Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Липень 2016 11:52

На хвилях Дніпра

Rate this item
(0 votes)

Величний красень Дніпро — Славутич, Борисфен нерозривно пов’язаний із витоками нашої історії. На його берегах утворилася Русь та її столиця — Київ; віддавна водний шлях Дніпром із варяг у греки сприяв розвитку торгових і культурних відносин з іншими народами. Могутність Дніпра викликала щире захоплення подорожніх і надихала творчість прозаїків і поетів — Тараса Шевченка, Миколи Гоголя, Лесі Українки.
З плином часу нові типи суден на Дніпрі замінили козацькі чайки. Початком парового судноплавства на Дніпрі вважається будівництво у селі Мошни біля Черкас кріпаками князя М. Воронцова першого пароплава «Бджілка» (потужністю 25 кінських сил) у 1823 р.
Справжнього розквіту парове судноплавство досягло наприкінці ХІХ століття з появою 1го і 2го Товариств пароплавства по Дніпру та його притоках, які контролювали пасажирські та вантажні перевезення по всій судноплавній частині Дніпра вище порогів.

Ще у першій половині ХІХ ст. Київський порт являв собою необлаштовану стоянку суден. Проект перебудови гавані, затверджений у 1890х роках, був реалізований у 1897–1899 рр., а 25 липня 1899 р. Київська гавань була урочисто відкрита.
Дізнатися ще більше цікавих відомостей з історії судноплавства та географії пропонує виставка «Дніпро та Київська гавань» у Музеї історії Києва. Приурочена до 200річчя судноплавства по Дніпру та до 120річчя Київської гавані, а також присвячена Дню працівників водного транспорту виставка представляє рідкісні експонати з приватного зібрання київського колекціонера Геннадія Кіркевича.
Це — поштові листівки ХІХ–ХХ століть із дніпровськими краєвидами, археологічні знахідки з Подніпров’я, книги, путівники, фотографії пароплавів, старовинні карти України, виконані у техніці гравюри, та судноплавні карти Дніпра, навігаційні прилади. Експонати, зібрані у різних куточках світу — від НьюЙорка до Рейк’явіка, послідовно відновлюють історію судноплавства на Дніпрі, неподільно пов’язану з життям та побутом киян.
Геннадій Кіркевич — потомствений колекціонер. Його батько — відомий києвознавець, збирач старовинних листівок Віктор Кіркевич присвятив цьому більшу частину життя, а Геннадій розпочав збирати власну колекцію з 12 років.
У його архіві чимало унікальних матеріалів, присвячених Києву та Дніпру, і теперішня виставка демонструє їх уперше. Мета проекту — не тільки сягнути глибин минулого великої ріки, але й привернути увагу до серйозних екологічних проблем її сучасного стану, до необхідності захисту майбутнього однієї з найкрасивіших річок світу для прийдешніх поколінь.
Геннадій Кіркевич сподівається, що незабаром об’єднаними зусиллями колекціонерів, ентузіастів, меценатів у столиці буде створено Музей Дніпра — колиски нашої цивілізації.
Нані МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».