Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Квiтень 2016 13:45

Хлестаков грає на більярді

Rate this item
(0 votes)

Справж­ня кла­си­ка не ста­ріє. Проб­ле­ми, по­ру­ше­ні сто чи двіс­ті ро­ків то­му, не втра­ча­ють своєї гос­тро­ти, а по­де­ку­ди ста­ють ще ак­ту­аль­ні­ши­ми. У цьо­му мож­на вкот­ре пе­ре­ко­на­ти­ся, від­ві­дав­ши но­ву по­ста­но­вку ко­ме­дії Ми­ко­ли Го­го­ля «Ре­ві­зор», яку здійс­нив Ва­лен­тин Козь­мен­ко-Де­лін­де в Ки­їв­сько­му ака­де­міч­но­му те­ат­рі юно­го гля­да­ча на Лип­ках.

Чому твір Гоголя сприймається так, неначе написаний учора? Напевне тому, що і зараз, на жаль, поширені жадібність, злодійство, лицемірство, шахрайство, цинізм та обман. А городничі зі своїми командами спокійно живуть і в наш час. Отож режисерові не довелося нічого змінювати у п’єсі, аби ця історія була зрозумілою сучасному глядачеві.
Якщо представники старшого покоління знають комедію мало не напам’ять, то для молоді цей сюжет може бути маловідомим. Нагадаємо стисло його зміст.

Городничий Антон Антонович СквознякДмухановський дізнається, що до їхнього повітового містечка з перевіркою їде ревізор. За перевіряючого помилково сприйняли чиновника з Петербурга Івана Хлестакова, який насправді програвся в карти і змушений залишатися в містечку.
Городничий запрошує Хлестакова до себе в гості і разом з іншими чиновниками, які доволі частенько беруть хабарі або займаються казнокрадством, усіляко улещує його та підкупає. Взявши гроші, псевдоревізор поспішає додому. А вже після його від’їзду з’ясовується правда, і з’являється справжній ревізор із Петербурга, який кличе Городничого до себе.
Кожну роль у виставі виконує лише один актор, і в нього немає дублерів. За словами режисерапостановника, «Актор у ролі — це визначення персонажа через природу самого виконавця, а загалом — рішення всієї постановки. Крім того, актори, які не мають заміни, більш загартовані й зібрані, адже вони відчувають свою вагомість у виставі та відповідальність перед колективом. За багато років режисерської практики я переконався, що головне, як кажуть інженери, створити рівноправну конструкцію. Це ансамбль, коли незамінним є кожен, і він відчуває свою нішу — поле діяльності у виставі. Це добре спрацьовує, і глядач не спостерігає за конкретним актором, а дивиться виставу як виняткову історію».
Один із таких «незамінних» у виставі — Дмитро Ступка, який виконує роль Хлестакова (актор Національного театру ім. Івана Франка, запрошений на цю роль. До речі, десять років тому її грав його батько — Остап Ступка).
«Мій Хлестаков — енергійний хлопець. Він їхав додому, і в нього трапилися незвичайні події. Потрапив у незвичайне місто, а його переплутали з начальством зі столиці і приймають, як високопосадовця... Піддавшись азарту молодості, Хлестаков просто входить у кураж і починає грати в цю гру, яку затіялинафантазували собі жителі провінційного містечка. Закохався в Марію Антонівну він посправжньому, проте знав, що їхня зустріч перша й остання, адже він не повернеться — люди не сприймуть його як людину без високої посади», — розповів Дмитро в одному з інтерв’ю про свого персонажа.
Яскраві образи у виставі створили: заслужений діяч мистецтв України Максим Михайліченко (Антон Антонович СквознякДмухановський), Іоланта Пилипенко (Ганна Андріївна), Дар’я Петрожицька (Марія Антонівна), заслужений артист України Олександр Вілков (Амос Федорович ЛяпкінТяпкін), а Олена Гончарова виконує чоловічу роль — Петра Івановича Бобчинського.
Є у спектаклі чимало «цікавинок», які надовго запам’ятаються глядачеві. Приміром, коли Хлестаков грає на більярді яблуками, чи коли знайомиться з дружиною та дочкою Городничого в лазні.
Сцена мовчання наприкінці вистави замінена на молитву. Такий фінал вселяє надію. Вистава моделює життя — персонажам вдасться позбутися своїх вад, а врешті почне «одужувати» і наше хворе суспільство.
Едуард ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».