Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Липень 2016 16:34

Від опери до мюзиклу

Rate this item
(0 votes)

Свій 81-й те­ат­раль­ний се­зон Ки­їв­ський на­ціо­наль­ний ака­де­міч­ний те­атр опе­ре­ти за­вер­шив гран­ді­оз­ним га­ла-кон­цер­том. 
За дві з по­ло­ви­ною го­ди­ни гля­да­чі ма­ли мож­ли­вість здійс­ни­ти му­зич­ну по­до­рож, яка по­ча­ла­ся з урив­ків із кла­сич­них опер Г. До­ні­цет­ті та Дж. Рос­сі­ні і за­кін­чи­ла­ся мю­зик­ла­ми Е. Веб­бе­ра, Дж. Стай­на, В. Вайл­дхор­на та му­зи­кою з по­пу­ляр­них кі­но­філь­мів.

Напередодні концерту художній керівник театру, народний артист України Богдан Струтинський зустрівся з представниками ЗМІ і розповів про досягнення театру у минулому сезоні.
«Цей театральний сезон був дуже насиченим. Ми зробили три прем’єрні вистави: мюзикл «Звуки музики» Дж. Роджерса, балет «Моцарт underground...» та драматичну моновиставу «Любовний монолог» за мотивами п’єси Габріеля Гарсії Маркеса. З ініціативи Національної оперети в цьому році був започаткований потужний Міжнародний мистецький фестиваль «Карпатський простір».

Учетверте відбувся Міжнародний музичний фестиваль O-Fest.
Ми реалізували два великих міжнародних проекти «Вечір угорської музики «Перлини Дунаю» за участю солістів Будапештського театру оперети та мюзиклу, який відбувся за підтримки Посольства Угорщини в Україні спільно з Французьким інститутом в Україні — «Віват, Оффенбах!», в якому твори відомого композитора прозвучали під керівництвом французького диригента Філіпа Уї.
З аншлагами відбулися улюблені глядачами концерти «Симфонія осені», «Штраус в опереті», «Вечір мюзиклу», «Музика з кінофільмів», «Музика сердець», «Тобі, коханій...» І це далеко не повний перелік усього, що ми встигли зробити», — зазначив пан Богдан.
Лише завершився 81-й театральний сезон, а Національна оперета України вже готується до 82-го. У листопаді шанувальники класичної оперети матимуть змогу переглянути прем’єру «Графині Маріци» І. Кальмана. Усім, хто любить італійську оперу, театр подарує постановки «Дзвіночок» Г. Доніцетті та «Севільський цирульник» Дж. Россіні. Також на глядачів щомісяця чекатимуть інші приємні сюрпризи.
Та повернімося до святкового гала-концерту. Кожен з 28-ми представлених номерів був немов самостійною маленькою виставою, проте всі разом вони гармонійно поєдналися в єдине ціле. Чимало оплесків вдячної публіки зібрали заслужені артисти України Сергій Авдєєв, Ігор Левенець, Галина Грегорчак, Ася Середа-Голдун, Ірина Беспалова-Примак, Тамара Ходакова; солісти-вокалісти Любов Сагат, Арсен Курбанов, Олена Арбузова, Соломія Приймак, Володимир Одринський, Євген Прудник; соліст балету Максим Булгаков, хор, оркестр та балет театру.
У першому відділенні можна було почути запальні куплети Теодора з опери Ж. Бізе «Кармен», емоційну та пристрасну арію Калафа з опери Дж. Пуччіні «Турандот», грайливий та яскравий дует Еврідіки та Юпітера «Мухи» з опери-феєрії Ж. Оффенбаха «Орфей у пеклі». А справжньою кульмінацією першого відділення концерту став один із найпопулярніших оперних хітів — каватина Фігаро з опери Дж. Россіні «Севільський цирульник».
У другому відділенні театральна публіка мала змогу бути вже ближче до сьогодення та сучасних сюжетів. Номери з улюблених мюзиклів «Привид опери», «Кабаре», «Знедолені» та інших знайшли відгук у серцях багатьох глядачів. Бурхливі оплески супроводжували емоційні номери «Будьте готові & Бог помер» з мюзиклу Дж. Стейнмана «Танець вампірів», «Якби ти цього не робив...» з музичного ревю Дж. Стайна «Двоє на роздоріжжі».
Гала-концерт засвідчив зростання професійного рівня театру. Але під час концерту зовсім не була представлена музична спадщина українського народу, а всі номери виконувалися англійською, італійською, французькою. Ми відкриті до кращих досягнень світової культури, та не забуваймо при цьому свого, рідного.
Едуард ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».