Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 03 Червень 2016 11:31

Музичні мости єднання

Rate this item
(0 votes)

У Ки­їв­сько­му на­ціо­наль­но­му ака­де­міч­но­му те­ат­рі опе­ре­ти пе­ріо­дич­но здійс­ню­ють між­на­род­ні про­ек­ти, що не тіль­ки спри­яють твор­чо­му об­мі­ну, а й ін­тег­ру­ють Ук­раї­ну в за­галь­но­єв­ро­пей­ський куль­тур­ний прос­тір.

У квітні в театрі відбувся концерт «Віват, Оффенбах», присвячений творчості великого французького композитора. А нещодавно за підтримки Посольства Угорщини в Україні кияни та гості столиці мали можливість побувати на вечорі угорської музики «Перлини Дунаю».
«Для нас це надзвичайно важливий момент. Ми це робимо не лише задля глядача, а й для зміцнення наших відносин. Музика допомагає Україні стати повноправним членом сім’ї європейських народів. Музика і театр роблять більше у цьому напрямку, ніж політики. Будемо і надалі співпрацювати з нашими угорськими друзями.

Не виключаю, що у перспективі створимо спільну виставу, яку зможуть побачити як українські, так і угорські глядачі», — розповів режисерпостановник, художній керівник Національної оперети України Богдан Струтинський.
«Оперета — це справжній угорський жанр. Радіємо, що в Україні оперета завжди була відомою і популярною. Приємно, що сьогодні в Києві лунає угорська музика», — зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень.
Цього вечора глядачі мали змогу насолодитися чарівною музикою Ференца Ліста, Бели Бартока, Золтана Кодая, а також творами тих композиторів, які надихалися чарівною природою великого Дунаю, — Гектора Берліоза, Йоганнеса Брамса.
Але чи найбільше вдячних оплесків було після виконання фрагментів з улюблених оперет Імре Кальмана, Ференца Легара, Пала Абрахама. Звичайно, як у кожному концерті театру, було багато музичних прем’єр. Українські глядачі вперше почули дует з оперети П. Абрахама «Вікторія та її гусар», фрагмент з оперети Ф. Реймонда «Маска у блакитному», а також дуети з оперет А. Сірмаі «Магнат Майк» та Й. Хуски «Лейтенант Марія». Крім цього, присутніх порадували музичними прем’єрами чардашу з опери Ф. Еркеля «Ласло Хуньяді», інтермецо із сюїти З. Кодая та вальсом «Золото та срібло» Ф. Легара.
Кожен із 24 номерів концерту — це наче невеличка подорож у чарівний світ угорської музики. А разом вони допомогли отримати цілісне уявлення про унікальну музичну культуру одного з європейських народів.
Концерт став серйозним екзаменом на виконавську майстерність для заслужених артистів України Асі СередиГолдун, Ігоря Левенця, Галини Грегорчак, Сергія Авдєєва, солістіввокалістів Любові Сагат, Володимира Одринського, Соломії Приймак, Валерії Туліс, солістів балету Яніни Сазонової і Максима Булкагова та оркестру театру.
Судячи зі схвальної реакції глядачів, їм удалося скласти цей екзамен на відмінно. А родзинкою вечора стали виступи солістів Будапештського театру оперети і мюзиклу Ноемі Сабо, Петера Лакі, Барбари Бордаш та Жолта Гомоннаі. Більшість номерів цього вечора лунали мовою оригіналу — угорською.
У Київському національному академічному театрі оперети наразі готуються до втілення у життя нових міжнародних проектів. А вже зовсім скоро тут відбудеться Четвертий міжнародний музичний фестиваль «O FEST 2016».
Едуард ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».