Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Вересень 2016 21:24

Художники до ювілею української Незалежності

Rate this item
(0 votes)

У Цен­траль­но­му бу­дин­ку ху­дож­ни­ка На­ціо­наль­ної спіл­ки ху­дож­ни­ків Ук­раї­ни діє ви­став­ка до 25-ї річ­ни­ці Не­за­леж­но­сті Ук­раї­ни, що є на­оч­ним вті­лен­ням твор­чих до­сяг­нень ху­дож­ни­ків із різ­них ре­гіо­нів дер­жа­ви.

До ювілейної експозиції увійшло понад 400 творів живопису, графіки, скульптури та декоративноужиткового мистецтва. Як і на більшості попередніх художніх виставок, присвячених найбільшому державному святу країни, тут немає жодних обмежень у сенсі художньої стилістики, образнопластичних уподобань авторів. Це констатація творчої практики наших співвітчизників, які своїми роботами створюють художню мозаїку незалежної України.

За словами організаторів мистецького проекту, завдяки широкому географічному представництву ця виставка набула необхідного образностилістичного розмаїття. Вони сподіваються, що в цей нелегкий для України час експозиція надихне відвідувачів на позитивне і патріотичне світосприйняття, задекларує потужність українських художників як естетичну складову характеру нашого народу.
«Виставка представляє більшість регіонів нашої країни. Особлива подяка киянам, які взяли активну участь в її організації та проведенні. Чимало цікавих робіт представили художники Харківської, Одеської, Закарпатської, Сумської, Чернігівської областей. Експозиція вийшла надзвичайно цікава і різноманітна», — наголосив під час відкриття виставки директор Дирекції художніх виставок України Національної спілки художників України Ігор Волощук.
«Для нас дуже важливо публічно заявити про себе. Ця виставка дає таку чудову нагоду. Творити — наш обов’язок перед суспільством, і ми його будемо виконувати», — зазначив Віктор Коновал, голова Київської організації Національної спілки художників України.
«Сьогодні надзвичайно чудова подія. Виставка — це наша відповідь агресорові. Кожна з представлених робіт — свідчення непереможності українського духу. Українські художники вже багато зробили для своєї держави, будуть і надалі робити», — підкреслив заслужений діяч мистецтв України Леонід Сотник.
Одне з центральних місць на виставці посідає портрет народного артиста України Павла Дворського, зроблений відомим українським художником Василем Босенком.
«Це не просто портрет українського співака. Моя робота — це символ творчості митця. Задум був — показати народного артиста, багатого своїми піснями, які хвилюють кожного українця, адже створювались вони душею. Павло Дворський відкрита і цілеспрямована людина. Не можна не любити України, не можна не любити українських пісень», — зазначив пан Василь.
А Павло Дворський наголосив на тому, що Україна дуже багата на річки, гори та поля, але найбільше її багатство — це люди. Багатьма представленими на виставці картинами будуть пишатися наші діти та онуки.
Серед цих картин особливу увагу привертають полотна «Полудень. Деснянська косовиця» (художник В. Ковтун, м. Харків), «Осінь у Криму» (Н. Божко, Київ), «Небесна сотня» (Г. Коробов, Харків), «Прийми молитву нашу» (П. Смиковський, Харків), «У зоні АТО» (Л. Литвин, Луцьк), «Доця» (Л. Ейсмонт, Харків), «Іван Франко» (Н. Багацька, Київ), «Шаленство осені» (С. Антонюк, Житомир), «Свято» (Г. Рибалка, Київ), «Козачі думи» (К. Волошко, Харків), «Державна писанка» (Л. Кочубей, Київ), «Травневе весілля» (Н. Вербук, Харків), «Стихла пісня жайворонка» (І. Пенський, Чернігів), «Колискова» (М. Орлова, Київ), «Патріотичний натюрморт» (Є. Олійник, Київська обл.), «На покрову повінчаємось» (О. Какало, Чернігів), «Зі святом» (Л. Годунова, Київ), «За долю наших дітей» (М. Лохошва, Київ).
А ми попросили українських художників розповісти про свої роботи та поділитися враженнями від виставки.
Ми­ко­ла Сом: «Я представив картину «Закохані в море». Це моя відповідь Путіну, що Крим завжди буде українським. Експозиція вражає своїм розмаїттям. Радує те, що більшість робіт створені з оптимізмом і вірою в майбутнє України».
Олек­сій Пет­рен­ко: «Сам я родом з Київщини, але закохався у Карпати. Враження від кількох моїх подорожей до цього краю втілились у картині «Карпати. Курна хата». Крім Карпат, багато своїх полотен я присвятив Києву, Сіверському краю та Криму.
Наразі готую ювілейну персональну виставку. Кожна з робіт, представлених на виставці, унікальна та неповторна посвоєму. А разом вони засвідчують, який багатий на таланти український народ».
Дмит­ро Олейн: «Презентую свою роботу «Марічка». Це портрет моєї коханої дівчини і нареченої. У цілому враження від виставки позитивне, але хотілося б професійних картин бачити більше».
Ра­сим Сей­ді­мов: «У картині «З висоти пташиного польоту» я намагався в алегоричній формі показати сучасну Україну, якій нині доводиться переживати дуже складні часи. Та я переконаний, що ми обов’язково переможемо. На виставці багато знакових робіт. Експозиція має надзвичайно потужну енергетику».
Едуард ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».