Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Квiтень 2016 13:01

Дільничний Санько, Гоголівський Іван Никифорович, Гаррі Котляр та інші...

Rate this item
(0 votes)

13 КВІТНЯ — 85 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЮРІЯ МАЖУГИ, ВИДАТНОГО УКРАЇНСЬКОГО АРТИСТА ТЕАТРУ І КІНО

Юрій Ми­ко­ла­йо­вич Ма­жу­га на­ро­див­ся 13 квіт­ня 1931 ро­ку в Ки­єві. Бать­ко — ін­же­нер-ме­ха­нік, ма­ти — вчи­тель­ка ро­сій­ської мо­ви. Од­но­знач­но­го ви­бо­ру про­фе­сії у хлоп­ця не бу­ло: ви­пуск­ник ве­чір­ньої шко­ли зби­рав­ся на фі­ло­ло­гіч­ний, але іс­пи­ти в те­ат­раль­но­му ін­сти­ту­ті по­чи­на­ли­ся ра­ні­ше...

У 1953 році випускник Київського театрального інституту прийшов працювати у Київський академічний театр російської драми імені Лесі Українки, де і служить донині.
Сьогодні Юрій Мажуга — корифей українського кіно і сцени. За шість десятиліть служіння Мельпомені він зіграв у понад восьми десятках спектаклів, з однаковим успіхом виконуючи як трагічні, так і комедійні ролі.

Серед його робіт: «Ромео і Джульєтта», «Іркутська історія», «Горе від розуму», «Кафедра», «Гравець», «Вогонь бажань», «Ревізор», «На заході сонця» і багато, багато інших.
За створення образів сучасників у виставах «Кафедра» В. Врублевської, «Тема з варіаціями» С. Альошина, «Межа спокою» П. Загребельного Юрій Мажуга був удостоєний Державної премії Української РСР ім. Т. Шевченка у 1983 році.
Гаррі Котляр із вистави за п’єсою Юлії Дамскер «На заході сонця» (2007) — ще одна безсумнівна удача артиста. Це історія двох подруг — актрис, які прожили плічопліч довге життя, пуд солі з’їли разом! Дитинство, навчання, робота... тюрма. Доля підкидала їм постійні зустрічі протягом усього життя, а в похилому віці вони посестринськи розділили одну жилплощу.
Того дня одна з них, відома артистка Наталія Колягина, готувалася до зустрічі з не менш відомим журналістом Гаррі Котляром (Юрій Мажуга). Його прихід круто перевернув їх злагоджене життя... Одній подарував щастя, другій... Що ж, доля буває незговірливою, «нагороджуючи» нас, напевне, заслуженим роком.
З 1975 року Юрій Миколайович займається педагогічною діяльністю, викладає акторську майстерність і в естрадній студії, і в Театральному інституті імені КарпенкаКарого (з 1985 року Юрій Мажуга — професор), а нині Київському національному університеті театру, кіно і телебачення. Ті, кому не пощастило побачити Юрія Миколайовича на сцені, все ж напевне люблять його роботи в кіно. Зніматися актор почав ще в середині 1950х років.
Першою його роботою була роль зоотехніка Василя у виробничій мелодрамі «Коли співають солов’ї». Потім були: «Народжені бурею» (Щавель), «Нудьги заради» (Матвій Єгорович), «КатяКатюша» (Жора). У кіноромані Миколи Вінграновського «Тихі береги» Мажуга зіграв слідчого Івана Лукича, котрий розслідує вбивство інспектора рибнагляду.
Особливо багато Юрій Мажуга знімався у другій половині 70х — на початку 80х. Режисери із задоволенням використовували як талант актора, так і його зовнішність — добродушного чоловіка з хитринкою в очах і з ямочками на щоках.
Найпомітнішими роботами актора, безумовно, є дільничний Санько у знаменитому історикореволюційному серіалі Григорія Кохана «Народжена революцією» та Іван Никифорович в екранізації творів М. В. Гоголя «Миргород та його мешканці».
Серед інших фільмів за його участі: «У відповіді за все» (Максим Петров), «Хомут для Маркіза» (Потейкин), «Трест, який лопнув» (Білл Хамбл), «Штормове попередження» (Турчак), «Канкан в англійському парку» (Іван Качур), «Гальмування в небесах» (Бареєв). У 2001 році Юрій Мажуга знявся в ролі Голови у фільмі «Вечори на хуторі поблизу Диканьки».
Самовіддана праця видатного артиста отримала заслужену оцінку — Юрій Мажуга нагороджений багатьма орденами і медалями. З 1981 року він — народний артист СРСР, раніше йому було присвоєно звання народного артиста України, а в 1983му він став лауреатом Шевченківської премії.
Професор Юрій Миколайович Мажуга і сьогодні щедро ділиться своїм творчим досвідом з майбутніми артистами в рідному виші, де працює вже понад 40 років. А ще він — член Національної спілки театральних діячів України та Національної спілки кінематографістів України. І найголовніше — він і нині продовжує грати на сцені, служити Його Величності Театру. А значить — Мажуга з нами! Є чому радіти!
Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».