІД ДНЯ НА­РО­ДЖЕН­НЯ ІВА­НА ФРАН­КА

Цьо­го ро­ку ми від­зна­ча­ємо 160-річ­чя від дня на­ро­джен­ня ве­ли­ко­го ук­ра­їн­сько­го по­ета, про­за­їка, гро­мад­сько­го та по­лі­тич­но­го ді­яча Іва­на Фран­ка. 25 лис­то­па­да на­реш­ті від­бу­ло­ся дов­го­очі­ку­ва­не від­крит­тя квар­ти­ри-му­зею ро­ди­ни І. Фран­ка у Ки­єві, у бу­дин­ку по вул. Во­ло­ди­мир­ській, 48-а.

Музей було створено за ініціативи онука Івана Франка — Роланда Тарасовича, голови правління Міжнародного фонду Івана Франка, у квартирі № 15, куди в 1949 році радянською владою було примусово переселено зі Львова родину Франків.

У цій квартирі мешкала родина сина Івана Франка Тараса — філолога, педагога, перекладача, її відвідувала дочка Івана Яковича — Анна ФранкоКлючко, активна громадська діячка. До 2015 року тут проживала донька Тараса Франка ДаріяЛюбомира, яка працювала у видавництві «Українська радянська енциклопедія». Їй удалося зберегти меморіальні речі родини, сімейні рукописи, бібліотеку та саму квартиру.
На урочистому відкритті квартирумузей було освячено архієпископом Дрогобицьким і Самбірським Яковом, прибула поважна делегація зі Львівського музею Івана Франка та університету, були присутні Роланд Франко, поет Дмитро Павличко, діячі культури, представники вишів. Помешкання насилу вмістило численних гостей, звучали теплі слова і побажання на підтримку нового осередку української культури у самому центрі міста.
Музей складається з двох залів. У меморіальній кімнаті відображено побут родини Тараса Франка, розміщено предмети інтер’єру, книги, архівні документи та праці Тараса, його дітей Зіновії, Дарії та Роланда. Також представлено експозицію, присвячену дітям Івана Франка — Андрію, Петру та Анні, життя яких було пов’язане з Києвом. Більшість фотографій надано з домашнього архіву онука великого Каменяра — Роланда.
Окрасою музею стала виставка художніх робіт Тараса Франка. Аматорський живопис автора — це близько 380 робіт, створених упродовж 1931–1968 років. У музеї експоновано близько 30 картин різних періодів, які в наївнореалістичному стилі відображають неординарну творчу натуру Тараса Івановича, його емоційне та іронічне ставлення до життєвих подій.
«Це — сімейний квартирний музей,— говорить директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус. — У нас тут є книги часів Івана Яковича і, можливо, він їх тримав у руках. Також чудова експозиція картин, написаних Тарасом Франком. Для нас її поява була несподіванкою. Ми знайшли полотна тільки цього року і частково тут виставили. Є й документидокази того, як радянська влада чинила із сім’єю Франка. З одного боку, пропаганда наполягала: Франко — Каменяр і вічний революціонер, а з іншого — не давала життя його дітям».
Одна з цілей відкриття квартиримузею — привернення уваги до особистості Івана Франка. Всі, хто вирішить прийти у квартирумузей родини Івана Франка, зможуть подивитись унікальні старі фотографії, раритетні видання та головне — поспілкуватися з онуком поета Роландом Франком.
«Всі ці роки життя в Києві ми відчували, що Україна піднімається і повинна піднятися. Іван Франко так і сказав: «Буде Україна, буде!» Треба піднімати Україну, говорити українською мовою, нести її по всій країні», — впевнений Роланд Франко.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».