Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 09 Вересень 2016 18:32

Зустріч із майстром

Rate this item
(0 votes)

Ви­раз­ні тво­ри на­род­но­го ху­дож­ни­ка Ук­раї­ни Олек­сан­дра Гу­ба­рє­ва від­зна­че­ні ви­со­кою про­фе­сій­ною май­стер­ніс­тю. 
Йо­го осо­бис­тий енер­гій­ний і під­не­се­ний стиль од­ра­зу упіз­на­ва­ний і, без пе­ре­біль­шен­ня, відо­мий кож­но­му з ди­тин­ства за чис­лен­ни­ми ілюс­тра­ці­ями у жур­на­лах та кни­гах. 
Юві­лей­на ви­став­ка «Зу­стрі­чі без про­щань» у Ки­їв­сько­му бу­дин­ку ху­дож­ни­ка ши­ро­ко роз­кри­ває ба­га­то­гран­ний та­лант майс­тра.

Олександр Іванович Губарєв народився 1 вересня 1926 року в Дніпропетровську. Навчався в Дніпропетровському художньому училищі. У 1955 р. закінчив з відзнакою Київський державний художній інститут за спеціальністю «художник-графік». Серед його вчителів були знані митці Василь Касіян, Олександр Пащенко та Іларіон Плещинський.

До 1961 року Олександр Губарєв працював художником-ілюстратором журналу «Україна», потім почав займатися власною творчістю. Співпрацював з журналами «Зміна», «Дніпро», «Ранок», «Всесвіт», «Радянська жінка», а також із видавництвами «Дитвидав», «Молодь» і «Веселка»; для останнього з них він створив знаменитий логотип.
Як майстер книжкової графіки, художник проілюстрував 32 книжки, серед яких твори Т. Шевченка, Н. Забіли, Ю. Яновського, Я. Купали. У 1993 р. О. Губарєв отримав почесне звання «Народний художник України». Декілька разів обирався головою секції графіки, членом правління Київської організації НСХУ, членом правління Спілки художників, керівником творчих груп художників, які працювали в різних реґіонах колишнього СРСР і за його межами. Є автором більш ніж 90 екслібрисів, які стали справжнім взірцем графічної мініатюри.
Ім’я художника було внесено до Європейської енциклопедії екслібрису, що видається в Португалії. Відбулося близько 40 персональних виставок О. І. Губарєва в Україні й за кордоном, які незмінно користувались успіхом у шанувальників мистецтва. Численні твори митця зберігаються в найкращих музеях країни та зарубіжних колекціях.
На виставці «Зустрічі без прощань» представлені ліногравюри майстра з різних серій: «Народні балади Закарпаття» (1966 р.), «Українські пісні про кохання» (1967), «Карпати» (1971), «Мотиви Києва» (1982), «Незабутнє» (1985), «За мотивами «Кобзаря» Т. Шевченка» (1989), «Легендарні вершники» (1991), «Богдан Хмельницький» (1995), «Силуети Львова» (1997), «Алегорії» (1998), живописні твори: «Карпатська балада» (1967), «В степу молдаванськім. Згадуючи Олександра Вертинського» (1989), «Режисер і його герої» — пам’яті Сергія Параджанова (2006), романтичні пейзажні акварелі Києва, Криму, Прикарпаття, екслібриси.
Можна простежити, що з року в рік художня мова митця стає дедалі різноманітнішою, багатшою, складнішою. Яскраві, лаконічні твори Олександра Губарєва, закорінені у фольклорі, охоплюють філософським поглядом нашого сучасника славне історичне минуле України і показують її теперішню красу.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».