Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Червень 2016 11:14

Літо триває...

Rate this item
(0 votes)

Бар­вис­ті роз­ма­їті кві­ти, що ото­чу­ють нас зві­ду­сіль, на­га­ду­ють, що, по­при всі по­год­ні прим­хи, лі­то три­ває. Ці ча­рів­ні кві­ти — ке­ра­міч­ні, з ве­ли­кою фан­та­зією ви­го­тов­ле­ні ки­їв­ською ху­дож­ни­цею Ві­рою То­ма­шев­ською. 
У На­ціо­наль­но­му му­зеї ук­ра­їн­сько­го на­род­но­го де­ко­ра­тив­но­го мис­тец­тва від­кри­ла­ся ви­став­ка під на­звою «Лі­то. Кві­ти. Юві­лей», яка озна­йом­лює гля­да­ча з но­ви­ми ро­бо­та­ми ві­до­мої майс­три­ні-ке­ра­міс­та, чле­на На­ціо­наль­ної спіл­ки ху­дож­ни­ків Ук­раї­ни.

Віра Іллівна починала свій шлях у мистецтві як художникмонументаліст, але з часом винайшла власний, оригінальний жанр, унікальний у сучасній кераміці. Виразні, лаконічні елементи її робіт, дбайливо виконані з глини, відроджуються під впливом високих температур і при використанні різних полив у розмаїтих і неповторних кольорах. Потім майстриня прикріплює окремі керамічні деталі на полотно, зазвичай впритул одна до одної. Так, квіточка до квіточки, вони складають своєрідну мозаїку керамічних картин і навіть великих панно, незмінно позначених смаком автора у композиції та доборі кольорів.

Деякі деталі немов переходять із картини на картину, і ми знову переживаємо радість упізнавання, бачимо казкові маленькі будиночки в оточенні пишних садів, мрійливі вітрильники на хвилях серед мальовничих берегів, живописну природу, густо населену її яскравими мешканцями: рибами, пташками, звірятами. Ідея повноти життя з любов’ю втілюється художницею.
Визначена ритміка деталей, вишукана кольорова гамма — це ті складові, за допомогою яких Віра Томашевська створює свій Всесвіт, до якого повсякчас вносить нові, більш глибокі образи та символи. Так, за останні роки у її роботах з’явилися релігійні мотиви, тема Великодня, образи Ангела охоронця, Дерева Життя тощо.
З 1975 року Віра Томашевська бере участь у численних українських і міжнародних виставках, міжнародних пленерах керамістів. У її творчому активі — понад 20 персональних виставок. Твори художниці зберігаються у державних установах і музеях України, США, Бельгії, Китаю, Великобританії, а також у приватних зібраннях України, Росії, США, Угорщини, Чехії, Словаччини, Хорватії.
В експозиції виставки представлено понад тридцять робіт, у яких яскраво відображені найбільш характерні риси художньої манери мисткині. Джерелом натхнення творчості Віри Томашевської завжди є навколишній світ, який набуває на її картинах гармонії та довершеності. Усі твори об’єднані позитивним світосприйняттям автора, її роздумами про нескінченну красу життя у його різних проявах.
Святкуючи ювілей, у розквіті свого таланту, Віра Томашевська нині перебуває на порозі нових звершень.
Глядачі матимуть змогу милуватися надзвичайними керамічними картинами до середини серпня.

Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».